CANAN KAFTANCIOĞLU:TÜRKİYE'DE HALKIN İKTİDARINI KURACAĞIZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 9 Şubat’ta yapılacak olağan il kongresinin “İstanbul artık bize dar, İstanbul Türkiye’ye tek yön iktidar” sloganı ile gerçekleştirileceğini belirterek, “İstanbul yeniden halkın oldu ama dahası var. Türkiye’de de halkın iktidarını kuracağız” dedi.

SİYASET 29.01.2020, 10:50
CANAN KAFTANCIOĞLU:TÜRKİYE'DE HALKIN İKTİDARINI KURACAĞIZ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 9 Şubat’ta yapılacak olağan il kongresinin “İstanbul artık bize dar, İstanbul Türkiye’ye tek yön iktidar” sloganı ile gerçekleştirileceğini belirterek, “İstanbul yeniden halkın oldu ama dahası var. Türkiye’de de halkın iktidarını kuracağız” dedi.

CHP’de seçimlerin çok adayla gerçekleştirildiğini kaydeden Canan Kaftancıoğlu, “Biz Saray’daki gibi demokrasiyi sadece kendimiz için isteyenlerden değiliz. O nedenle CHP’de bütün dönemlerde adaylar yarışmıştır. Farklı ideallerle aday olan herkes çok kıymetlidir ve ben bunu çok önemserim.CHP adına demokrasinin yaşatıldığının bir kez daha göstergesi olur” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç'a konuşan Canan Kaftancıoğlu sorulara şu yanıtları verdi: 

İlçe kongreleri tamamlandı. CHP olarak nasıl bir süreç geçirdiniz? 
İstanbul’da verimli, keyifli ve demokrasinin oldukça yoğun yaşandığı bir kongre geçirdik. Ülkemizi demokrasiyle tanıştıran ve Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak için mücadele eden CHP’liler için kongreler iktidar yarışı değil bir bayrak yarışıdır. İstanbul’da da 39 ilçede 960 mahallenin tamamında sandık kurulmasıyla başlayan, adaylarımızın ve aday adaylarımızın çıkarak demokratik biçimde yarışmalarıyla devam eden kongre sürecimiz 9 Şubat’ta yapacağız il kongresiyle sona erecek.

Görev süreniz içinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı kazanıldı ancak CHP’li belediye sayısında değişiklik olmadı. Başarılı bir başkanlık süreci geçirdiğinizi düşünüyor musunuz? Nasıl geçti bu 2 yıl? 
İstanbul’un alınmış olmasını sadece bu son 2 yıla bağlamamız doğru olmaz. CHP’nin İstanbul’da çok uzun yıllardır süre gelen çalışmaları var. Biz de bu iki yılda gerçekleştirilen seçimlerde İstanbul’un kazanılması konusunda doğru adımları atarak o çok istediğimiz başarıyı elde etmiş olduk. Elbette diğer bir hedefimiz de İstanbul’un ilçelerinde belediye sayımızı artırmaktı. Bu seçimlerde bu hususta istediğimiz aşamaya geçemedik. Ancak bugün İstanbul’un tamamına, 16 milyona hizmet veren Büyükşehir Belediyemiz emin ellerde sosyal demokrat bir anlayışla yönetiliyor. Hedeflerimiz için daha çok çalışmaya; fazlasını yapmaya hazırız. İstanbul yeniden halkın oldu ama dahası var. Türkiye’de de halkın iktidarını kuracağız. 37. İstanbul Olağan İl Kongremizin sloganı da ‘İstanbul artık bize dar, İstanbul Türkiye’ye tek yön iktidar’olacak. 

Yerel seçimler öncesi istifa etmiştiniz. İstifa gerekçeniz neydi? Bunun örgütte bir kırılma yarattığını düşünüyor musunuz? 
O dönem yaşanan ve biten bir durum. Örgütümüzün vicdanı ve aklı gerekeni zaten her zaman yapmıştır ve yapıyor. O dönem zaten böylesi bir istifayı örgütümün bana geri bildirimiyle geri çekmiştim. Örgütümüzde bir kırılma yok aksine birleşme var.


Henüz adaylığınızı açıklamadınız. Geçtiğimiz seçimlerde 7 oy farkı ile kazanmıştınız. Nasıl bir kongre yaşanacak? 

Bu kongrenin nasıl geçeceği, en başında mahalle seçimleri ile kendini gösterdi. Demokrasinin olduğu ve demokrasinin yaşatıldığı her noktada kongreler hareketli, hararetli geçer ama parti için memleket için faydalı sonuçlar çıkar. CHP kendi içerisinde demokratik süreçler yaratıyor. Benim tarafım partiyi iktidara taşıyacak kadroların seçildiği kongrelerdir. CHP örgütü ve CHP vicdanı çok kıymetlidir. Bizi bekleyen kongrenin ve bu seçim sürecinin her zaman olduğu gibi demokrasiden yana olacağına eminim.


Beraber yürüdüğünüz başka adayların da isimleri konuşuluyor? Örneğin; Cemal Canpolat, Eren Erdem gibi. Bunlar için ne söylersiniz?
Biz Saray’daki gibi demokrasiyi sadece kendimiz için isteyenlerden değiliz. O nedenle CHP’de bütün dönemlerde adaylar yarışmıştır. Ortaya bir iddia koymak kadar güzel bir şey yoktur. Her şeyin ve herkesin daha iyisi, daha ideali vardır elbette. Geçmişten bugüne verilen mücadelede hep birlikte elde ettiğimiz mücadelenin üzerine fazla şey katacağını düşünerek farklı ideallerle aday olan herkes çok kıymetlidir ve ben bunu çok önemserim. Bu yarış doğruya ulaştırır. O yüzden ismi geçen ya da henüz geçmeyen arkadaşlarımızın adaylaşmaları benim ve CHP adına demokrasinin yaşatıldığının bir kez daha göstergesi olur.



Seçilmeniz halinde neler yapacaksınız?

Bu ülkenin en güçlü toplumsal kesimi olan güvencesizler üzerine İstanbul’da çok ciddi çalışmalarımız olacak. Seçimlere yoğunlaşmak değil, yurttaşların gündelik sorunlarına daha fazla eğilmek istiyoruz. Benim de İstanbul’da buna yönelik çalışmaları arttırmak en büyük amacım. İstanbul örgütü olarak çok uzun yıllardır yeni il başkanlığı hayali vardı bunu gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte İstanbul’un 39 ilçesinde ilçe başkanlık binalarını satın alacak. Örgütümüzle böyle bir çalışma başlatacağız. Her ilçe başkanlığına kurumsal bir kimlik kazandıracağız. Bu binalar önce örgütün sonra halkın binaları olacak.

 “İstanbul İttifakı” sürecek mi? 
 Elbette sürecek. İstanbul ittifakı dediğimiz şey 16 milyon İstanbullu aslında. Bütün partilere oy vermiş olan, bugüne kadar farklı siyasi düşünüşlerde olan, herhangi bir siyasi partiye üye olmayan herkesle bu çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul’da biz siyasilerden daha öte halkın kendi içinde kurduğu ittifakı bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Ben de her fırsatta bu ittifakı genişletmek ve büyütmek için çalışmaya devam edeceğim. Biz hiçbir vatandaşımızın geleceğiyle ilgili ekonomik ya da sosyal kaygılar taşımadığı, özgürlüğün ve adaletin hakim olduğu, herkesin ülke yönetiminde temsil edilebildiği demokratik bir Türkiye hayalini hayata geçirmek istiyoruz.


Geçtiğimiz hafta sonu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı üye katılım törenini Elazığ’da yaşanan deprem felaketi nedeniyle ertelediğinizi duyurmuştunuz. Törenin gerçekleştirileceği tarih belli oldu mu? Yapılan kampanya ile kaç üye partiye dahil oldu?

Elazığ merkezli meydana gelen deprem felaketi hepimizi derinden etkiledi. Ne yazık ki acı haberlerin peşi sıra gelmesiyle biz de CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak deprem komisyonumuzu oluşturduk ve o gece Elazığ’a gittiler. Komisyonumuz halen Elazığ’ta. İstanbul’daki belediyelerimizin, ilçe örgütlerimizin, halkımızın bölgeye gönderdiği yardımların koordineli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için süreci takip ediyorlar; vatandaşların dertlerine çare üretmeye çalışıyorlar.

Hafta sonu böyle acı bir olayla karşılaşınca planladığımız üye katılım törenimizi ertelemenin daha doğru olacağına karar verdik. Törenimizi önümüzdeki haftalarda yine Genel Başkanımızın katılımıyla İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğiz.

AKP’nin oldukça fazla sayıda üye kaybettiği son dönemde biz sadece İstanbul’da da değil Türkiye’nin her yerinde halkımızın CHP’ye olan ilgi ve alakasının yoğun bir şekilde arttığını görüyoruz. Bu sebeple böyle bir kampanya başlatmıştık. “CHP’ye üye ol sen CHP ol” diyerek yaptığımız üyelik kampanyasına iki bin kişilik başvuru oldu. Ne mutlu ki böyle bir çağrıya oldukça kısa bir sürede büyük bir talep geldi.

Biz üyelerimizi istatiksel bir değer olarak görmüyoruz. Bu yüzden aramıza katılacak arkadaşlarımızın parti eğitimlerinin planlanması, üye olma motivasyonlarının ölçülmesi ve bu motivasyondan kaynaklı partimize nasıl katkıda bulunacaklarının planlandığı bir çalışmamız söz konusu. Bu nedenle açıkçası beni kongrelerden daha fazla heyecanlandıran durum partimize olan bu ilgi. Bu bizim ilk üyelik kampanyamız ve bunu katlayarak devam ettireceğiz.

İstanbul’daki toplam üyelerimizin yüzde 12’si genç üye. Yani 30 yaşın altında. Bizim en temel öncelikli hedefimiz gençlerin partimiz bünyesinde örgütlü politik çalışmalara dahil olmasını sağlamak. Bunun üzerine ciddi çalışmalar yapıyoruz ve kısa süre sonra hayata geçirmeye başlayacağız. Bu üye kampanyamız sonucu partimize katılan 2 bin kişinin de yüzde 45’i 30 yaşın altında.


Siz ve Kemal Bey 39 ilçe başkanı ile bir araya geldiniz. Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapılan toplantıda bir dönem daha sizinle devam edilmesi yönünde talimat verdiği bazı kesimlerce iddia edildi. Buna ilişkin ne söylersiniz? Bu söylenti CHP gruplarında da oldukça tartışılıyor...

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz hafta sonra eren kongrelerimizde seçilen 39 ilçe başkanımızla bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi. Hem ben hem de Genel Başkanımız bu toplantıda ilçe kongrelerimizin demokratik bir süreçte gerçekleştirilmesinden ve yönetilmesinden dolayı ilçe başkanlarımıza teşekkür ettik. Toplantıda isimlerden ziyade partimizi iktidara taşıyacak anlayış üzerinde duruldu. Genel Başkanımız, da çiçeği burnunda ilçe başkanlarımıza partiyi iktidarı taşımak için yapılması gereken çalışmalardan söz ederek partiyi iktidara taşıyacak anlayışın nasıl olması gerektiğini anlattı.

Yorumlar (0)