Prof. Dr. Kayıhan Pala'dan dikkat çeken yerli aşı açıklaması!

Prof. Dr. Kayıhan Pala, 'yerli aşı' Turkovac'la ilgili Prof. Dr. Serhat Ünal'ın "acil kullanım onayı alındığı ortaya çıktı" sözlerini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi.

SAĞLIK 13.01.2022, 09:38
Prof. Dr. Kayıhan Pala'dan dikkat çeken yerli aşı açıklaması!

Yerli aşı Turkovac'la ilgili hiçbir veri açıklanmadan acil kullanım onayı verilmesi ve vatandaşlar üzerinde uygulanmaya başlanması ağır eleştirilere neden olmuştu.

Tepkiler üzerine bugün Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Prof. Dr. Mine Durusu Tanrıöver bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı esnasında Prof. Dr. Serhat Ünal, "aşı çalışmasının destekleyicisi TÜSEB'in bir yazıyla Hacettepe Üniversitesi'nde aşı çalışması yapan bilim insanlarından sonuçların bildirilmesini istediğini doğal olarak da sonuçlar verildi. Çalışma devam etmekteyken 22 Aralık 2021'de Turkovac'ın acil kullanım onayı aldığı ortaya çıktığı ortaya çıktı" dedi. 

Türk Tabipleri Birliği Çalışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Prof. Dr. Serhat Ünal'ın açıklamalarını KRT TV'den Deniz Gez'e değerlendirdi.  
Pala, Prof. Dr. Serhat Ünal'ın "acil kullanım onayı alındığı ortaya çıktı" sözlerine dikkat çekti. Bu sözleri duyduğunda şaşırdığını söyleyen Pala, aşıyla ilgili araştırmacıların bilgisinin olmadığı bir acil kullanım onayı sürecinin çok tartışmalı olduğunu ifade etti.  


Sağlık Bakanlığı'na ve Bilim Kurulu üyelerine çağrıda bulanan Prof. Dr. Kayıhan Pala, "acil kullanım onayı verilmesi aşamasında veriler hangi bilim insanları tarafından elden geçirilmiştir. O verilerde 3 temel unsur olarak nitelendirdiğimiz aşının güvenliği, etkililiği ve kalitesi hangi veri setleri üzerinden değerlendirilmiştir, kimler tarafından değerlendirilmiştir. Bunların açıklanmasında fayda var.  Çünkü ana akım bir aşı çalışmasını yürüten Hacettepe Üniversitesi bilim insanlarının bile acil kullanım onayından haberi yoksa, kimin haberinin olduğu, kimin bu süreçte tartışma konusudur." dedi. 

Yorumlar (0)