Yargıtay'dan liseli gencin ölümüne neden olan polise indirim

Yargıtay, hırsızlık şüphesiyle gözaltına alınan ve kelepçeli halde kaçmaya başlayan iki gençten birinin ölümüne neden olan polis memuruna verilen hapis cezasını 9 yıla indirdi.

MECLİS 25.06.2019, 09:18 25.06.2019, 09:34
Yargıtay'dan liseli gencin ölümüne neden olan polise indirim

İstanbul Esenyurt'ta 16 Şubat 2017'de hırsızlık şüphesiyle gözaltına aldığı iki gencin birbirine kelepçeli olarak kaçması üzerine peşinden koşan polis memuru Huzeyfe Davut Saygılı, havaya bir el ateş etti. 

Kovalamaca yaklaşık 150 metre sürdü. Polis memuru çocukların durması üzerine elindeki silahla Ömer Barış Topkara'nın (16) omuzuna vurdu. O sırada ateş alan silahla başından vurulan Topkara olay yerinde yaşamını yitirdi. 

Hürriyet gazetesinden Burcu Purtul Uçar'ın haberine göre polis memuru Saygılı savcılık ifadesinde "Yere yatmalarını sağlamak için hamlede bulundum. O esnada silah ateş aldı. Parmağım tetikte değildi. 8 aydır görev yapmaktayım. Mesleki tecrübemin fazla olmaması ve olay esnasında yaşamış olduğum paniğin etkisiyle durum bu aşamaya gelmiştir. Pişmanım" dedi. 

Tutuklanan Saygılı hakkında 'çocuğa karşı olası kastla öldürme' suçundan müebbet hapis cezası istendi.

Bakırköy 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Saygılı, 2017'de 11 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Baba Seyfettin Topkara avukatı Fatih Köse aracılığıyla karara itiraz etti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM), cezayı az buldu. BAM, haksız tahrik indiriminin asgari hadden yapılması gerektiğini belirterek cezayı 15 yıl hapis cezasına yükseltti. Bu kez sanık avukatı kararı temyiz etti. 

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, BAM'ın verdiği kararı bozdu. Suç niteliğinde yanılgıya düşüldüğünü gerekçe gösteren Yargıtay, sanığın 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Bozma ilamında ise sanığın uyarıya uymayan maktülü etkisiz hale getirmek amacıyla sağ elinde silahı tutarken dirseği ile maktülün umuzuna vurduğu, bu sırada silah ateş alınca maktülün öldüğü belirtildi. 

Baba Seyfettin Topkara ise şöyle konuştu:

"Bozma ilamında dirseği ile vururken demiş. Burada dirsek yok. Direkt silahın kabzasıyla vuruyor. Hakimler bunu görmüyorlar mı görüntülerde? Oğlumu öldüren kişi 1-2 yıl sonra çıkacak ve hayatını sürdürecek. Karar oğlumun kemiklerini sızlatmıştır."

Yorumlar (0)