AKP'li Hüseyin Yayman: Abdullah Öcalan, zaman zaman avukatıyla görüşüyor

Yayman "Sekiz yıldır görüşme yoktur' ifadesi doğru değildir” iddiasında buludu

SİYASET 14.05.2019, 21:09
AKP'li Hüseyin Yayman: Abdullah Öcalan, zaman zaman avukatıyla görüşüyor

TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Hakkı Saruhan Oluç’un ‘Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve görüş engelinin ortadan kaldırılması amacıyla’ gündeme getirdiği araştırma önergesi görüşmelerine, AKP Grubu adına konuşan Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın açıklamaları HDP'lilerin tepkisini çekti.

“İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan'la görüşme meselesinin uzun zamandır devam ettiğini” öne süren Yayman,  HDP’li vekillerin, “Ne zamandır’ sorusuna, “Abdullah Öcalan'ın zaman zaman, kendi talebiyle, avukatlarıyla görüşmek yerine ailesiyle görüşme talebinin olduğunu biliyoruz, zaman zaman avukatlarıyla görüşme var… Ama "Sekiz yıldır görüşme yoktur' ifadesi doğru değildir” dedi. Yayman’ın “Bu konuda Hükûmetimizin sürekli teması var, arayışları var, bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar var” sözlerine  HDP’li Dirayet Dilan Taşdemir, “Hiçbir arayışı yok” diye karşılık verdi.

Genel Kurul’da yaşanan konuşmalar şöyle:

AK PARTİ GRUBU ADINA HÜSEYİN YAYMAN (Hatay) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Bugün Halkların Demokratik Partisinin verdiği bir Meclis araştırma önergesiyle ilgili söz almış bulunmaktayım.

Tabii, bilindiği gibi, bu konu uzun zamandır tartışılan bir konu. Ben Halkların Demokratik Partisinin bu konuyla ilgili araştırma önergesi vermesi talebinden öte, partimizin genel prensiplerini hatırlatmak isterim.

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Sekiz yıldır…

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - AK PARTİ "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." diyen bir partidir. AK PARTİ'nin lideri Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında "Eğer Türkiye'de bir sorun varsa…"

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Tecride ne diyorsun, onu söyle Hüseyin Bey.

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - "…bunun adı Kürt sorunudur, bu sorunu çözmek için ben her türlü sorumluluğu almak istiyorum." diyen…

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Avukatlar niye gidemiyor, avukatlar?

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - …2010 yılında demokratik açılım sürecini, 2013 yılında millî birlik, kardeşlik sürecini başlatan bir liderden bahsediyoruz.

Açlık grevleriyle ilgili, ben de İnsan Hakları Komisyonunda ve Cezaevi Alt Komisyonunda görevli bulunmaktayım, Cezaevi Alt Komisyonunun Başkanlığını yapmaktayım ve biz Sincan Cezaevinde görüşmeler yaptık, yarın da Komisyon olarak bu konuyla ilgili bir toplantı yapacağız, Cezaevi Raporu'muzu değerlendireceğiz.

Sizler de çok iyi biliyorsunuz ki değerli arkadaşlar, İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan'la görüşme meselesi uzun zamandır devam ediyor. Bu görüşmeler…

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Ne zamandır?

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - Sizin söylediğiniz rakamlar doğru değil, bu rakamları çok net olarak ben sizlere yazılı olarak da ifade edebilirim. Burada, Abdullah Öcalan'ın zaman zaman, kendi talebiyle, avukatlarıyla görüşmek yerine ailesiyle görüşme talebinin olduğunu biliyoruz, zaman zaman avukatlarıyla görüşme var…

MAHMUT TOĞRUL (Gaziantep) - Her hafta başvuru yapıyorlar…

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - …ama "Sekiz yıldır görüşme yoktur." ifadesi doğru değildir.

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Gitsin, avukatların yüzüne söylesin, avukatlara söylesin görüşmek istemediğini.

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - Bunları siz de biliyorsunuz ve bu konuda Hükûmetimizin sürekli teması var, arayışları var, bu konuyla ilgili yapılan çalışmalar var.…

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Hiçbir arayışı yok.

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) - Hukuku uygulayın, hukuku. Hukuku, Anayasa'yı uygulayın; hikâye anlatmayın bize!

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - Açlık grevlerinin hukuki bir mesele olmaktan çok, Halkların Demokratik Partisinin bunu bir siyasi kaldıraç olarak kullandığını… Ve açlık grevlerine yatırılan insanları, verdiği mücadeleyi keşke Mecliste çözüm için, kardeşlik için ve Türkiye'deki bu problemin çözümü için vermiş olsalar.

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) - Dinleseniz veriyoruz, dinleseniz veriyoruz. Sürekli gelip de masal anlatmayın insanlara Meclis açıkmış gibi.

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - Bunu herkes bilmekte ve şunu ifade etmek istiyorum: Gerçekten, burada "açlık grevi" olarak nitelenen mesele bir açlık grevi olmaktan çok burada siyasi amaçla kullanılan bir argümandır. Bunun altını çizmek isterim ve bu konuda…

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın Sayın Yayman.

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - Biz hem İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu olarak hem cezaevi alt komisyonu olarak bu konuda sayın milletvekillerimizle sürekli temas içerisindeyiz. Bu sorunun çözümü için biz her türlü inisiyatifi almaktayız. Burada Halkların Demokratik Partisinden milletvekili arkadaşlarımız var, onlarla Sincan Cezaevine gittik ve bütün cezaevindeki mahpusları ziyaret ettik…

DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Biz başka bir şeyden söz ediyoruz.

HÜSEYİN YAYMAN (Devamla) - …onların taleplerini aldık ve bunlarla ilgili sorunların çözümünü de takip etmekteyiz.

T24

Yorumlar (0)