RTÜK üyesi Bildirici: Umarım geçmişteki cezalandırıcı pratikler burada da devreye girmez

RTÜK, internet üzerinden yayın yapan TV'ler için yeni düzenleme getirdi

MEDYA 01.08.2019, 17:00
RTÜK üyesi Bildirici: Umarım geçmişteki cezalandırıcı pratikler burada da devreye girmez

Medya ombudsmanı ve CHP RTÜK üyesi Faruk Bildirici, RTÜK'ün internet TV'leri için yeni düzenlemesini yorumladı. Sosyal medya hesabından görüşlerini açıklayan Bildirici, "Ben bunca yıllık gazeteci olarak elbette her zaman medya özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkının özgürce, otoriteler tarafından sınırlanmadan kullanılmasından yanayım. İnternet ortamından yapılan radyo ve televizyon yayınları konusunda da RTÜK üyesi olarak aynı tavrımı sürdüreceğim" ifadesini kullandı. 


"Benim göreve başlamamdan önce hazırlanmış olan yönetmelikte gri alanlar var" diyen Bildirici, "Örneğin 'özgülenmemiş platformlar'ın tanımı açıkça yapılmamış. Bütün bu gri alanların ve açıklık taşımayan konuların özgürlükler lehine değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum ve ben öyle yapacağım" dedi. 

Bildirici'nin açıklaması şöyle: 

 "Özellikle de çeşitli dijital ortamlardan bağımsız habercilik yapan siteler, gazeteciler, youtuberler ve sair bireysel iletişimlerin bu yasal düzenleme ve yönetmelik kapsamına girmediği kanısındayım.Umarım geçmişteki cezalandırıcı RTÜK pratikleri burada da devreye girmez ve RTÜK'teki çoğunluk grubu da gri alanları özgürlükler lehine değerlendirir. Ayrıca isteğe bağlı yayın hizmetleri platformunun diğer televizyon ve radyo hizmetlerinden daha geniş bir özgürlük alanı olduğuna inanıyorum. Bu platformdaki yayınlara demokrasi, insan hakları, nefret söylemi, ayrımcılık, cinsiyetçilik, şiddeti körükleme, savaş çığırtkanlığı gibi temel insani değerler dışında müdahale edilmemesi gerek. Kişilerin bu platformlarla yaptığı sözleşme devletin yüksek ahlak anlayışının dışında olmalı.

Bu yönetmeliğin en büyük sakıncalarından biri, "isteğe bağlı yayın" platformlarına da RTÜK yasasının 8. Maddesindeki “yayın ilkeleri"ne uyma yükümlülüğü getirmiş olması. Oysa özel sözleşmelerle yapılan yayınlar ile kamuya açık yayınlar aynı kapsamda, aynı "İlkeler” ile değerlendirilemez. Birinde izleyici yayına maruz kalıyor, diğerinde izleyici o yayını isterse alıyor. Ayrıca bu yayınlara da ”koruyucu sembol sistemi" uygulanması zorunluluğu getiriliyor. Yani ”akıllı İşaretleri" bu yayınlarda da göreceğiz. Artık orada da sigara dumanı çiçeklenecek, şarap yerine “fermante üzüm suyu" denilmek zorunda kalınacak"

Düzenleme neyi içeriyor?

Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), İnternet üzerinden yayın yapan Netflix, BluTV ve Puhutv gibi internet televizyonlarına yeni düzenleme getirdi. Buna göre internet üzerinden yayın yapan televizyonların yurt içi-yurt dışı kaynaklı olanları RTÜK denetimine dahil olacak ve bu kurumların yurt dışı kaynaklı olanları Türkiye’de şirket kurmak zorunda kalacak.

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”le yapılan düzenlemeler bugün itibariyle Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı.

Yönetmeliğe göre yayınlarını internet üzerinde sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcılarının RTÜK'ten yayın lisansı alması gerekiyor.

Yorumlar (0)