AK Partili muhafazakarlar elitleşti : Ali Bayramoğlu'nun Puro Anektodu

AK Parti elitleşti mi: "Washington'da muhafazakar arkadaşların tümü puro içince otelin yangın alarmı çaldı"

SİYASET 15.08.2019, 18:53

Ali Bayraoğlu, Prof. Emre Bağce'yle beraber TV5'te sunduğu Serbest Görüş programında yeni parti girişimleri ve AK Parti'nin kongre sürecini bir yıl öne çekmesini değerlendirdi. AK Parti'nin 'sokak' ve halkın partisi olmaktan uzaklaştığını, elit ve 'beyaz iş adamı' kalıplarına geçtiğini söyleyen Bayramoğlu yedi sene önce tanık olduğu bir anektotu anlattı.


"AK Parti'nin kongresi yeniden doğuş iddiasında olacaktır"


Bayramoğlu şöyle konuştu:



"Kongre tarihini erkene alan AK Parti bunu debdebeli hazırlayacaktır. Elindeki propaganda ve iletişim imkanlarıyla buna iyi hazırlanılan ve yeniden doğuş iddiasıyla ortaya çıkacak bir paketi andıracağına hiçbir şüphem yok. Bunun karşılığı olur mu? Bu başka tartışma. Zamanın da Deniz Baykal da maytaplar arasında merdivenleri koşarak çıkan genç, dinamik daha liberal görünümlü bir solcu görüntüsünü vermeye çalıştı ama bunun karşılığı olmamıştı...Bunu deneyeceklerdir. Üç alanları var: Birincisi teşkilat dilini yenilemek, ikincisi teşkilat kadrosunu yenilemek, üçüncüsü yönetici kadrolarda yeniliklere gitmek. Yönetici kadrolar arasında bakanlar da var. İcracı memurlar gibi faaliyet gösteriyor. Ama dediğim gibi bunlar tek başına durumu kurtarmaya yetecek midir? Gerçekten ana sorun AK Parti'nin ilk dönemlerdeki sokak partisi olmaktan çıkıp, biraz daha elit partisine dönmesi miydi? Tek sorun bu muydu? Böyle bir sorun olduğuna hiç şüphe yok...


"AK PARTİ ZOR ULAŞILABİLEM BİR MERKEZ OLMAYA BAŞLADI"


...17 yıl iktidarda kalan bir siyasi parti var. AK Parti ilk dönemlerinde gerçekten bir sokak ve halk partisiydi. Bir başka teması vardı insanlarla fakat İslami burjuvazi dahil olmak üzere yeni pek çok aktör katıldı hayatımızı on küsur yılda. Kaynaklar, güçler ve temsil değişti. Muhafazakar kesimler içinde yeni katmanlar oluştu. AK Parti daha zor ulaşabilen bir merkez olmaya başladı. Bunu bu (Erdoğan'ın) konuşmalar telafi eder mi bilmiyorum. Ama sokağın partisi olmak önemlidir. Ama sokağın partisi olmanın çok önemli bir boyutu vardır sivillik. Her anlamıyla sivillik. Yani davranış olarak sivillik, kılık kıyafette sivillik, bir de politikalar açısından insan merkezli politikalar. Dolayısıyla insandan bahsedince özgürlük merkezli politikalar. Şimdi AK Parti deyince daha çok devlet merkezli politikalardan bahsediyoruz. Bunlar değişebilecek mi? Hiç sanmıyorum.



BEYAZ İŞ ADAMI ELİT KALIPLARINA GEÇİLDİ


... Halktan uzaklaşma demeyelim ama sokak simgelerinden uzaklaşarak daha elit ama nasıl elit yani elit entelektüel değil, daha iş adamı elit, onların kalıplarına beyaz iş adamı elit kalıplarına geçiş öyküsünü AK Parti’de çok yakından yaşadık. Mesela ben her zaman şaka yaparım arkadaşlarıma puro içmek ne demek? Genel olarak Türkiye’nin iş adamları demektir. Puro pahalı bir şey . Tanesi 50 dolar, 100 dolar. Tamam ucuzları da var ama onlar her halde çok lezzetli değil. Şimdi bir enteresan bir şey oldu.


ERDOĞAN'IN UÇAĞIYLA WASHİNGTON'DA...


Patron, güç.. Konyak, puro...İşte böyle bir şey...Bir lüks alışkanlık, faklı bir alışkanlık . Biz Washington’a gittik Tayyip Erdoğan’ın uçağıyla. İşte iktidara geldikten altı –yedi yıl sonra. Bir otel lobisinde muhafazakar arkadaşların hepsi puro içtiği için yangın alarmı çaldı. Birazcık kaba bir örnek ama gerçek bir örnek. Yani alışkanlıklar değişiyor, tarzlar değişiyor, giyilen ceketler değişiyor, markalar değişiyor, ayakkabılar değişiyor. Dolayısıyla geldiğin yere uzaklaşma bütün bu simgelerle beraber oluyor sadece dille konuşmayla değil. Bu tabii kaçınılmaz sosyolojik sonuç. Bunu telafi etmenin yönetimi Hadi bakalım daha iyi çocukları teşkilata koyalım, bunlar daha iyi halkla ilişki kursunlar değil. Önce sivilliğe dönüştür bunun da ben çok zor olduğunu düşünüyorum."

Yorumlar (0)