Obezite Ameliyatı ile Birçok Hastalıktan Kurtulabilirsiniz !

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Erol konu hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIK 26.03.2021, 09:15
Obezite Ameliyatı ile Birçok Hastalıktan Kurtulabilirsiniz !

bezite beraberinde getirmiş olduğu Tip2 diyabet, eklem ağrıları, yüksek tansiyon, kolesterol gibi yandaş hastalıklarında obez olan bir hastanın obezite cerrahisi sayesinde obezite sorununu ortadan kaldıran bir hastada yandaş hastalıklarında yok olduğunu görmekteyiz.  

Bariatrik cerrahinin amacı hastanın kilo vererek ideal kilosuna kavuşması ve sağlıklı bir hayatın sahibi olmasıdır.Ülkemizde ve dünyada en çok yapılan ameliyat tüp mide ameliyatı olarak bilinen ameliyat olmaktadır. Bunun yanında Gastrik bypass ya da Transit Bipartisyon gibi farklı ameliyatlarda bulunmaktadır. Hangi ameliyatı yapacağımız konusunda hastaların yaşı, yandaş hastalıkları ve yapılan tetkiklerin incelenmesi sonucunda karar veriyoruz.  

Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle karın bölgesinde beş ya da altı adet küçük kesi açılarak yapılmaktadır. Kesilerden bir tanesinde kamera ile görüntü ekrana aktarılmaktadır. Midenin açlık hormonu salgılayan fundus çıkartılmakta olduğundan hastalar uzun bir süre ciddi bir açlık hissetmemektedir. Fakat hemen eklemek istiyoruz ki, sıvı dönemde bazı hastalarda açlık hissi, doymama hissi yaşayabilmektedir. Bu hastalarımız 3. hafta püre dönemine geçince ya da 4. hafta katı dönemine geçtiklerinde anlayabilmektedir.  

Mide hacmi küçüldüğü için hastalar küçük porsiyonlarla doymaya başlayacaktır. Bu sayede daha küçük porsiyonlar sayesinde tokluk hissine ulaşacak hastaların ameliyattan ilk gün itibari ile kilo vermeye başlayıp 18 ay boyunca kilo verimi devam etmektedir.  

Kilo verimi her zaman aynı hızla olmamaktadır. Bazen hızlı kilo vermekte olan hastamızın bazen kilo verimi duracaktır. Bu yüzden hastaların her gün tartılmaması ve haftada bir defa tartılmasını öneriyoruz.  

Ameliyat sonrasında saç dökülmesi 3. ayda başlamaktadır. Özellikle kadın hastalarımız tarafından büyük bir endişeye kapılıyorlar. Bu saç dökülmesi hastanın tamamen kel kalmasına asla neden olmaz. 6. aya geldiğinde saç dökülmesi duracaktır. Saçlarınız biraz seyrelecek ve sonrasında saçlarınız çıkmaya başlayacaktır. 

Yorumlar (0)