Vajina Estetiği (Labioplasti)

Labioplasti sonrasında hastalar 3-5 gün içinde normal yaşantısına dönebilir. Ancak bazı aktivitelerin tam iyileşme sonrası yapılması önerilmektedir.

SAĞLIK 07.06.2021, 15:33
Vajina Estetiği (Labioplasti)

Bir tür vajina estetiği olan labioplasti kadınların genital bölgesinde mevcut görsel rahatsızlıkların giderilmesi için yapılan bir operasyondur. Bu işlem 30-60 dakika arasında bir sürede yapılır. Lokal anestezi altında yapılan bu vajinal estetik işlemi  hastanın aynı gün taburcu olabileceği bir operasyondur.

Vajina bölgesinde iç dudak olarak da nitelendirilen labia minorada ortaya çıkan büyüme, şekil bozukluğu ya da kalın olma gibi durumlar kişiyi rahatsız edebilir. Bazı vakalarda bu bölgede yaşanan değişimler hastanın günlük aktivitelerini, giysi seçimini, cinsel ilişki deneyimini ve bölgenin hijyenini olumsuz etkileyebilir.  Ağrısız olarak yapılan bir operasyonla bölgedeki tüm rahatsızlıklar çözülebiliyor.

İç dudak bölgesinin büyümesi zamana bağlı olarak bölgenin tahrişini ve enfeksiyonunu ortaya çıkarabilir. Vajinada görülen değişmeleri doğuştan ya da doğum gibi zorlayıcı durumlardan yaşanabilir.

Genital bölgedeki sorunlar genellikle bir sorun oluşturmasa da kişiyi rahatsız edebiliyor. Psikolojik olarak da yıpratıcı bir durum olan iç dudak sorunlar başarılı ve konforlu kısa bir ameliyatla ortadan kaldırılabiliyor.

Bkz: Vajina Estetiği (Labioplasti)

Labioplasti hangi durumlarda yapılır?

Kadınların vajina bölgesinde yaşadıkları deformasyonlar hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok olumsuz etki oluşturabilir.  İç dudak bölgesinde belirli sorunlara bağlı olarak sarkma yaşanabilir. Ayrıca bu bölge olması gerekenden daha iri, kırışık ya da geniş bir görüntüye sahip olabilir.  Bu durumda labioplasti yapılabilir.

Labioplasti yapılabilecek durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Labium bölgesi gebelik sonrası ya da hormonal denge bozulması gibi durumlara bağlı olarak normalden büyük olabilir. Bu durumlarda ameliyat yapılır.
  • Sık gebelik geçirme, çok fazla ya da sert cinsel ilişki gibi durumlar labium bölgesinde sarkma oluşturabilir. Sarkma vajina estetiği ile giderilebilir.
  • İç ve dış dudağın asimetrik olarak uzak olması ve görsel açıdan rahatsızlık vermesi de labioplasti ameliyatı sebebi olabilir.
  • Vajinit gibi labium bölgesinde yaşanan anomaliler de cerrahi operasyonla ortadan kaldırılabilir.
  • Vajina bölgesindeki görsel rahatsızlığı yüzünden cinsel hayatında özgüven sorunu yaşayan kadınlar da yaptırabilir.
  • Vajina dudaklarının büyük, sarkık ve şekil açısından bozuk olması görsellik yanında cinsel ilişki sırasında ağrı şikayetlerine de yol açabilir. Bu durumda labioplasti yapılabilir.
  • Dudak büyümesi veya sarkması durumunda cinsel ilişki daha zor olabiliyor. Cinsel hayatında olumsuzluk yaşayan çiftler için labioplasti önerilir.
  • Labium sorunları dar iç çamaşırı giyen kişilerde genital bölgede ağrı yaşanmasına yol açabilir. Bu yüzden dar iç çamaşırı giydiğinde ağrı şikayeti olan kadınlar da vajina estetiğine başvurabilir.

Labioplasti nasıl yapılır?

Labioplasti işlemlerinde temel amaç vajina iç dudağında küçültme ya da şekil bozukluklarını gidermedir. Her iki parça da belirli bir kısalığa getirilerek simetrik olmaları da sağlanır. Bu prosedür 1 saat kadar sürer.  İşlemlerde ağrı şikayetleri olmaması için lokal anestezi yapılır. Hastanın tercihine göre genel anestezi de uygulanabilir.

Ameliyatta vajina bölgesi olan labia büyüklüğü azaltılır ve görsel olarak rahatsızlık veren şekil bozukluğu düzeltilir. Böylece vajina bölgesinde görünüm iyileştirilir ve kişide oluşturduğu rahatsızlıklar da ortadan kaldırılır. İşlem sırasında bölgedeki fazla labial doku düzeltilerek şekil yanında renk açısından da işlem yapılabilir.

İç dudak ameliyatı profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. Aksi halde klitoris olması gerekenden dar olabilir,  bölgede ağrı ya da deformasyonlar oluşabilir.  Bu operasyon ağrısız ve acısız bir prosedürdür. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilerek evine yollanır.  Labioplasti operasyonları sırasında hastanın vajinal estetik anlamında farklı talepleri olursa kombine bir operasyon yapılabilir. Bu durumda süre biraz daha uzayabilir. İç ve dış dudak bölgesindeki tüm şikayetler labioplasti ile ortadan kaldırılabilir.

Labioplasti sonrası iyileşme süreci nasıl olur?

Labioplasti sonrasında bölgede hafif bir rahatsızlık hissi olabilir. Ayrıca bölgedeki müdahaleye bağlı olarak şişlikler de görülebilir.  Ortaya çıkan komplikasyonlar 10-15 gün içinde tamamen ortadan kalkacaktır.  Bu işlem sırasında yara izi kalma olasılığı çok düşüktür. Yani vajinal bölgede bir işlem yapıldığı çoğu vakada belli olmaz.

Ameliyat sonrası hastaların belirli bir süre doktorun verdiği ağrı kesici ve enfeksiyon riskine karşı antibiyotikleri kullanması gerekiyor. Böylece hem ağrı şikayetleri azalır hem de bölgede oluşabilecek komplikasyonlar önlenir. Şişlik oluşması durumunda ilk günler buz kompresi uygulanması önerilir.

Labioplasti sonrasında hastalar 3-5 gün içinde normal yaşantısına dönebilir. Ancak bazı aktivitelerin tam iyileşme sonrası yapılması önerilir. Toplam iyileşme süreci 1- 1.5 ay kadardır.  Bu süre içinde hastalar yoğun egzersizden kaçınmalı, dar giysiler giymemeli ve cinsel ilişki yaşamamalıdır. Ayrıca operasyon sonrası doktor kontrollerine de düzenli olarak gidilmelidir.

Labioplasti sonrası enfeksiyondan nasıl korunulur?

Genital bölgeler vücudun en hassas bölgeleridir. Özellikle genital operasyonlar sonrası bölgede hassasiyet daha fazla olur. İç ve dış dudak ameliyatları sonrasında da genital bölge normale göre daha hassas olur.  Hassasiyetin artması enfeksiyon riskini de gündeme getirir. Bu yüzden labioplasti sonrası enfeksiyondan korunmak için hastalar doktorun önerilerini uygulamalıdır.

Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için  bölgenin bakımı düzenli yapılmalı ve her zaman hijyeni sağlanmalıdır. Ameliyattan hemen sonra bölgenin suyla temas etmemesi gerekiyor. Bir süre boyunca hasta havuza ve denize girmekten  kaçınmalıdır. Ortalama 1 ay kadar dinlendikten sonra su teması olabilir. Labioplasti doktorun dediklerine uyulduktan sonra riskleri en aza inen, güvenli ve konforlu bir genital bölge estetiği operasyonlarıdır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Yorumlar (0)