AKP İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye mi karar verdi?

Gericilerin hedefindeki İstanbul Sözleşmesi'yle ilgili AKP'nin 'çekilme' kararını verdiği, ancak açıklama kararı için "Erdoğan'ın farklı değerlendirmeleri dinleme olasılığının" etkili olduğu belirtiliyor.

SİYASET 03.08.2020, 12:15 03.08.2020, 12:20
AKP İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye mi karar verdi?

Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesi sonraki süreçte kadın düşmanı yobazların daha yüksek sesle dile getirmeye başladığı “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmesi” çağrısı konusunda AKP’nin “beklenen karar”ı verdiği belirtiliyor.

Kadına yönelik şiddeti konu edinen ve bu konuda kadına önemli kazanımlar sağlayan sözleşmeyle ilgili Milliyet‘ten Didem Özel Tümer’in haberine göre 14 Temmuz tarihli AKP MYK’da karar alındı.

Habere göre AKP’nin son 3-4 MYK toplantısının gündem maddesi olan sözleşmeye ilişkin, ‘fesh mi edilecek yoksa tartışmalı maddeleri için bir çözüm mü bulunacak?’ sorusu, 14 Temmuz tarihli son toplantıda ‘çekilelim’ yanıtını buldu. Çekilme kararının AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyacak bir kararname ile yapılabileceğinin konuşulduğu belirtilirken, buna karşın kararın aktarımındaki “ihtiyat” payının Erdoğan’ın o zamandan bu yana geçen sürede farklı değerlendirme ve telkinleri dikkate alması olasılığından kaynaklandığı dile getiriliyor.

“AKP’Lİ KADINLAR ‘ŞERH’ DÜŞSELER DE…”

Didem Özel Tümer, AKP’nin kendi içinde aldığı bu kararla ilgili yorumunda şu ifadeleri kullanıyor: “Yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenim, partide çekilme kararının alınmasının kolay olmadığı. Görüşüne başvurduklarım, AK Parti’nin uzun süredir İstanbul Sözleşmesi kadar parti içinde uzun, sert tartışmalara neden olan ve üzerinde uzlaşma sağlanması güç olan bir gündem maddesi olmadığını söyledi.

Partili kadınların neredeyse tamamına yakını tartışmalarda sözleşmeden çekilmeye “direnen” taraf olmuş. Partili kadınların savunmada gösterdikleri direncin ve argümanlarının parti yönetimindeki erkekleri ‘şaşırttığını’ söyleyebilirim. Ancak AK Partili kadınlar görüşmelerde ‘şerhlerini’ düşseler dahi, sonunda çoğunluğa ulaşan çekilme kararına uyacakları anlaşılıyor.”

 

Yorumlar (0)