banner773

AKP grubundan AKP'liye otel kıyağı! Danıştay'ın kararı beklenmeksizin peşkeşe 'evet' dediler

İBB Meclisi, Danıştay’ın nihai kararı beklenmeksizin, AKP’ye yakınlığı ile bilinen iş insanlarının şirketine ait araziye imar izni verdi. İmar izni, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubunun oylarıyla kabul edildi.

SİYASET 30.11.2020, 14:57 30.11.2020, 15:03
AKP grubundan AKP'liye otel kıyağı! Danıştay'ın kararı beklenmeksizin peşkeşe 'evet' dediler

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, Danıştay’ın nihai kararı beklenmeksizin, AKP’ye yakınlığı ile bilinen iş insanlarının şirketine ait araziye imar izni verdi. İmar izni, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP grubunun oylarıyla kabul edildi. CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri karara ret oyu verdi.

İBB Meclisi, 1987 yılında beri imar sorunu devam eden ve son olarak 2018 yılında yeni imar planı tadilatı hazırlanan, Pendik Kurtköy’de Sabiha Gökçen Havalimanı’na yakın bölgede bulunan 31 bin 900 metrekarelik arazi ile ilgili imar dosyasını görüştü. 2015 yılında Özasr Yapı İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. tarafından satın alınan söz konusu arazi üzerine, “Kurtköy Modern” adı altında 199 odalı otel, 750 ofis ve 85 iş yeri yapılmak isteniyor. Özasr Yapı firmasının 2018’de hazırlattığı PTD’ye (Proje Tanıtım Dosyası) göre söz konusu projenin bedeli 274 milyon 511 bin 459 TL.

İBB Planlama Müdürlüğü’nün, 10 Eylül 2018 tarihli yazısı ile İBB Meclisi’nin, 2020 yılı kasım ayı toplantılarının gündemine gelen nazım imar planı değişikliği teklifi, 2 yıl beklemenin ardından AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. CHP ve İYİ Partili meclis üyeleri hazırlanan teklife ret oyu verdi. Teklif oy çokluğuyla kabul edildi.

33 YILLIK SORUNLU İMAR DOSYASI

Pendik Kurtköy 3973 ada 9 parselle ilgili olarak hazırlanan İmar Komisyonu Raporu’na göre, arazinin imar planı değişik süreci 1987 yılından beri devam ediyor. 1989 yılında Pendik Belediyesi üzerine tescil edilen arazi, Pendik Belediyesi’nin borçlarına karşılık Maliye Hazinesi’ne devredildi. Hazine araziyi 2004 yılında ihale ile Mehmet Ali Baldaner’e sattı. Baldaner de araziyi, 30 Mart 2015 tarihinde 166 milyon 400 bin TL karşılığında Özasr Yapı İnşaat firmasına sattı.

İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre, Özsar Yapı firması 12 Şubat 2015 tarihinde kuruldu. Yani, arazinin satın alınmasından 45 gün önce kuruldu. Yine Oda kayıtlarına göre, en büyük pay iş insanı Savcı Kaya’ya ait olmak üzere Mustafa Yaşar Aydın, Mehmet Gür ve Mah Uluslararası Hava Taşımacılığı Danışmanlık Eğitim Hizmetleri İnşaat San. Ve Tic. A.Ş. tarafından kurulan Özasr firması bir milyon sermaye sahip.

HUKUKİ SÜREÇ TAMAMLANMADI

İmar Komisyonu Raporu’nda yer alan bilgilere göre, arazi ile ilgili açılmış olan davaların sonuçlarıyla ilgili olarak, 2018 yılında İBB Hukuk Müşavirliği konuyla ilgili olarak Meclis'e sunduğu bilgide özetle şöyle denildi:

“Danıştay 6. Dairesi’nin 2017 tarihli kararının kaldırılmasına yönelik karar düzeltme talebi hakkında henüz bir karar verilmemiş olsa da ilgilisinin talebi doğrultusunda, Danıştay’ın nihai kararı beklenmeksizin yeniden değerlendirilmek üzere İBB Meclisi’ne sunulabileceği ifade edilmiştir”.

İBB Meclisi teklifi değiştirerek oy çokluğuyla kabul etti.

ŞİRKETİN ORTAKLARININ SİYASİ GEÇMİŞİ

Özasr firmasının ortaklarından Mustafa Yaşar Aydın, 2014 yılı belediye seçimlerinde AKP’den Maltepe Belediye Meclis üyeliğine aday adayı olmuştu. Bayrampaşa’da ikamet eden şirketin büyük hissedarı Savcı Kaya’nın, AKP’li Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ile olan yakın ilişkisi basına yansımıştı. İHA’nın 13 Temmuz 2019 tarihinde geçtiği bir haberde ise şöyle denilmişti:

“İş adamı Savcı Kaya’nın davetlisi olarak Karayazı İlçesi’ne bağlı Altıntaht Mezrası’na giden Vali Okay Memiş, programın ardından Turnagöl Mahallesi’ne geçti.”

SAVCI KAYA'NIN ORTAKLARI

İnşaat, turizm, otel işletmeciliği ve kuyumculuk alanında çeşitli şirketleri bulunan Savcı Kaya, iş insanı Erkan Emen ile 5 ayrı şirkette ortaklık yaptı. Bu şirketlerin 4’ünden ortaklıktan ayrılan Savcı Kaya, İTO kayıtlarına göre Erkan Emen ile İnan Kuyumculuk Tekstil Gıda Turizm San. Ve Tic. Ltd. Şirketindeki ortaklığı devam ediyor.

Savcı Kaya 8 Şubat 2011 tarihinde Erkan Emen ve İbrahim Emen ile Rese Turizm İnşaat Taahhüt San. Ve Tic. Ltd. Şirketini eşit hisseyle kurdu. İbrahim Emen, kuruluştan yaklaşık 6 ay sonra, şirketteki hisselerini Rusya uyruklu Margarita Turovtseva’ya devrederek ortaklıktan ayrıldı.

Rese firması kuruluşundan kısa bir süre sonra, Beyazıt Meydanı’nda, İstanbul Üniversitesi’nin tam karşısında bulunan Victory Oteli aldı. Erkan Emen Rese firmasından 2 Temmuz 2018’de, hisselerini Selim Melengiç’e devrederek, Savcı Kaya ise 25 Eylül 2020 tarihinde Rese’deki hisselerini İslam Üner’e devrederek ortaklıktan ayrıldılar. Erkan Emen 2015 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge için AKP’den milletvekili aday adayı olmuş ancak aday gösterilmemişti.  

FETÖ FİRARİSİ ZEKERİYA ÖZ'ÜN BAĞLANTISI

Fatih Belediyesi, Victory Otel’in bitişiğinde bulunan bir başka otelin şikayeti üzerine Victory Oteli’in kaçak kısımları ile ilgili harekete geçmiş, FETÖ terör örgütünün firari sanığı Zekeriya Öz’ün söz konusu Victory Oteli’in kaçak kısımlarının yıkımını engellemek için Fatih Belediyesi nezdinde aracılık ettiği iddia edilmişti. Öz’ün bu amaçla savcılık yetkisini kullanarak 2013 yılı sonlarında Fatih Belediyesi’ne baskın düzenlediği iddialar arasında yer almıştı.

2013 yılında Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Aralık 2013 tarihinde yaptığı açıklamada isim vermeden “Bir savcı iş takip ediyor. Belediyede istediği olmayınca bu adımı atıyor” demişti. İş insanı Savcı Kaya’nın ortağı Erkan Emen’in savcı Zekeriya Öz’ün arkadaşı olduğu da iddia edilmişti.

Fatih Belediyesi’nin Victory Oteli’in  kaçak kısımları için tutanak tuttuğu ve 306 bin 488 TL para cezası kestiği haberlerde yer almıştı. 

Yorumlar (0)