CHP'Lİ İLGEZDİ'DEN SAĞLIK BAKANINA ÇAĞRI:“HEKİM, MESLEĞİNİ DÜŞÜNMELİ KİRAYI DEĞİL”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Aile Sağlığı Merkezleri’nin yüksek kiralar yüzünden kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

SAĞLIK 26.10.2022, 19:24
CHP'Lİ İLGEZDİ'DEN SAĞLIK BAKANINA ÇAĞRI:“HEKİM, MESLEĞİNİ DÜŞÜNMELİ KİRAYI DEĞİL”

 Hekimlerin, Aile Sağlığı Merkezlerinin giderlerini düşünmek yerine hastalarına şifa olmakla uğraşmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Akkuş İlgezdi, “Aile Sağlığı Merkezleri’ne devasa kira zamları yapılmakta, ihtarlar çekilmekte ve Aile Sağlığı Merkezleri boşaltılmak istenmektedir. Aile Sağlığı Merkezleri kamu yararına hizmet eder ve sağlık hizmeti verir. Bu sebeple ASM’lerin ticarethane muamelesi görmesi kabul edilemez. Bir hekimin düşünmesi gereken tek şey halkın sağlığı olmalıdır, fahiş kira bedelleri ve yüksek faturalar değil” dedi.

ASM’LERE İHTARNAMELER GÖNDERİLMEYE BAŞLANDI

Başta büyük şehirler olmak üzere kiralarda meydana gelen yüksek artışlar aile sağlığı merkezlerine (ASM) de yansıdı. Aile Sağlığı Merkezleri’ne kira artışı talebiyle ihtarnameler gönderilmeye başlandı. Yüksek kiralar ve ASM giderleri yüzünden, Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlık hizmeti verilmesinin neredeyse imkânsız hale geldiğine değinen CHP’nin Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, şunları söyledi:

SAĞLIK BİR KAMU HİZMETİDİR VE KAMU BİNALARINDA VERİLMELİDİR

“ASM’lere yönelik yapılan yüksek kira artışları kabul edilemez. ASM’ler kamu yararına hizmet eden kurumlar olup, halk sağlığı hizmeti vermektedir. Kamu yararına çalışan kurumların, kamu binalarında hizmet vermesi gerekmektedir. Oysa ASM’lere ticarethane muamelesi yapılmaktadır. ASM’ler elektrik, su, doğalgaz gibi faturalandırmalarda ticarethane sayılmaktadır. Sağlık hizmeti veren ASM’lere ticarethane muamelesi yapılması kabul edilemez. ASM'ler için 17-20 bin arası kira bedellerinin ödendiği de bilinmektedir.”

HALKIN, SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMİ ENGELLENİYOR

ASM’lerin kapanma noktasına gelmesinin, vatandaşın sağlık hizmetine erişimini engellediğine değinen Dr. Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:

“Aile hekimlerimiz, hastalarına şifa dağıtmak yerine mülk sahiplerinin ihtarnameleriyle uğraşmak zorunda kalıyor, bu durum halkımızın sağlık hizmetine ulaşımını da engelliyor. Oysa sağlık bir kamu hizmetidir. Bu sebeple devletimiz, aile sağlığı merkezleri için kamu binaları tahsis etmelidir. Sağlık Bakanlığı, Aile Sağlığı Merkezleri’nin yaşadığı bu sıkıntılı durumu seyretmeyi bırakıp ivedilikle meseleye müdahil olmalıdır. Bir an evvel bu durumun düzeltilmesi ve halkımızın, anayasal hak olan sağlık hizmetine erişim hakkından mahrum kalmamasının sağlaması gerekir. Sağlıkta dönüşüm sistemiyle ticarileştirilen sağlık hizmetleri piyasanın kaderine terk edilemez.”

Yorumlar (0)