CHP'den Ermenistan'ın Karabağ'da 'kukla devlet' kurma girişimine tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Yukarı Karabağ’daki seçimi “Dünyanın pandemiyle uğraştığı bir zamanda kalkışılmış fırsatçı bir provokasyon olarak" olarak nitelendirdi.

SİYASET 24.05.2020, 10:53
CHP'den Ermenistan'ın Karabağ'da 'kukla devlet' kurma girişimine tepki

Ermenistan’ın işgali altındaki Azerbaycan toprağı olan Karabağ’da seçim düzenlenerek yeni bir parlamento ve devlet başkanı belirlenmesine CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz’den tepki geldi. Çeviköz durumun Yukarı  Karabağ sorununu daha da derinleştireceğinin altını çizerek, "Uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı ve sorumsuzca atılmış bir adımdır" dedi.

“Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunlar, yeni gerginlikler yaratılarak ve barışçıl girişimler sabote edilerek değil, diplomasiyi önceleyerek çözülebilir” ifadelerinin kullanan Çeviköz, yapılan seçime ilişkin “Dünyanın pandemiyle uğraştığı bir zamanda kalkışılmış fırsatçı bir provokasyon olarak nitelendiriyoruz” yorumunda bulundu.

Çeviköz AGİT Minsk Grubu’nun Yukarı  Karabağ sorunu başta olmak üzere Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunları barışçıl yollarla kalıcı bir çözüme kavuşturma yönündeki çabalarını desteklediklerini kaydederek, “Azerbaycan ve Ermenistan yetkilileri arasındaki doğrudan görüşmeleri memnuniyetle karşılıyor ve bu görüşmelerin devamının iki ülke arasındaki sorunların çözümüne katkı yapacağını düşünüyoruz” diye vurguladı.

Karabağ’da 31 Mart’ta seçim yapılmış ve bu seçimin “hukuksuz” olduğu yorumları yapılmıştı. Cumhurbaşkanı seçilen Arayik Harutyunyan için 21 Mayıs’ta Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde yemin töreni düzenlenmişti. Yaşanan gelişmelerle ilgili Azerbaycan Demokrasi ve İnsan Hakları Enstitüsü Başkanı Ahmet Şahidov işgal altındaki Dağlık Karabağ için artık masada çözümün bittiğini söylemişti.

Yorumlar (0)