Oya Ersoy:SGK Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisinde kullanılan şurup formundaki ilacı neden karşılamıyor?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy konu ile ilgili soru önergesi verdi.

SAĞLIK 26.05.2022, 13:50
Oya Ersoy:SGK Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu  tedavisinde kullanılan şurup formundaki ilacı neden karşılamıyor?

İşte Oya Ersoy'un verdiği o soru önergesi:
 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB) tedavisinde kullanılan ve geri ödeme kapsamında olmayan ‘Strattera’ adlı şurubu alamayan aileler maalesef birçok sorun ile karşılaşmaktadır. Çocukları için ihtiyacı olan aileler, muadili olmayan şurup için kutu başı 280 TL ceplerinden ödemek zorunda kalmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında olmayan şurup nedeniyle aileler bir yandan sıkıntılı bir süreci yönetmeye çalışırken bir yandan da ayda en az 3-4 kutu kullanılan ilacın aylık 740 TL masrafı ile baş etmek zorunda kalmaktadır.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ve İzmir Tabip Odası (İTO) Üyesi Dr. Ergün Demir” DEHB olan çocuk ve ergenlerin oranı yaklaşık yüzde 8. Bu da 30 kişilik bir sınıfta en az bir ya da iki tane dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuk ve ergen görülebileceği anlamına geliyor. Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanları ‘tedavi edilmeyen çocuk ve ergenlerin normal akranlarına oranla daha fazla kaza geçirme, trafik kazası yapma riski taşıdıklarından ortalama ömürlerinin kısa olduğu belirlendiğini, ayrıca çocuk ve ergenler akademik, sosyal-arkadaşlık ve aile ilişkileri konularında ciddi zorlanmalar yaşanmaktadır” şeklinde olmuştur.

Uzmanlar, özellikle dikkat eksikliği yaşayan çocukların ilacı kullanmadıkları durumda, çocuğun başta okul başarısı olmak üzere günlük hayatını da zora sokacağı yönündedir.


 


 

Bu bağlamda;

  1. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB) tedavisinde kullanılan ‘Strattera’ adlı ilacın kapsül formları ödenirken oral çözelti/ şurup formu neden ödenmemektedir?

  2. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılan ilacın şurup formu geri ödeme listesinde neden yer almamaktadır?

  3. İlacı üreten firma, SGK ilaç geri ödeme komisyonu ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna müracaat ederek ilacın şurup formunun eşdeğeri olmadığı için ticari kaygılarla ilacın geri ödeme listesine alınmamasını mı talep etmektedir?

  4. Sağlık Bakanlığı olarak, yüksek fiyat nedeni ile çocuklarına şurup formunu alamayan ailelere, ne öneriyorsunuz? Çocukları ne kullanmalıdır?

  5. Uzmanlara göre, ilacı kullanmayan çocuk ve ergenler akademik, sosyal-arkadaşlık ve aile ilişkileri konularında ciddi zorlanmalar yaşayacağı yönündedir. Ortaya çıkabilecek muhtemel sorunların çözümü için bakanlık şurubun ücretsiz olarak reçete edilmesi için herhangi bir planlama yapacak mıdır?


 

Yorumlar (0)