CHP’Lİ YEŞİL, SAĞLIK BAKANINA SORDU: COVİD 19 AŞILARI KALP DAMAR RAHATSIZLIKLARINA MI YOL AÇIYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, dünyayı sarsan COVİD-19 pandemisi sonrası artan kalp damar rahatsızlıkları ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazılı soru önergesi verdi.

SAĞLIK 01.12.2022, 11:58
CHP’Lİ YEŞİL, SAĞLIK BAKANINA SORDU: COVİD 19 AŞILARI KALP DAMAR RAHATSIZLIKLARINA MI YOL AÇIYOR?

Yeşil, “Henüz etkili bir antiviral ilaç mevcut olmadığından Covid-19 ile mücadelenin en önemli yöntemi aşılamadır. 1 yıl gibi çok kısa sayılabilecek bir sürede Covid-19 aşıları geliştirilmiş ve acil kullanım onayı ile küresel ölçekte kullanılmaya başlanmıştır” dedi. COVİD 19 aşıları ile kalp rahatsızlıkları arasında bir bağ olup olmadığını soran Yeşil, son zamanlardaki artışa dikkat çekti.

 

COVİD-19 AŞILARININ YAN ETKİSİ VAR MI?

CHP’li Yeşil, Covid-19 aşılarının yan etkilerine ilişkin şunları söyledi; “COVİD-19 aşılarıyla birlikte yaygın lokal ve sistematik reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, şişme, kaşıntı, aksiller nod büyümesi, titreme, ateş, eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi semptomlar değişik oranlarda karşılaşılan yan etkilerdir. Bu tür yan etkilerin genellikle 1-3 gün sürdüğü, çoğunlukla hafif seyrettiği de bilinmektedir. Farklı ülkelerde uygulanan mRNA aşılarının da ciddi yan etkilerinin olduğu uygulayan ülkelere bildirilmiştir.  Ayrıca anafilaksi, pulmoner emboli(akciğer damarlarında tıkanma), fasial paralizi (yüz felci), derin ven trombozu da görülen yan etkilerdendir.”

 

KALP RAHATSIZLIKLARI AŞIDAN MI KAYNAKLI?

Yeşil, genç yaşlardaki bireylerde görülen kardiyovasküler rahatsızlıklar (kalp krizi ve kalp kapakçıklarında iltihaplanma vb…) ile COVİD-19 aşılarının bağlantısı olup olmadığına yönelik elde bir veri olup olmadığını sordu. Çok genç yaşlardaki vatandaşların bile kalp rahatsızlıklarından mustarip olduğunu söyledi.

 

HALK SAĞLIĞI ÇAISINDAN ENDİŞE VERİCİ…

Toplum sağlığı açısından endişe verici bir duruma işaret eden Yeşil, “devam aşılarını yaptıran ve kalp rahatsızlıklarına eğilimli yaş gruplarına belirli aralıklarla kalp muayenesi yapılması düşünülüyor mu?” diye sordu.

 

İNAKTİF AŞI MI- mRNA AŞILARI MI?

Yeşil ayrıca, “İnaktif aşılar (Sinovac) ve mRNA aşıları (BioNTech, Moderna, AstraZeneca vb..) arasında kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olma bakımından bir ayrım yapılmış mıdır? Bunların istatistikleri tutulmuş mudur? Farklı biyoteknolojik yöntemlerin kullanıldığı bu aşılar arasında yan etki görülme sıklığı da farklı mıdır?” diye sordu.

Yeşil’in Bakan Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ise şöyle:

  1. Ülkemizde bugüne kadar uygulanan inaktif ve aktif aşılar sonrası aşıların anafilaksi, derin ven trombozu, pulmoner emboli gibi yan etkileri olup olmadığı bakanlıkça rapor edilmiş midir? Bu konu ile ilgili bir veri bulunmakta mıdır?
  2. Aşıların ilk uygulandığı tarihten itibaren miyokart enfarktüsü, derin ven trombozu, anafilaksi vakalarında artış yaşanmış mıdır?
  3. Son zamanlarda sıkça duyduğumuz, hiçbir risk faktörü olmamasına rağmen genç yaştaki bireylerde görülen miyokart enfarktüsü olduğu raporlanan vakaların Covid-19 aşılarının yan etkisi olabileceği hususu araştırılmakta mıdır?
  4. Türkiye'de uygulanan aşıların yan etkilerinin sayısal verilere dayalı bir çalışması varsa halihazırda yoksa çalışma sonrası aşı politikasında değişikliğe gidilecek midir?
  5. Devam aşılarını yaptıran ve yaşı itibariyle kardiyovasküler rahatsızlıklara eğilimli yaş gruplarına, belirli aralıklarla kardiyovasküler muayene yapılacak mıdır?
  6. mRNA aşılarda ve inaktif aşılarda kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığı ile ilgili bir istatistik tutulmuş mudur? Farklı biyoteknolojik yöntemlerin kullanıldığı bu aşılar arasında yan etki görülme sıklığı da farklı mıdır?

Yorumlar (0)