Dismenore – Ağrılı Adet Görme Nedir?

Ağrılı adet görme tanısı koyulması için altta yatan nedenler farklı olabileceği için çok detaylı bir muayene süreci gerçekleştirilmelidir.

SAĞLIK 07.06.2021, 15:27 07.06.2021, 15:30
Dismenore – Ağrılı Adet Görme Nedir?

Ağrılı adet görme, diğer adıyla dismenore   adet kanaması sırasında ağrının günlük hayatı olumsuz etkileyecek boyutta olmasıdır. Adet dönemi başladığında görülen bu ağrılar ortalama 2 gün kadar sürer. Ergenlik döneminde ortaya çıkan bu ağrılar rahmin kasılmasına bağlı kasıklarda ve belde kramp olarak hissedilir. Ağrılar bazen günlük yaşamı olumsuz etkileyecek, hatta günlük işleri yapmada zorlanmanıza yol açacak düzeyde olabilir.

Bu ağrılar genel olarak bel ve kasıklarda hissedilse de şiddeti arttığında bacaklara kadar vurabiliyor. İlk gün ve ikinci gün adet ağrısı olması normal kabul edilirken kasılmaların çok fazla olması durumunda ağrı şiddeti artabilir.  Adet ağrısı tedavisinde rahim tarafından salgılanan maddelerin azaltılmasına çalışılır. Çünkü bu maddeler ne kadar fazla olursa adet ağrısı da o oranda fazla olur.

Bu içeriğe bakabilirsiniz: Dismenore – Ağrılı Adet Görme Nedir?

Ağrılı adet çeşitleri nelerdir?

Kadınlarda adet dönemi içinde bazı kişilerde önceden bazı kişilerde de kanamanın şiddetli olduğu günlerde görülen ve daha çok yayılan ağrılar adet ağrılarıdır. Bu ağrılar bel, bacak, kasık ve sırt bölgelerinde daha fazla hissediliyor. Ağrılar rahim bölgesinde yaşanan kasılmalara bağlı kramp şeklinde hissediliyor. Kasılma fazla olursa ağrı da şiddetli oluyor.

Dİsmenore çeşitleri şöyle sıralanabilir;

  • Primer dismenore: Adet ağrılarının ilk aşaması olarak nitelendirilebilir. Adet ağrısı vücuttaki doğal hormonların üretilmesine bağlı olursa ve adetin ilk günleri görülüyorsa primer dismenore adını alır. Bu ağrılar doğum sonrası ya da yaşlanmaya bağlı daha az şiddetli olabilir ve zamanla yok olabilir. Kısa süreli ve şiddeti fazla olmayan adet ağrılarıdır.
  • Sekonder Dismenore: Doğal hormonların salgılanması dışında yer alan sebeplere bağlı görülen adet ağrılarıdır. Bu ağrıların şiddeti diğer adet ağrılarından daha fazladır. Daha geç yaşlarda başlar ve adet dönemi öncesi görülerek adet döneminden sonra ortadan kalkar. Adet dönemi içinde çok şiddetli hissedilen ağrılardır. Miyom ya da endometriozis gibi nedenlere bağlı olarak görülebilir.

Ağrılı adet görme belirtileri nelerdir?

Dismenore yani ağrılı adet görülen kişilerde bu farklı semptomlarla birlikte ortaya çıkar.

Ağrılı adet görme belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Yorgunluk ve mide bulantısı yaşama
  • Baş dönmesi ve baygınlık
  • Kabız, kusma ve ishal gibi sindirim siteminde yaşanan problemler
  • İştahta azalma
  • Geçici kilo artışı yaşama
  • Meme bölgesinde hassasiyet oluşması ve ağrı şikayetleri
  • Depresif ruh haline bürünme
  • Bağ ağrısı şikayeti oluşması
  • Alt karında görülen kramp şeklindeki ağrılar

Dismenore belirtileri her kadında ortaya çıkmayabilir. Bu belirtiler bazı kadınlarda görülmeyebilir.  Sekonder dismenore belirtileri  altta yatan nedene göre kişide değişiklik de gösterebilir.

Ağrılı adet görme nedenleri nelerdir?

Ağrılı adet görme nedenleri psikolojik olabileceği gibi fiziksel bazı durumlara bağlı olarak da değişebilir. 

Dismenore nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Özellikle genç yaşlarda rahimde ortaya çıkan endometriozis isimli iyi huylu tümörler ağrılı adete yol açabilir. Çünkü adet döneminde hormonları etkiler.
  • Rahim ağzında darlık olması sebebiyle adet dönemi daha ağrılı olur.
  • Kadınların %70 kadarını etkileyen rahim tümörleri iyi huylu olsa da adet döneminde hormonları etkiler ve hormon artışına bağlı şiddetli kanama ve ağrılı adet görme problemleri yaşanır.
  • Kadınlarda rahim bölgesinde bozukluk olması kadınların adet düzenini etkileyebilir. Adet şiddetli olabileceği gibi hiç adet görülmeyebilir.
  • Rahim çevresinde iltihap oluşumu ağrılı adete yol açabilir. Hijyenik olmayan yöntemlerle bölgenin temizlenmesi ve vajinanın kimyasallarla temizlenmesi yararlı bakterileri öldürebilir ve adet döneminde çok şiddetli ağrılar görülür.
  • Cinsel hayat sorunları, ruhsal problemler, şiddetli yaşam, sosyoekonomik durum gibi psikolojik nedenler de adet ağrısının şiddetli olmasına yol açabilir.

Adet ağrısı nedenleri doğru belirlenerek buna göre bir tedavi planı hazırlanmalıdır.

Ağrılı adet görme tanısı nasıl konur?

Ağrılı adet görme tanısı koyulması için altta yatan nedenler farklı olabileceği için çok detaylı bir muayene süreci gerçekleştirilmelidir.

Dismenore tanısı için kullanılan yöntemler şöyledir;
 

  • Fiziki muayene: İlk olarak hasta muayene edilir. Jinekolojik muayenede hastanın öyküsü ve şikayetleri dinlenir. Ayrıca adet ağrısının başlama ve sona erme tarihleri ve şiddetiyle birlikte diğer belirtiler de önemlidir.
  • Tetkik: Muayene sonucu ve hasta şikayetlerine göre adet ağrısının nedenini saptamak için bazı testler uygulanmalıdır.
  • Ultrason görüntülemesi: Adet ağrısı miyom ya da rahimde farklı bozukluklar görülebilir.  Bu durumlar ultrason ile ortaya çıkar. Muayenede rahim ve vajina çevresi detaylı olarak incelenir.
  • Kan ve hormon testi: Ağrılı adet nedenlerini araştırmak için kan ve hormon testleri yapılır. Adet ağrısına hormonlar da sebep olabileceği için hormon değişimleri de takip edilir.

Ağrılı adet görme tedavisi nasıl olur?

Ağrılı adet görme tedavisi hastanın mevcut durumuna göre değişir. En yaygın kullanılan tedaviler hormon tedavisi ve ilaç tedavisidir. Bazı durumlarda cerrahi işlem de yapılabilir. İlaç tedavisinde temel amaç vücutta prostoglandin adlı hormonun üretimini sınırlayarak krampların şiddetinin azaltılmasıdır. Ayrıca bu ilaçlar kadınlarda mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlere de çözüm olabilir. Kanama bozukluğu, mide sorunları ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde ilaç tedavisi uygulanmaz.

Kadınlarda deri bantları, vajinada halka uygulama ve doğum kontrol hapları gibi doğum kontrol yöntemleri de dismenore tedavisi kapsamında uygulanabilir.  Uzmanlar belirli durumlarda hormonal rahim içi araçlar kullanılmasını da hastaya önerebilir.  Hormonlar vücudun ürettiği prostoglandin düzeyini azaltarak kanama, miyom, çikolata kisti ve ağrı gibi şikayetleri azaltır.  Ancak hormon tedavisi bittiğinde şikayetler artabilir.

Miyoma bağlı ya da çikolata kistine bağlı ağrılı adette laparoskopi yapılarak cerrahi işlemlerle tedavi yapılabilir. Çok şiddetli vakalarda rahim tamamen de alınabilir.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/

Yorumlar (0)