Rusya: Türk hükümeti, Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek istiyor

Rusya, "Covid-19'a karşı geliştirdiğimiz Sputnik V aşısı yüzde 92 etkili" diye açıklama yaptı.

SAĞLIK 11.11.2020, 18:26 11.11.2020, 18:29
Rusya: Türk hükümeti, Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek istiyor

Rusya Ulusal Varlık Fonu (Sovereign wealth fund), Covid-19'a karşı geliştirilen Sputnik V aşısının ara deneme sonuçlarının, virüsle mücadelede yüzde 92 oranında başarılı olduğunu bildirdi.

Euronews'in haberine göre, ilk sonuçlar, aşı üretmeye yönelik küresel çaptaki çabalarda ileri aşama insan deneylerinin ardından yayınlanan ikinci aşı adayı olma özelliği taşıyor.

Geçen yıl aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde çıkarak dünyaya yayılan koronavirüs şu ana kadar 1,2 milyon insanın yaşamını yitirmesine ve dünya genelinde milyarlarca dolar mali kayba neden oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, Sputnik V aşı adayının erken aşamadaki klinik denemelerde kaydettiği olumlu sonuçların ardından "aşı" olarak tescillendiğini ve yaygın kullanımına başlanacağını duyurmuştu.
Rus Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Genel Direktörü Kirill Dmitriev, "Elde edilen verilere dayanarak çok etkili bir aşımız olduğunu gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

Ayrıca Dmitriev, bunun aşıyı geliştirenlerin torunlarıyla bir gün konuşacakları bir durum olduğunu dile getirdi.

Aşının geliştirilmesini destekleyen ve küresel olarak pazarlayan RDIF, ara sonuçların, iki doz aşının her iki aşamasının yapıldığı ilk faz denemelerde alınan verilere dayandığını kaydetti. Kurum, denemelerin 6 ay daha devam edeceğini belirtti.Rusya: Ankara, Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek istiyor
Rusya Sağlık Bakanlığı, Ankara'nın Rus Sputnik V aşısını Türkiye'de üretmek konusuyla ilgilendiğini bildirdi.

Reuters'ın haberine göre, Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk Sağlık Bakanlığı, yerel mevzuatın öngördüğü şekilde toksikoloji testleri yapıldıktan sonra, Sputnik V aşısının Türk ilaç üreticilerinin tesislerinde üretmekle ilgilendiğini belirtti." denildi.

Türkiye ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Rus mevkidaşıyla görüştüğünü belirtti ancak konuyla ilgili detay vermedi.
SPUTNIK V
Rus Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen III. aşama denemesi Moskova'da 29 klinikte gerçekleşiyor ve dörtte biri plasebo aşısı olmak üzere toplam 40 bin gönüllüyü kapsayacak.

RDIF, Sputnik V aşısı yapılan kişilerde COVID-19'a yakalanma ihtimalinin plasebo alanlara göre yüzde 92 daha düşük olduğunu öne sürüyor.

Bu arada Rusya'nın duyurusunun, Pfizer BioNTech tarafından pazartesi günü açıklanan ve aşı adayının yüzde 90 etkili olduğu bildirilen açıklamasının hemen sonrasında gelmesi dikkati çekti.

Faz-3 çalışması ne demek?
Aşı için üç aşamada yapılan klinik denemelerde, ilk aşamada yani faz-1'de az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşama olan faz-2'de ise güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada da aynı işlem birkaç bin denekte tekrarlanıyor, böylece aşının güvenilirliği ve etkinliği araştırılıyor.
 

Yorumlar (0)