İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; ilaç krizini meclis gündemine taşıdı.

Türkiye Eczacılar Birliği ilaçların % 25’ine erişim sağlanamadığını belirterek, bu durumun her dört ilaçtan birinin bulunamadığı anlamına geldiğini bunun da ilaç krizine dönüştüğünü dile getirmiştir.

SAĞLIK 07.12.2022, 11:54
İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; ilaç krizini meclis gündemine taşıdı.

Ersoy; Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Arman Üney’in, özellikle çocuk hastaların tedavilerinde kullanılan şurup formundaki antibiyotiklerde, ateş düşürücü ve ağrı kesicilerde, hipertansiyon ilaçları, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, mevsimsel soğuk algınlığı ilaçları, antidepresanlar, ağrı kesiciler, analjezik ampuller, kulak damlaları, göz damlaları, burun spreyleri, doğum kontrol hap ve iğneleri, kortizonlar ve egzama ilaçlarına erişimde büyük sıkıntı yaşandığını ifade ettiğini dile getirdi.

TEB’in ilaç yokluğunun ilaç krizine dönüştüğünü dile getirmesini önergede yer veren Ersoy, acil çözüm getirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Ersoy; eczane nöbetlerinde oluşan kuyrukların eczane sayısındaki yetersizlikten değil, ilaç yokluğundan kaynakladığını belirtmiştir.

Ersoy; yurttaşların yıllardır ağrı kesici, iltihap giderici, kas gevşetici spreylerin yer aldığı listedeki 52 ilaçtan ücretsiz yararlanırken, bu ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) aldığı kararla 15 Ekim 2021 itibariyle geri ödeme listesinden çıkarıldığını belirtmiştir. Bu ilaçların parasını tamamını yurttaşların ödemek zorunda kaldığını belirten Ersoy; antiinflamatuvar ilaçlar olarak adlandırılan spreylerin, eklem-kas ağrısı tedavisinde kullanılan jel ve merhem gibi topikal ilaçların, çocukların diş çıkarma döneminde kullanılan ağrı kesici topikal ilaçların satılmaya başlandığını belirtmiştir.


 

Ersoy, Sağlık Bakanına şu soruları yöneltti:

  1. Piyasada bulunamayan ilaçlar hangileridir?

  2. Piyasada ilaç bulunamadığı için tedavisi aksayan kaç yurttaş bulunmaktadır?

  3. Özellikle çocukların tedavilerinde kullanılan ilaçlardan hangileri bulunamamaktadır?

  4. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeme listesinden çıkardığı ilaçlar hangileridir?

  5. SGK’nın ödeme kapsamından çıkardığı ilaçların kaçı kronik hastalıklar için kullanılmaktadır?

  6. Sağlık Bakanlığı olarak, piyasada bulunamayan ilaçların tedarik edilmesi için bir girişimde bulundunuz mu?

  7. Sağlık Bakanlığı olarak, yaşanan kur istikrarsızlığının sonucunda, hastaların ilaçlara erişiminde yaşanan sıkıntıların çözümü noktasında acil bir planınız var mıdır?

  8. Sağlık Bakanlığı olarak, hastaların sürekli kullandıkları ve muadili dahi olmayan ilaçların şu anda piyasada bulunamaması üzerine ne kullanmalarını ne yapmalarını öneriyorsunuz?

Yorumlar (0)