banner773

Bakan Koca hastanelerin doluluk oranlarını açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada hastanelerin doluluk oranlarına dair açıklama yaptı.

SAĞLIK 07.04.2020, 21:01
Bakan Koca hastanelerin doluluk oranlarını açıkladı

Fahrettin Koca, "Doluluk oranımız yüzde 62-63’ü geçmedi." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada hastanelerin doluluk oranlarına dair açıklama yaptı.

Fahrettin Koca'nın açıklaması şöyle:

“İstanbul'da açılacak olan iki hastanenin iki tane bin yataklı daha doğrusu her bir odaya bir yatak olmak üzere bin odalı hastane şeklinde planlandı. Bu hastaneler biri Atatürk Havalimanı, diğeri Sancaktepe'de. Sancaktepe bizim aynı zamanda şehir hastanesini planladığımız bir bölgemiz. Bu iki hastaneyi prefabrik pandemi sonrası devre dışı kalacak hastaneler olarak düşünmedik. Bu iki hastaneyi tek katlı, içinde ameliyathaneleri de olan, bütün odaları gerektiğinde yoğun bakım yatağına çevrilebilecek olan hastane olarak planladık. Kalıcı daha sonraki dönemde de benzer veya farklı amaçlarla gerektiğinde kullanacağımız hastaneler olacak. Bu, şu anlama gelmesin. Sonuçlar, tahmin edilenin ötesinde olduğu için bu yaklaşım içinde değiliz.

Doluluk oranımız yüzde 62-63ü geçmedi. Böyle bir salgında günler içerisinde artan hasta sayılarıyla karşılaşırız. Bizde ise daha stabil giden bir tabloyla karşı karşıyayız.

Bugün ihtimal dahilinde kullanmak hem de yarın gerektiğinde kullanmak üzere planladığımızı söylemek istiyorum. Atatürk Havalimanı'ndaki hava ambulansı için de uygun bir mekan olduğu için yeri geldiğinde iller arası hasta transferi için de bu anlamda vazgeçilmez önemli bir yerimiz. Bunun için düşünülmüş oldu.

Biz yeni bir atama sürecini başlattık. ÖSYM üzerinden KPSS ile alınmak üzere, önümüzdeki birkaç gün içerisinde alım olacak.

Şu an doluluk oranımız yüzde 90'lara çıktığı için bu hastanelerin açılma veya başlatılma durumundan bahsetmiyorum. Bizim şu an yüzde 62'den kastım da kovidli hastalardan bahsetmiyorum. Kovid dışı hastalar dahil olmak üzere kapasitemizin şu an yüzde 62'sinin dolu olduğunu söylüyorum.Yatak doluluk oranımız ise daha yüzde 50'yi Türkiye genelinde bulmadı.

Biz ihtimal dahilinde, tedbir amaçlı olarak İstanbul'un iki yakasında biner yataklı hastane yapılmasını ve yarın başka amaçlarla da kullanmak üzere planladığımızı söylemek istiyorum.

Şu dönemde herkesin kendisini özellikle olabiliyorsa, evde izole etmesini, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını özellikle ifade ediyoruz. Özel sektör dahil olmak üzere, sosyal mesafeyi koruyarak minimal personelle devam edilmesi gerektiği konusunda bilim kurulunun da tavsiyesi vardı.83 milyonun olabildiğince kendilerini izole etmesini önemsiyoruz. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamasını ve toplu alanlarda da mutlak maske kullanılmasını da istiyoruz. Bununla ilgili riskli olan sağlık personelimizin, özellikle taramadan geçirilmesi bugün de gündem yapıldı. Bununla ilgili de bir algoritma geliştirildi. Yani başlıyoruz. Zaten bazı bölgelerde başladı.Yoğun bakımla ilgili hiçbir hastane, özel hastaneler de yoğun bakımda yatan hiçbir hastadan ücret alamazlar. Eğer yoğun bakımdan ücret alımı gibi bir durum söz konusu olursa yapılması gerekeni yaparız. İşyeri ve toplu alanlarda maskenin zorunlu olduğunu ve yer yer denetimlerin yapılacağını söylemek istiyorum."

Yorumlar (0)