Murat Yetkin, Hulusi Akar'ın Şanlıurfa ziyaretini değerlendirdi: İkili amacı olan bir teftiş ziyaretiydi

Yetkin, ziyaretinin amaçlarından birinin ABD'ye 'ortak harekât' zorlaması yapmak olduğunu söyledi

MEDYA 17.08.2019, 11:18
Murat Yetkin, Hulusi Akar'ın Şanlıurfa ziyaretini değerlendirdi: İkili amacı olan bir teftiş ziyaretiydi

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Şanlıurfa'daki Müşterek Harekât Merkezi'nde yaptığı denetimi değerlendirdi. Bakan Akar'ın ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'ndan asker heyetinin Şanlıurfa ziyaretinin bir gün ardından ve daha önce duyurulmadan bölgeye gitmesini yorumlayan Yetkin, 'teftişin' bir sebebinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekete geçmek için verdiği tarihe hazır olup olunmadığını denetlemek diğerinin ise ABD'ye 'ortak harekât' zorlaması yapmak olduğunu söyledi. 

ABD ile güvenli bölge konusunda birkaç başlıkta anlaşıldığını söyleyen Yetkin, henüz belirlenemeyen en önemli konunun güvenli bölgenin derinliği olduğunu açıkladı. 

Murat Yetkin'in Bakan Akar'ın Şanlıurfa'da gerçekleştirdiği denetimi anlattığı yazısında ilgili bölüm şöyle: 

"Bu ikili amacı olan bir teftiş ziyaretiydi.

Görünürdeki amacı, gerçekten birliklerin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan emri verdiği zaman harekete geçmeye hazır hale gelip gelmediğini denetlemekti. Erdoğan geçenlerde Türk tarihinin Ağustos ayında zaferlerle dolu olduğunu, buna yenilerini ekleyebileceğini söylemişti. Medyada 26 Ağustos 1071’de Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Bizans ordusuna karşı kazandığı Malazgirt, 24 Ağustos 1517’de Osmanlı Sultanı Yavuz Selim’in Mısır’a karşı kazandığı Mercidabık ve Mustafa Kemal Atatürk’ün işgalci Yunan ordusuna karşı kazandığı, 30 Ağustos Sakarya muharebeleri hatırlatıldı. Erdoğan’ın 15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişimi ardından Cerablus’tan başlattığı (ve sonrasında Dabık’ın IŞİD’ten alındığı) Fırat Kalkanı harekâtı da Mercidabık’ın yıldönümü 24 Ağustos’ta başlatılmıştı.

Akar’ın ziyaretinin bir amacı da ABD’ye “bir an önce ortak harekât” zorlaması yapmaktı. Erdoğan’ın “ABD olsa da olmasa da” sözünün devamı olarak, birliklerin harbe hazırlığı, bir yandan Amerikalılarla ayrıntılar üzerinde konuşulduğu sırada sergilenmiş oluyordu. ABD’ye verilen bir mesaj da kendi içlerinde böyle bir harekâtın koordinasyonuna ne kadar hazır olduklarını sorgulamaktı."

Yazının tamamı için tıklayın. 

Yorumlar (0)