Murat Yetkin: Suriye'de ABD ile Rusya arasında kaldık

"Ruslar, Türkiye’yi sözünde durmayıp teröristlere yardımcı olmakla suçluyor"

MEDYA 23.08.2019, 10:28
Murat Yetkin: Suriye'de ABD ile Rusya arasında kaldık

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Suriye'degözlem noktasına giden TSK konvoyuna açılan ateşten bugüne yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. ABD ile Fırat'ın doğusu konusunda iş birliği adımlarının atılmasıyla birlikte Türkiye'nin Fırat'ın batısında Rusya ve Suriye ile içinde bulunduğu iş birliğinin darbeler almaya başladığını söyleyen Yetkin, "Suriye’de ABD ile Rusya arasında kaldık, daha kötü haberler gelmeden yanlıştan dönülmeli" dedi. 

ABD ile Müşterek Görev Gücü kurulmasının adımları atılırken İdlib'de yaşanan gelişmeleri aktaran Yetkin, 19 Ağustos'ta Suriye ordusunun TSK konvoyuyla hareket eden bir sivil aracı vurduğunu hatırlattı. Milli Savunma Bakanlığı'nın "Üç sivil öldürüldü" duyurusunu hatırlatan Yetkin şunları söyledi:

"Doğrusu bu duyuru ileride Türkiye’nin başına iş açabilecek türdendi, çünkü o üç sivili Feylak el-Şam örgütü militanları olduğu öne sürüldü ve yalanlanmadı da. Feylak el-Şam, Suriye’deki Müslüman Kardeşlerin silahlı kolu olarak bilinen bir örgüt. PKK’yı terörist örgüt listesine almayan Rus hükümetine göreyse Müslüman Kardeşler terörist örgüt sayılıyor; Feylak el-Şam da Müslüman Kardeşlerin YPG’si gibi görülüyor. Türkiye’nin protestolarına Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u cevabı, “teröristleri vurmaya ve bu konuda Suriye hükümetiyle işbirliği yapmaya devam” edecekleri şeklide oldu. Hem Lavrov, hem diğer Rus yetkililer neredeyse her iki günde bir Türkiye’ye yönelik olarak Astana Sürecindeki sözlere bağlı kalmanın öneminden söz eden duyurular yapıyorlar. Yani, Ruslar, Türkiye’yi sözünde durmayıp teröristlere yardımcı olmakla suçluyor."

Murat Yetkin, Türkiye'nin Suriye'deki durumunu şöyle değerlendirdi: "Türkiye 2011’den bu yana içine daldığı Suriye iç savaşında giderek daha fazla ABD ile Rusya arasında kalıyor ve gelişmeler giderek daha kötü haberleri işaret ediyor. Türkiye bu siyasetten zarar görüyor. Zararın neresinden dönülse kârdır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli."

Yazının tamamı için tıklayın.

Yorumlar (0)