Buldan'dan Erdoğan'a: Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda bir üniversite kurun

"Tutuklu milletvekillerimizin özgürlüklerine kavuşması için mücadelemize devam edeceğiz"

SİYASET 16.07.2019, 14:35
Buldan'dan Erdoğan'a: Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda bir üniversite kurun

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın "Kadın üniversitesi kuracağız" sözlerini eleştiren Buldan, "Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda bir üniversite kurun, siyasi kadrolarınızı da dahil edin; eğitim şart!" dedi. 

Buldan, konuşmasına Ankara Sincan Hapishane Kampüsü'nde davası görülen 145 yıl hapis istemiyle yargılanan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a selam göndererek başladı. Buldan, tutuklu HDP'li milletvekillerine de selam göndererek, "Onların özgürlüklerine kavuşması için mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Bu hafta gerçekleştirdiği HDP grup toplantısını kadın hakları ve kadına yönelik şiddete ayıran Buldan, yüzü bir erkek tarafından asit dökülerek yakılan Berfin Özek'i de gündemine taşıdı. "İmzacısı olduğunuz İstanbul Sözleşmesi gereği kadına yönelik şiddetin gerekli hukuki tedbirleri ve cezaları şartsız uygulamak zorundasınız" diyerek hükûmete seslenen Buldan, "Sevgili Berfin yalnız değilsin. Bu dava yalnızca senin değil, hepimizin davasıdır. Kravat ittifakınız sizi koruyamayacak. Fularların mücadelesi kravat algısının arkasına saklanan kadın düşmanlığını mutlaka yenecektir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya'daki G-20 zirvesinde sarf ettiği, "Kadın sorunları önceliğimdir" sözlerine yanıt veren Buldan, "Geçtiğimiz ay 40 kadın katledildi, bundan haberiniz var mı?" diye sordu. "Sizin donattığınız uygulamalarla kadınlara saldıranlar hakkındaki hassasiyetiniz nedir?" diye soran Buldan, çocukları için cezaevi önünde bekleyen beyaz tülbentli annelerin polis tarafından uğradığı şiddeti hatırlatarak, "Hassasiyetiniz bu mudur? Yerlerde sürüklenen sizin insanlığınız oldu" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, "Kadına yönelik şiddeti, tacizi, devlet şiddetini önleme ve toplumsal cinsiyet eşitliğini kavrama konusunda bir üniversite kurun. O üniversiteye de önce siyasi kadrolarınızı dahil edin ki iyi bir eğitimden geçirilsinler. Eğitim şart!" dedi. 

Kadınların kadın üniversitesi talebi olmadığını söyleyen Buldan, "Kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan üniversite talebi var." diye konuştu. 

Buldan şunları söyledi: 

"Kadın odaklı demokratik yerel yönetimlerimizi güçlendirmeye, örgütsüz tek bir kadın kalmayıncaya kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Kazanımlarımızı, yaşamlarımızı hedef alan saldırılar karşısında bütün kadın örgütleriyle mücadelemizi ortaklaştıracağız. Biz kadınlar her birlikte başaracağız, kazanacağız.

Kadınlar olarak neleri başardığımızı 31 Mart ve 23 Haziran'da gösterdik. Ülkeyi kadınlar açısından yaşanacak hale getireceğiz. Bu sözün adı HDP'dir. Hepimizin yolu açık olsun."

Yorumlar (0)