CHP'Lİ İLGEZDİ: “HALKIMIZ ECZANE ECZANE DOLAŞIP İLAÇ BULMAYA ÇALIŞIYOR”

İlaç yokluğunun giderilmesi için ilk adım olarak ilaç kuruna şubatta yapılması gereken artış aralıkta yapılmış, ikinci adım olarak da az bulunan ilaçların ihracatı yasaklanmıştı. Alınan tüm önlemlere rağmen ilaç yokluğu giderilemiyor.

SAĞLIK 21.12.2022, 15:50
CHP'Lİ İLGEZDİ: “HALKIMIZ ECZANE ECZANE DOLAŞIP İLAÇ BULMAYA ÇALIŞIYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, alaca erişim sıkıntısının çekildiği bir ülkede sağlık sisteminden bahsedilemeyeceğini ifade ederek, “Şu anda piyasadaki ilaçların yaklaşık yüzde 25’ine hala erişemiyoruz. Bazı grup ilaçlar hiç bulunamazken, bazı grup ilaçlara da çok kısıtlı erişim sağlanabiliyor. Tek bir reçetede yazan ilaçları aynı eczaneden bulmak neredeyse imkânsız hale geldi” dedi.

CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Türk Eczacılar Birliğinin ilaçların yüzde 25’inin bulunmadığını açıklandığını hatırlatarak, “Tam salgın döneminde ilaçlara erişemiyoruz. Vatandaşlarımız ve eczacılarımız ciddi şekilde mağduriyet yaşamaktadır. Reçete edilen ilaç da yok, muadili olan ilaç da. Bakanlığın Şubat’ta yapacağı Euro kuru artışını aralığa çekmesi de çok etkili olamadı. Euro kuru 7 lira 86 kuruştan, 10 lira 76 kuruşa çıkarıldı, ancak euronun gerçek kuru 19 liradan fazla. Bu artış da ilaçlara erişimi sağlayamadı” diye konuştu.  CHP’li Akkuş İlgezdi yaşanan sıkıntılı süreci örneklerle şöyle anlattı:

VATANDAŞIN İLAÇ ARAMA MARATONU

“Bir ülke düşünün ki halkı muayene randevusu bulamıyorken yönetenleri ‘Sağlıkta çağ atladık’ diyor. Şanslıysak kilometrelerce gidip doktoru görebiliyoruz. Görmek diyoruz çünkü bir hekimin hastasıyla ilgilenebilmek için sadece 5 dakika zamanı var. Derdimizi anlattık doktor tetkik yaptı ilaç yazdı. İş orada bitmiyor, ilaç bulmak için eczane maratonu başlıyor. Tek bir reçetede yazan ilaçları aynı eczanede bulmak neredeyse artık imkânsız hale geldi. İlaçların aynı eczaneden temin edilememesi halinde ise vatandaş, bulamadığı ilaçları diğer eczanelerden bulsa dahi ücretli almak durumunda kalıyor. Ekonomik krizi fazlasıyla hissettiğimiz şu günlerde bu durum vatandaşımız için oldukça lüks. İlaç fiyatlarının altından kalkamayan vatandaşlarımız eczane eczane dolaşıp, bütün ilaçları tek bir eczaneden temin edebileceği bir maratona çıkmış oluyor. Özellikle çocukları için kullanılan şurup antibiyotikler, ateş düşürücü ve ağrı kesicilere erişimde büyük sorun yaşanıyor. Sağlığı erişilebilir olmaktan çıkaran AKP’nin, 2022 Türkiye’sini getirdiği hal budur.”

DOKTORLAR VE ECZACILAR DA DERTLİ

İktidarın yanlış politikalarından kaynaklanan ilaç krizi nedeniyle hasta ile hekimin ve eczacıların karşı karşıya bırakıldığına dikkat çeken Dr. Akkuş İlgezdi, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Hekimlerimiz, hastalarına ‘Yazdığım ilaçların bir kısmı piyasada yok’ açıklaması yapmak zorunda kalıyor. Eczane eczane gezen ve ilaçları bulamayan hastalar, doktora geri dönüp ‘olmayan ilacı yazmışsın yenisini yaz’ diyor. Şimdi burada suçlu hekim mi hasta mı? Suçlu sağlık sistemini işleyemez hale getirenlerdir. Daha kendi vatandaşına sağlık hizmeti sunamayıp, dünyaya sağlık hizmeti vereceğiz diyerek sağlığı ticari bir meta haline getiren yönetenlerdedir suç. Çocuklar için burun spreyi hiçbir eczanede yoksa öksürük şurubu ve boğaz gargarası bulunamıyorsa suç; sağlıkta devrim yalanına sığınıp, sağlıkta çöküşün tablosunu halkımızdan saklayanlardadır

Yorumlar (0)