Kalp krizi semptomuyla gelmişti! Ama hastalığı Koronavirüs çıktı

ABD'de bir hastaneye kalp krizi semptomları ile gelen bir hastanede Koronavirüs tespit edildi.

SAĞLIK 31.03.2020, 01:11
Kalp krizi semptomuyla gelmişti! Ama hastalığı Koronavirüs çıktı

GAZETEKRİTİK -Neredeyse her gün farklı semptomları çıkan koronavirüs, kılık değiştirerek kendini saklıyor. Artık yeni bir semptom: Kalp krizi.

64 yaşındaki hasta, ciddi bir kalp krizi geçiren hastalarda görülenlere benzer semptomlarla Brooklyn'deki bir hastaneye geldi.Elektrokardiyogramda kaygı verici bir kalp ritmi saptandı. Hastanın kanında, kalp kası hasarının bir işareti olan troponin adı verilen bir proteinden yüksek seviyede vardı. Doktorlar hastanın bloke arterlerini açmak için acele ettiler. Ancak hiçbir arter tıkalı değildi.Hasta kalp krizi geçirmiyordu. Sorun koronavirüstü.

Hasta 12 gün sonra hastanede kaldıktan sonraiyileşti ve şu anda evde. Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde ve yurtdışında benzer hastaların raporları oldu ve vakalar doktorlar için rahatsız edici sorular ortaya çıkardı. Doktorlar bu günlerde belirgin kalp krizi geçiren hastaları gördüklerinde ne yapmalı? Önce koronavirüs enfeksiyonunu ekarte mi etmeliler, yoksa bu durum gerçekten kalp krizi geçiren hastaların çoğunluğu için zaman kaybı mı olur? Her koronavirüs hastası, virüsün kalbe saldırıp saldırmadığını görmek için yüksek kan troponin seviyeleri açısından test edilmeli midir?

Brooklyn’deki hastanede yatan hastanda koronavirüs ve H1N1 domuz gribinin de neden olduğu MERS gibi diğer viral enfeksiyonları olan hastalarda görülen kalp iltihabı olan miyokardit vardı.Ancak yeni koronavirüs, akciğerleri enfekte etmekte. Solunum hastalığına neden olduğuna inanan birçok kardiyolog, koronavirüsün uzmanlık alanlarının dışında olduğunu düşünmekte.

Amerikan Kardiyoloji ÜniversitesiBilim ve Kalite Sorumlusu Dr. John Rumsfeld açıklamalarında koronavirüsün kalbe etkilerinin literatüre geçmekte olduğunu bildirdi. Çin’in Wuhan kentindeki vakalarda da kalp krizi ile ilgili durumlar meydana gelmekteydi. Çin’de yapılan çalışmada Covid-19 ile hastaneye yatırılan hastaların yüzde 20'sinin kalp hasarı olduğuna dair bazı kanıtlara sahip olduğu açıklandı.

Yorumlar (0)