CHP’Lİ YÜCEER, YENİ İLAÇLARDA YAŞANAN İTHALAT SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yeni ilaçlarda yaşanan ithalat sorununu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu. Dr. Yüceer, “Türkiye’deki hastalar, son üç yılda Avrupa Birliği’nde onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişememektedir” dedi.

SAĞLIK 10.05.2022, 09:11
CHP’Lİ YÜCEER, YENİ İLAÇLARDA YAŞANAN İTHALAT SORUNUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, yeni ilaçların ithalatı ile ilgili yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Dr. Yüceer, “Avrupa İlaç Üreticileri ve Birlikleri Federasyonu’nun (EFPIA) 2022’de yayımladığı Hastaların Yenilikçi Tedavilere Erişimi Beklemeleri Raporu’na göre, Türkiye 2020’de herhangi bir yeni ilacı geri ödeme sistemine almamışken son üç yılda yeni ilaçların sadece yüzde 21’inin Türkiye’ye geldiği görülmektedir. Bu bilgiye göre, Türkiye’deki hastalar, son üç yılda Avrupa Birliği’nde onay almış yeni ilaçların yüzde 79’una erişememektedir” dedi.

“EN BÜYÜK SORUN ÇOCUK HASTALIKLARI, SOLUNUM YOLU, KALP VE DAMAR HASTALIKLARI İLAÇLARINDA”

Döviz kuru nedeniyle ilaç tedarikinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Dr. Yüceer, “Türkiye’deki ilaç pazarının yüzde 50’sini temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) ise yeni ilaçların döviz kuru nedeniyle Türkiye’ye gelmesinde ciddi zorluklar olduğunu ifade etmektedir. İlaç şirketleri dövizdeki hareketlilik nedeniyle fiyat güncellemesinin yılda iki üç kez yapılması gerektiğini belirtmektedir. Öte yandan İstanbul Planlama Ajansı (İPA)’nın yaptığı çalışmaya göre eczacıların yüzde 99,6’sı ilaç tedarikinde güçlük çekmektedir. Yüzde 26,3’ü ise ilacın yanı sıra, tıbbi takım bulamamaktadır. Eczacılara göre en büyük sorun sırasıyla çocuk hastalıkları, solunum yolu, kalp ve damar hastalıkları ilaçlarında yaşanmaktadır” diye konuştu.

CHP’li Yüceer’in, Sağlık Bakanı Koca’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

  1. Türkiye’de son beş yılda yıllara göre kaç yeni ilaç geri ödeme sistemine alınmıştır?
  2. Türkiye’de son beş yılda yıllara göre kaç yeni ilaç Türkiye’ye gelmiştir?
  3. İlaç tedariki sorunu nedeniyle piyasada bulunamayan kaç ilaç bulunmaktadır? İlaç tedarikinde sorun yaşanan ilaçlar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır?
  4. Bakanlığınızın piyasada bulunmayan ilaçların teminine yönelik herhangi bir girişimi var mıdır?
  5. İlaç erişiminde yaşanan sorunları önlemek için ilaç kurunun yıl içerisinde belli periyodlarla ilaç fiyatlarına yansıtılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır?
  6. İlaca erişemediği gerekçesiyle Bakanlığınıza şikâyet başvurusu gelmiş midir? Geldiyse sayısı kaçtır?
  7. İlacın çok önemli, vazgeçilmez ve stratejik bir ürün olduğu gerçeğinden hareketle yerli ilaç üretiminin desteklenmesine yönelik Bakanlığınız tarafından yapılan çalışmalar nelerdir?

Yorumlar (0)