Dr Pınar Alarslan'ın kaleminden:Eve geldiğimizde Koronavirüs'e karşı almamız gereken önlemler

Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Pınar Alarslan Dünya'yı kasıp kavuran koronavirüs konusunda vatandaşların günlük rutinlerini (İş,alışveriş ve evde) sürdürürken nelere dikkat edilmesi konusunda Gazetekritik için bir yazı kaleme aldı. 

SAĞLIK 27.03.2020, 11:31 27.03.2020, 12:22
Dr Pınar Alarslan'ın kaleminden:Eve geldiğimizde Koronavirüs'e karşı almamız gereken önlemler

İşte Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr Pınar Alarslan'ın o yazısı:


Dünya’nın ortak derdi olan coronavirus’e karşı daha mücadeleci bir davranış sergilenmesi adına her gün yeni araştırmalar yapılmakta, bulgular açıklanmakta. İnsanların coronavirus’e yakalanmasının önüne geçmek ve engellemek adına ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) bilim insanları virüsün hangi yüzeylerde ne kadar yaşayabildiğini inceleyen çalışmalar yaptılar.Solunum yoluyla bulaşan bu hastalık da havaya saçılan virüsün en az üç saat boyunca havada canlı halde kalarak enfekte etme gücünü koruduğu ortaya çıktı.  


Virüsün karton yüzeylerde 24 saate kadar, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde ise 2-3 güne kadar hayatta kalabilmesi mümkün.


Virüs kapı kolları, plastik kaplamalı veya lamine tezgahlar ve diğer sert yüzeylerde bu kadar uzun kalabileceğini gösteriyor. Bakır yüzeylerde ise  virüsü yaklaşık dört saat canlı kaldığı araştırmalarda bulundu.
Araştırmalar, % 62-71 alkol veya yüzde 0.5 hidrojen peroksit ağartıcı veya yüzde 0.1 sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyuyla yüzeylerin  dezenfekte edilmesinin  bir dakika içinde coronavirus’ü etkisiz hale getirilebileceğini kanıtladılar.Bu sebeple en pratik şekilde evlerimizde kullandığımız çamaşır suyunu 1/10 oranında sulandırarak günlük olarak tüm yüzeyleri dezenfekte edebiliriz.


DIŞARDAN EVE GELİRKEN YAPMAMIZ GEREKENLER…


-Dışarıdan eve geldiğimizde önce mutlaka yüzeylere değmeden ellerimizi yıkayıp mümkünse duş almak bizim ve evdeki yakınlarımızın sağlığını korumada çok önemlidir.


-Kıyafetlerimiz ayrı bir odada çıkarılmalı,dış ortamda havalandırılmalı  ve mümkünse en az 60 derecede yıkanmalıdır.


-Ayakkabılar  ev  dışında deterjanlı su ile temizlenmelidir.


-Cep telefonu ve kullandığımız çantalar dezenfektan ya da kolonya ile silinmelidir.


-Marketlerden alınan  paketli ürünler mutlaka deterjanlı suyla temizlenip kurulanmalıdır.Market poşetleri mümkünse balkon gibi dış ortamlarda bekletilmelidir.


-Sebze ve meyveler  sirkeli suyla yıkanıp kurulanmalıdır.


-Dışarıdan  gelen kargo siparişlerinin paketleri açık hava ya da balkonda bekletilmeli ya da paketler deterjan ya da alkollü mendille temizlenip öyle açılıp eller ardından yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.


-Eve yemek siparişleri mutlaka pişmiş yemeklerden verilmelidir.Virüsün gıda yoluyla  geçtiği gösterilememiştir. Ancak yinede  yemek paketleri ellendikten sonra yine eller yıkanıp dezenfekte  edilmelidir.


-Parada ister madeni ister kağıt olsun virüs taşır ve paraya dokunulması sonrası eller dezenfekte  edilmeli ve mümkünse temassız kredi kartı kullanılmalıdır.

Yorumlar (0)