Genel Sağlık-İş, Aile hekimliğinde 'Check-up Uygulamasını' Yargıya Taşıyor

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından İl Sağlık Müdürlüklerine gönderilen yazı ile “Check-up Uygulaması” başlatıldığı belirtilmiş ve yazı aile hekimlerine tebliğ edilmiştir. Siyasi iktidar, seçmen odaklı, sadece oy kaygısı taşıyan kötü ve yanlış uygulamalarına bir yenisini eklemiş; hiçbir bilimsel temele dayanmayan “Check-up Uygulamasını” başlatmıştır.

SAĞLIK 14.09.2018, 11:41 14.09.2018, 11:41
Genel Sağlık-İş, Aile hekimliğinde 'Check-up Uygulamasını' Yargıya Taşıyor

Yürürlüğe giren “Check-up Uygulaması”, koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmekten uzaktır. Uygulama Aile Sağlığı Merkezlerini iş yapamaz hale getireceği gibi, bilimsel temellere dayanmadan yapılacak olan taramalar, ekonomiye de gereksiz yük getirecektir.

 

Aile hekimlerimize yüklenen görev ve sorumluluklarının fazlalığı ortadadır. Aile hekimi kendisine kayıtlı tüm nüfusunun tabir yerinde ise sağlığı ile ilgili her şeyinden sorumludur. Aile hekimlerinin günlük çalışma süreleri Yönetmelik ile kendisine verilen görevlerin yerine getirilmesi için dahi yetmemektedir. Bugün birçok aile hekimi normal mesai saatleri dışında da çalışmakta, Yönetmeliğin yüklediği görevlerin yanında İl Sağlık Müdürlükleri ile Sağlık Bakanlığı’nın verdiği diğer idari görevleri de yerine getirmeye çalışmaktadır.

 

Aile hekimliği uygulamasına geçildiğinde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda aile hekimine bir bakıma “ailenizin doktoru” da denilmiş ve aile hekiminin kendisine kayıtlı tüm kişilerin her şeyinden sorumlu olacağı açıklanmıştır. Ancak bugün gelinen noktada aile hekimleri aile hekimliğine özgü işlerin yanında kendilerine yüklenen görev ve sorumluluklar altında ezilmiş haldedirler. Bakanlık tarafından aile hekiminin çalışmasının daha da rahatlatılması hizmet verdiği nüfusa daha kaliteli bir sağlık hizmeti sunması için gerekli tüm kolaylıkların sağlanması gerekirken sürekli olarak kendilerine verilen yeni yeni görevler ile aile hekimlerinin çalışma şartları her geçen gün ağırlaşmıştır. Bu nedenle kendine özgü bir çalışma şekline göre çalışan aile hekimliğine normal sağlık hizmetinin yanında ayrıca kayıtlı kişilere check-up hizmeti verilmesinin hem bilimsel yönden hem de hukuken kabul edilebilir tarafı yoktur.

 

Genel Sağlık-İş olarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının iş yükü altında ezilmesine neden olacak hukuken de sakıncaları bulunan bu uygulamaya karşı yargı yoluna başvurulacaktır.

 

Genel Sağlık-İş olarak Sağlık Bakanlığını, popülist uygulamalar yerine bilimsel, akılcı ve bütüncül bir bakış açısıyla hazırlanacak politikalar üretmeye çağırıyoruz.

 

                                                                                                                      Zekiye Bacaksız

                                                                                                          Genel Sağlık-İş Genel Başkanı

 

Yorumlar (0)