İYİ Partili Yokuş: Aile hekimlerinin sorunları gün geçtikçe büyüyor

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, aile hekimlerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

SAĞLIK 17.06.2022, 09:36 17.06.2022, 09:39
İYİ Partili Yokuş: Aile hekimlerinin sorunları gün geçtikçe büyüyor

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, aile hekimlerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Aile hekimlerinin sorunlarının gün geçtikçe arttığını söyleyen Yokuş, “Kamu hizmeti veren aile hekimleri, bir yandan hastalara hizmet verirken diğer yandan hem kendilerinin hem de sağlık merkezlerinin tüm giderlerini karşılamaya çalışıyorlar. Ödenek yetersizliği ve yüksek enflasyon artışı yüzünden kira, elektrik, doğal gaz, personel hak edişleri gibi ödemelerde büyük sorunlar yaşıyorlar” dedi.

 
“SAĞLIĞIN TİCARİLEŞMESİNDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

“Aile hekimlerimizin sorunları gün geçtikçe büyümeye devam ediyor” diyen Yokuş,  “Kamu hizmeti veren aile hekimleri, bir yandan hastalara hizmet verirken diğer yandan hem kendilerinin hem de sağlık merkezlerinin tüm giderlerini karşılamaya çalışıyorlar. Ödenek yetersizliği ve yüksek enflasyon artışı yüzünden kira, elektrik, doğal gaz, personel hak edişleri gibi ödemelerde büyük sorunlar yaşıyorlar. Sadece bu mu? Aynı zamanda medikal malzemeleri dahi temin edilemeyen aile sağlığı merkezleri artık bitme noktasına getirilmiştir. Aile hekimlerinin büyük çoğunluğu, fiziksel koşulları elverişsiz binalarda hizmet vermeye çalışıyorlar. Köhne apartman dairelerinde yaptıkları masraflar devlet tarafından karşılanmıyor. Aile hekimlerine âdeta işletme sahibi gözüyle bakılıyor. Bu durum, sağlığın ticarileşmesinden başka bir şey değildir” diye konuştu.

 
“HEKİMLERİMİZ BU UYGULAMAYI HAK ETMİYOR”


 AK Parti iktidarını aile hekimlerinin sorunlarına çözüm bulamamakla eleştiren Fahrettin Yokuş,   “Hastaları sağlığına kavuşturmak için canla başla çalışan hekimlerimize reva gördüğünüz uygulamayı maalesef onlar hak etmiyor. Aile hekimleri seslerini artık iktidara duyuramıyor, duymuyorsunuz, görmüyorsunuz; yanlışa yanlışla, eşitsizliğe eşitsizlikle, adaletsizliğe adaletsizlikle karşılık vermeye devam ediyorsunuz” dedi.
 

“LİYAKATSİZ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI VAR”
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun yaptığı açıklamayı da anımsatan Yokuş,  sağlık dönüşümün sağlıkta çöküşe döndüğünü söyledi.    Yanlış bürokratik kararların hekim istifalarına neden olduğunu kaydeden Fahrettin Yokuş, “Koruyucu hekimlik hizmeti veren, aile hekimlerini sadece işletmeci olarak gören, sözleşme ve ödeme yönetmeliğini bir ceza yönetmeliği hâline getiren bürokratik kararlar tüm aile hekimlerini istifanın eşiğine getirmiştir. Unutulmamalıdır ki bu ülkede hekim sorunu yoktur, bu ülkede hekimlerin sorunlarını anlamayan, liyakatsiz, rantçı bir iktidar, yönetim anlayışı vardır” şeklinde konuştu.
 

“AYRIMCILIK RUHUNUZA İŞLENMİŞ”
“Şu sağlık çalışanlarına adam gibi bir yasal düzenleme getirsek kıyamet mi kopar?” diye soran Yokuş, sözlerini şöyle noktaladı:
“Övmeye gelince övüyorsunuz, ‘Kahramanlarımız’ diyorsunuz. ‘Aman ya Rabb'i, hakkınız ödenmez’ diyorsunuz. Elinizi tutan mı var? Ödeyin kardeşim haklarını ya! Allah aşkına ödeyin! Şu sözleşmeli-sözleşmesiz ayrımına son verin, adaletli bir sistem getirin, ayrım yapmayın, bütün sağlık çalışanlarına adalet ölçüsünde, hakkaniyetli ücret verin, atamalarında, tayinlerinde yandaşçılıktan vazgeçin, hakkı, hukuku gözetin. Ne olur, kıyamet mi kopar? Ama hayır, ayrımcılık ruhunuza işlemiş, burada da devam ediyorsunuz.”

Yorumlar (0)