CHP'li Mehmet TÜM: Ayvalık Afet bölgesi ilan edilsin

CHP Balıkesir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet TÜM, “Öncelikle hiçbir can kaybının olmaması hepimizi çok sevindirmiştir. Ancak Büyükşehir Belediyesinin, BASKİ ve İtfaiye’nin bölgeye girememesi çok düşündürücüdür” dedi.

MECLİS 29.11.2016, 16:59 29.11.2016, 16:59
CHP'li Mehmet TÜM: Ayvalık  Afet bölgesi ilan edilsin

 

Ayvalık’ta yaşanan sel ve hortum faciası sonrası konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Balıkesir Milletvekili ve PM Üyesi Mehmet TÜM,  “Öncelikle hiçbir can kaybının olmaması hepimizi çok sevindirmiştir. Ancak Büyükşehir Belediyesinin, BASKİ ve İtfaiye’nin bölgeye girememesi çok düşündürücüdür” dedi.  Yurttaşların zararlarının karşılanmasını isteyen Tüm, yarın bu konuda TBMM de  bu konuda detaylı bir basın toplantısı düzenleyeceğini ifade etti.

 

 Mehmet TÜM ,  Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemi ile TBMM ‘ye verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi.

 

 

Ayvalık İlçemiz, 28.11.2016 günü saat 16 :00 da başlayan ertesi gece saat 03.00 sularına kadar devam eden  aşırı sağanak yağışa maruz kalmıştır. Ayvalık'ta etkili olan yağış nedeniyle ilçenin bir çok cadde ve sokağı sular altında kalarak, yurttaşların ulaşım ve haberleşme olanakları ortadan kalkmıştır.

            m2’ye 270 kg yağmur düşen  ilçe ayrıca hortum felaketi ile karşı karşıya kalmıştır. İlçede çok sayıda ev ve iş yeri kullanılamaz hale gelmiş, ekonomik olarak yurttaşlarımız ciddi zarara uğramıştır.          

            Trafikte seyir halindeki ağır tonajlı araçların dahi sürüklendiğini göz önünde bulunduracak olursak, felaketin boyutlarını daha iyi anlamış oluruz. 

            Hiç bir can kaybının olmayışı tüm yurttaşların ortak sevinci olmuştur. Ancak Büyükşehir Belediyesine bağlı, BASKİ ve İtfaiyenin, bölgeye ulaşmaması, sadece gelen şikayetleri  ve talepleri Ayvalık Belediyesine iletir konumda olması yurttaşlarımızı üzmüş, ve umutsuzluğa sevk etmiştir.  Ayvalık Belediyesi ekipleri ve AFAD ekiplerinin çabaları ile  yurttaşlarımız kısmen rahatlamıştır. 

            Bu bilgiler ışığında  ;

1-      Ayvalık’ta AFAD tarafından hasar tespiti yapılmış mıdır? Bölgedeki felaketin boyutu nedir? Ekonomik olarak zararın  maliyeti ne olmuştur? Acil yardım olarak , zarar gören evsiz kalan ailelere nakit  yardım yapacak mısınız? Bu konuda Valiliğe bir bütçe gönderilmiş midir? gönderilmiş ise ne kadardır?

2-      Ayvalık’ta evleri zarar gören bir çok yurttaşımız  şuanda otellerde  kalmaktadır.                        Bu yurttaşların otel paralarını devlet ödeyemez mi ? Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

3-      Okullarda eğitime ara verildi, Okulların zarar durumu nedir? Eğitime devam edecek misiniz?

4-      Ayvalık bölgesini AFET bölgesi ilan edecek misiniz?  Bölgede yaşanan felaket Afet kapsamında değil midir? değilse  hangi kapsamda sayılmaktadır?

5-       Ayvalık’ta faaliyet gösteren esnafın vergi ve sigorta primleri gibi kamu alacaklarını erteleyecek misiniz? Özellikle yeniden yapılandırmadan faydalanan esnafın ödemeleri ile ilgili yeni bir kolaylık sağlayacak mısınız?

6-      Bu olayda Büyükşehir belediyesi sorumluluklarını yerine getirmiş midir? Özellikle BASKİ ve İtfaiye ekiplerinin Bölgeye ulaşamamasını neye bağlıyorsunuz?  Bu konuda ne gibi önlemler alacaksınız? Her hangi bir soruşturma açacak mısınız?

Yorumlar (0)