OYA ERSOY: SAĞLIK BAKANLIĞI'NA SORUYORUM. ÜLKEDE MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNE RASTLANMIŞ MIDIR?

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, maymun çiçeği virüsünün ülkede görülüp görülmediğini ve alınacak önlemlerin neler olduğunu meclis gündemine taşıdı.

SAĞLIK 24.05.2022, 10:42
OYA ERSOY: SAĞLIK BAKANLIĞI'NA SORUYORUM. ÜLKEDE MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNE RASTLANMIŞ MIDIR?

Ülkede maymun çiçeği virüsüne rastlanmış mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü dünya genelinde yayılmaya başlayan maymun çiçeği vakasına ilişkin yapmış olduğu açıklamada, “En az 12 ülkede 80'den fazla maymun çiçeği vakası doğrulandı” ifadeleri kullanılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca 50 şüpheli maymun çiçeği vakasının araştırıldığını belirterek, dünya genelinde daha fazla maymun çiçeği vakasının olabileceği üzerine Ersoy, ülkede maymun çiçeği virüsünün olup olmadığını eğer varsa hangi önlemlerin alındığının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği virüsü ile nasıl mücadele edecektir?

Ersoy, ayrıca bilim insanlarının yapmış olduğu açıklamalarda maymun çiçeği virüsünün klinik tablosunun çiçek hastalığına benzediği ve çiçek hastalığında kullanılan aşı ve ilaçların bu virüs için de kullanılabileceği yönünde olmuştur hatırlatmasını yaparak, bu virüse karşı etkili olduğu ifade edilen çiçek aşısının ülkede kullanılıp kullanılmayacağının da bilgisisin paylaşılması gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Sevgen Tanır Başaranoğlu, çiçek hastalığı aşısının, maymun çiçek virüsü hastalığına karşı yüzde 85 oranında etkili olabileceğini belirtmiştir diyen Ersoy, Sağlık Bakanlığının ülkede covıd sürecinde yaşanan bilgi eksikliğinin bu süreçte önüne geçilmesi gerektiğini hatırlattı.

Son olarak Ersoy, halkın doğru bilgilendirilmesi ve şeffaf bir yönetim sürecinin hayata geçmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)