Barış Yarkadaş: RTÜK, AKP'nin kılıcı oldu

Yarkadaş: "RTÜK, iktidar partisi adına sansür etmekle kalmıyor; muhaliflerin sesini adeta kılıç gibi kesiyor."

MEDYA 31.01.2019, 12:36 31.01.2019, 12:36
Barış Yarkadaş: RTÜK, AKP'nin kılıcı oldu

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, RTÜK'ün Halk TV ile FOX TV'ye verdiği yayın durdurma ve para cezalarını "koyu bir sansür" olarak niteledi.

 

"ZİNCİRLEME SANSÜR"

 

 

 

Halk TV'nin Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil’in sözleri nedeniyle 1-8 ve 15 Şubat tarihlerinde Halk Arenası programını yayınlayamayacağını belirten Yarkadaş, "Zincirleme sansürün ilk halkası burada başlıyor, seçime kadar uzanıyor" dedi.

 

Uğur Dündar'ın sunduğu Halk Arenası'nın Gezen ve Akpınar’ın sözleri nedeniyle RTÜK tarafından 22 Şubat - 22 Mart tarihleri arasında ayrı bir cezaya daha çarptırıldığını belirten Yarkadaş, "Bunun anlamı 'Seçime kadar konuşmayın' demektir. Halk Arenası RTÜK'ün AKP ve MHP'li üyelerinin katliamının mağdurudur" ifadesini kullandı.

 

"TEK SES İSTİYORLAR"

 

RTÜK'ün AKP ve MHP'li üyelerinin, kurumu iktidarın kılıcı haline dönüştürdüğünü belirten Yarkadaş, "Hiçbir muhalif sese tahammül edemiyorlar. Sadece Erdoğan ve Bahçeli'nin sözlerinin onaylanmasını istiyorlar" tepkisini gösterdi.

 

Fatih Portakal’ın sunduğu FOX TV Ana Haber bülteninin de RTÜK'ün verdiği ceza yüzünden 4, 5 ve 6 Şubat tarihlerinde ekranlarına getirilemeyeceğini belirten Yarkadaş, şöyle konuştu:

 

"Fatih Portakal'a 'Türkiye'de hakkını arayanlar sokağa çıktığı an biber gazını yer' dediği için ceza verdiler. Bu ağır cezalar bile, Portakal'ı doğruluyor. RTÜK, verdiği cezayla bırakın sokağı, eleştirilerin TV stüdyosundan dışarı çıkmasına izin vermiyor. Seçim öncesi muhalif medyaya yönelik baskıları artırarak, halkı farklı bir ses duyamaz hale getirmek ve iktidarı alternatifsiz göstermek istiyorlar."

 

"BASKILAR SÜRÜYOR"

 

HALK TV ve FOX TV'ye yönelik cezaları her ay düzenli olarak yayınladığı "Medya Raporu"nda yer veren Yarkadaş, "Gazeteciler, düşünemez, üretemez, konuşamaz hale getiriliyor" dedi.

 

Yarkadaş, 2019 yılının ocak ayında medyada yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

 

"2 TV'ye yayın durdurma ve para cezası verildi. 

 

2 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci gözaltına alındı, 60 gazeteci hakim karşısına çıktı.

 

2 gazeteci ifade verdi, 5 gazeteci 22 yıl hapis cezası aldı, 3 gazeteciye dava açıldı.

 

2 gazeteci darp 1 gazeteci tehdit edildi. 3 gazeteciye 22 bin 660 lira para cezası verildi; 1 kitap cezaevine alınmadı.

 

1 yönetmene dava açıldı, 1 haber hakkında soruşturma başlatıldı; 1 belgesel erişime engellendi."

OCAK AYINDA YAŞANAN HAK İHLALLERİ

 

1 Ocak 2019: Tutuklu gazeteci Nedim Türfent’e gönderilen Musa Anter’in “Vakayiname” kitabı cezaevi idaresi tarafından “Devletinin bölünmez bütünlüğünü tehlikeye düşüreceği ve kaos ortamı oluşturmaya çalışıldığı” iddiasıyla verilmedi.

 

3 Ocak 2019:  Gazeteci İdris Yılmaz ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

3 Ocak 2019: T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Derneği Kurucu Başkanı Hasan Cemal, 2015 yılında kaleme aldığı bir yazı nedeniyle açılan davanın İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı.

 

3 Ocak 2019: Bianet yazarı akademisyen Bülent Şık hakkında “Yasaklanan gizli bilgileri açıklama (TCK 258),” “yasaklanan gizli bilgileri temin etme (TCK 334)” ve “göreve ilişkin sırrı açıklama (TCK 336)” suçlamalarıyla dava açıldı.

 

4 Ocak 2019: Eski Nokta editörü İsmail Evren dün gece İstanbul'daki evinde gözaltına alındıktan sonra bu akşam tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.

 

4 Ocak 2019: Gazeteci Mustafa Sönmez’in, TRT’yle ilgili attığı bir tweet erişime engellendi.

 

4 Ocak 2019: Mezopotamya Ajansı Muhabiri Esra Solin Dal'ın gazetecilik faaliyetlerinin 'örgüt faaliyeti' olarak değerlendirildiği iddianame kabul edildi.

 

 

7 Ocak 2019: KHK ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ramazan Ölçen hakkında ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

8 Ocak 2019: Gazeteci Pelin Ünker, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’a “hakaret ettiği” iddiasıyla açılan davada 1 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 8 bin 660 lira para cezasına çarptırıldı.

 

8 Ocak 2019: Kapatılan Zaman gazetesinin eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Harun Çümen, “Fethullahçı terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşmasında hâkim karşısına çıktı.

 

8 Ocak 2019: Gazeteciler Tunca Öğreten, Mahir Kanaat, Ömer Çelik, Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın’ın, bakan Berat Albayrak’ın RedHack tarafından sızdırılan e-maillerinin haberleştirilmesi nedeniyle yargılandığı davanın görülmesine İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

 

8 Ocak 2019: Gazeteci ve Milliyet eski köşe yazarı Mehmet Gündem, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklu olarak yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında hâkim karşısına çıktı.

 

8 Ocak 2019: Beştepe'de ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton protestosunu haberleştiren Ulusal Kanal Muhabiri Gürkan Demir ve Aydınlık Gazetesi Muhabiri Seda Akyüz polis tarafından darp edildi.

 

 

9 Ocak 2019: Gazete Fersude’nin yayın kurulu üyesi Ercan Ayrancı’ya, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemine destek verdiği için açılan davanın karar duruşmasında 5 ay hapis cezası verildi.

 

9 Ocak 2019: Yönetmen Kazım Öz’e ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 

 

10 Ocak 2019: Gazeteci Tunca Öğreten ve yazar Perihan Mağden’e Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “hakaret ettikleri” gerekçesiyle 7’şer bin lira para cezası verildi. Gazeteciler Orhan Şahin ve Mehmet Çağlar’ın ise beraatine karar verdi.

 

10 Ocak 2019: Hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla başlatılan bir soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan ve 5 Aralık günü tutuklanan gazeteci Rojhat Doğru hakkında

“devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” ve “kasten yaralama” suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

10 Ocak 2019: Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri ve çevirmeni Meşale Tolu’nun  yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

 

10 Ocak 2019: Dört aydır tutuklu yargılanan gazeteci Kibriye Evren’in ikinci kez hakim karşısına çıktığı duruşmada da tahliye kararı çıkmadı.

 

 

11 Ocak 2019: gazetekarinca.com’un İmtiyaz Sahibi gazeteci Necla Demir hakkında “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Demir’in 13 yıla kadar hapsi isteniyor.

 

12 Ocak 2019: Akdeniz Üniversitesi, yeni bir sansürün adresi oldu. İletişim Fakültesi öğrencilerinin çalışmalarına yer veren AKİL adlı sitede, iki ay önce Gazeteci Barış Yarkadaş ile İsmail Saymaz’la yapılan röportajlara yer verildi. Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Ahmet Ayhan, bunun üzerine her iki röportajı da sitenin sayfasından sildirdi. Bu uygulama kamuoyunda tepkiyle karşılanırken Dekan Ayhan bu kez de sitenin yayınlarına son verdirtti.

 

14 Ocak 2019: Kayyum atanan Gün Matbaacılık’ın 21 çalışanı hakkında açılan davanın üçüncü duruşmasında savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, aralarında şirketin sahibi Kasım Zengin’in de bulunduğu 12 kişinin ‘örgüt üyeliği’nden, dokuz kişinin de ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’ suçundan toplamda 261 yıla kadar hapis cezası istendi.

 

16 Ocak 2019: Gazeteciler Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya ve kapatılan Özgür Gündem’in eski imtiyaz sahibi Kemal Sancılı’nın yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 

16 Ocak 2019: Evrensel’e Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın şikayeti üzerine açılan ceza ve tazminat davasının ilk duruşması görüldü.

 

 

17 Ocak 2019: 33 aydır tutuklu bulunan gazeteci Ziya Ataman’ın yargılandığı davada tahliye kararı çıkmadı.

 

17 Ocak 2019: KHK ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi davasında mahkeme heyeti, gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

 

17 Ocak 2019:  Tutuklu gazeteci Reyhan Çapan’ın avukatlarının yaptığı başvuru üzerine tahliyesine karar verildi. Ancak Çapan hakkında kesinleşmiş ve ödeme günü geçen para cezası olduğu için tahliye edilmedi.

 

17 Ocak 2019: Halkın Nabzı genel yayın yönetmeni, Yeni Yaşam yazarı, Barış Vakfı kurucu üyesi İshak Karakaş, Çağlayan Adliyesi'nde hakim karşısına çıktı.

 

18 Ocak 2019: Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Tutukluya soğuk işkence” başlıklı habere ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.

 

21 Ocak 2019: Diyarbakır'da akşam saatlerinde Jinnews muhabirleri Beritan Canözer ve Beritan Elyakut, gözaltına alındı.

 

 

22 Ocak 2019: Tutuklu gazeteci Nazlı Ilıcak, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

22 Ocak 2019: Gazeteci Ahmet Takan, ifade verdi.

 

24 Ocak 2019: “Erdoğan buyurdu, gazetecilik tutuklandı” haberi nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla Gazeteci Canan Coşkun'un yargılandığı dava ertelendi.

 

24 Ocak 2019: Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan hakkında, FETÖ lideri Fethullah Gülen’in şikayetiyle açılan davanın duruşması, İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

 

25 Ocak 2019: Yaklaşık 2.5 yıldır tutuklu yargılanan gazeteci İdris Sayılğan’a 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

 

25 Ocak 2019: Gazeteci Barış Yarkadaş, emniyete ifade verdi.

 

25 Ocak 2019: İstanbul 11. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla CHP’nin “Man Adası Gerçekleri” adlı belgeselin içeriğine yönelik internet ve sosyal medya erişimi durduruldu.

 

26 Ocak 2019: Gazeteci-Yazar Barış Pehlivan’ın yeni çıkardığı ‘Metastaz’ı duyurduktan sonra onlarca tehdit aldığını söyledi. Pehlivan, suç duyurusunda bulunacağını ifade etti.

 

28 Ocak 2019: Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlendikleri gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı (TİHV) Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci Erol Önderoğlu ile birlikte yargılanan gazeteci- yazar Ahmet Aziz Nesin hakim karşısına çıktı.

 

29 Ocak 2019:  Gazeteci, yazar Ayşe Düzkan, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin “Nöbetçi Genel Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı için hakkında verilen hapis cezasının onanması üzerine cezaevine girdi.

 

30 Ocak 2019: Tutuklu ETHA editörü Semiha Şahin ve muhabiri Pınar Gayıp’ın, yargılandığı davanın duruşmasında gazetecilere yine tahliye çıkmadı.

 

30 Ocak 2019: Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin 16 Ağustos 2016 tarihinde kapatılmasından saatler sonra polis baskınında yaşanan olaylara dair gözaltına alınan 22 gazeteci hakkında açılan davanın 3'üncü duruşması İstanbul 5’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

 

Yorumlar (0)