banner758

CHP'Lİ BİÇER'DEN ÇİFTÇİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

Basın açıklamasının ana başlığı, “çiftçiye verilen tarım kredilerinin faiz oranlarındaki tutarsızlık” oldu.

MECLİS 31.03.2017, 13:48 31.03.2017, 13:48
CHP'Lİ BİÇER'DEN ÇİFTÇİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

 

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, partisinin Sarıgöl İlçe Başkanlığında bugün bir basın açıklaması yaptı.  

 

Hükümetin tarım politikalarını sık sık eleştiren Dr. Yıldız Biçer’in basın açıklamasından satır başları:

 

CHP’Lİ BİÇER’DEN ÇİFTÇİ İÇİN KANUN TEKLİFİ

CHP’li Dr. Yıldız Biçer; “T.C Ziraat Bankası AŞ’nin Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı Çiftçilerin kredi borçlarını ertelemesi hususunda Çiftçiye uyguladığı faiz oranlarını Tarım Kredi Kooperatiflerine uyguladığı faiz oranları ile eşitlemesi ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçilerin kredi borçlarının yeniden hesaplanarak ödeme planlarının düşük faiz oranına göre düzenlenmesine ilişkin Kanun Teklifi verdik.

Ziraat Bankası çiftçilerimize %3 faiz oranı ile kredi verirken Tarım Kredi Kooperatifleri de Ziraat Bankası’ndan kredi alıp çiftçiye kredi veriyor ve bu nedenle çiftçiye verilen kredi de alınan faiz artı komisyon oranı %5-%7-%9’lara çıkıyor.

 

Özellikle Sarıgöl İlçesinden bize ulaşan ve konuyu ileten vatandaşlarımız, çiftçilerimizin, Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldığı kredilerde, Ziraat Bankasından alınan kredilere göre daha fazla faiz ya da komisyon alındığını belirttiler.

Bununla ilgili yaptığımız araştırmalarda şu detaya ulaştım -ki asıl mağduriyet oluşturan kısım burası- Tarım Kredi Kooperatifleri de çiftçilere vereceği krediyi Ziraat Bankası’ndan almakta. Ziraat Bankası çiftçilerimize daha düşük, Tarım Kredi Kooperatifine daha yüksek faizli kredi kullandırmakta. Bu durumda, Tarım Kredi Kooperatifleri kredilerin geri ödemesinde çiftçiden daha yüksek kesinti yapmak zorunda kalmakta ve Tarım Kredi Kooperatiflerin komisyon kesinti oranı da bu duruma bağlı olarak ilden ile değişmektedir.

Değerli üreticiler, bu konuyu araştırırken, Tarım Kredi Kooperatifi Merkez Birliği ile de görüşmeler yaptık. Tarım Kredi Kooperatifleri de bu konu ile ilgili genel anlamda sıkıntılı olduklarını ve çiftçilerin mağdur edildiğini ifade etti. Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen kredilerin faiz ve komisyon oranlarının düşürülmesi halinde, çiftçilerin mağduriyetinin minimuma düşebileceği belirtildi.

 

Bizler, Çiftçilerimizin ne kadar zor durumda olduklarını biliyoruz. 

Tarımsal üretim, ülkelerin gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Gelişmiş ülkeler, tarımsal üretime önem vermekte ve bu anlamda da tarımın-tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla tarıma ciddi ölçüde pay ayırmaktadır.

 

AKP iktidarı döneminde en fazla mağdur edilen kesimlerin başında çiftçiler-küçük üreticiler gelmektedir. Resmi rakamlarda oranın düşük gösterilmeye çalışılmasına rağmen reelde enflasyon rakamları TÜİK verilerinin üzerindedir. Tarımsal girdi fiyatları her geçen gün artış gösterirken üreticilerimizin ürünlerinin fiyatları ise ne yazık ki yerinde saymaktadır.

 

ÇİFTÇİLERİMİZ BORÇLARINI ÖDEYEMİYOR

 

Enflasyon karşısında tutunamayan ve ürettikleri ürünleri maliyetinin dahi altında satmak zorunda bırakılan çiftçilerimiz Ziraat Bankası ve diğer bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlanmışlar ve hatta borçlarını ödeyemez duruma gelmişlerdir. Üreticilerimiz ciddi bir borçlanma içerisine girmişlerdir.

 

T.C Ziraat Bankası düşük faizli kredi kullandırılmasına limit koyduğu için üreticiler, ihtiyaçlarının altında kredi çekebilmektedir. İhtiyacını karşılayamayan çiftçilerimiz, başka bankalara borçlanmaktadırlar.

 

2002 yılında çiftçilerin bankalardan kullandığı tarımsal kredi miktarı yaklaşık 4 milyar TL iken 2016 yılında 64 milyar TL’nin üzerine çıkmış durumdadır.

 

Kendi ürettiği ürünlerden geçimini sağlayacak kadar gelir elde edemeyen çiftçiler çareyi ne yazık ki kredi kullanmakta bulmaktadır. Yani çiftçilerimiz kredi kullanmaya, borç ve faiz yükü altına konulmaya zorlanmaktadır.

 

AKP NE DERSE DESİN, BİZLER “KÖYLÜNÜN MİLLETİN EFENDİSİ OLDUĞUNUN VE GERÇEK KALKINMANIN KÖYLÜNÜN DESTEĞİYLE OLACAĞININ FARKINDAYIZ!”

Ziraat Bankası, tarımı ve çiftçiyi daha fazla desteklemeli ve çiftçilerimizi yüksek faiz ödemekten kurtarmalıdır. Aynı zamanda T.C Ziraat Bankası çiftçilerimize kredi verirken uyguladığı faizi ve komisyon oranını aynı şekilde Tarım Kredi Kooperatiflerine de uygulamalı, Tarım Kredi Kooperatiflerinin işlerliğini arttırmalı ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçilerimizi zor durumda bırakmamalıdır.  Çiftçimiz Ziraat Bankası'ndan ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden düşük faizli kredi alamayınca, özel bankalara yönelmekte ve kredisine çok daha yüksek faiz ödemektedir. Hazine destekli düşük faizli kredilere ulaşmak daha kolay olmalıdır. Kredi ihtiyacı göz önünde bulundurularak bu kredilere daha fazla kaynak aktarılmalıdır.

 

İşte bu nedenlerle, bu kanun teklifini hazırlamamız gerekti.

Bizler, çiftçinin borçlu olmasını, kredi faiz oranlarından dolayı yaşadıkları mağduriyetleri konuşmak yerine bu gün borcu olmayan çiftçimiz ile ektiği ürününün verimini nasıl arttırabileceğimizi, bağını bahçesini dolaşmayı isterdik.

 

AKP iktidarı ile borçlanan çiftçimiz için en iyi ne yapabiliriz ya da mağduriyetlerin nüne nasıl geçebiliriz düşüncesiyle çalışıyoruz.

 

 Mağduriyetlerin önüne geçmek ve oluşan hak kayıplarını engellemek için T.C. Ziraat Bankası’nın, kredi kullandırırken çiftçilerimize uyguladı faiz oranları ile Tarım Kredi Kooperatiflerine uyguladığı faiz oranlarını eşitlemesi ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanan çiftçilerimizin, düzenlenen yeni düşük faiz oranı ile T.C. Ziraat Bankası’ndan kredi kullanan çiftçilerimiz ile aynı oranda faiz ödeyerek borçlarını ödemesi ve bu bağlamda oluşan mağduriyetlerin giderilerek hak ihlallerinin önüne geçilmesi için Kanun Teklifini verdik.

 

ANANI DA AL GİT!” DİYEN CUMHURBAŞKANINI VEKİLLERİ DEĞİL HALKIN VEKİLİ OLUN!

Çiftçiyi mağdur etmeyeceğiz söyleminde bulunan AKP döneminde borçlanan çiftçimiz için AKP Milletvekillerine sesleniyorum. “Mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için bu Teklifin Genel Kurul’a indirilmesi için gerekeni yapın! Çiftçimize destek olun!”

                        “Ananı da al git!” diyen Cumhurbaşkanının vekilleri değil halkın vekili olun!

                        AKP ne derse desin, bizler “Köylünün milletin efendisi olduğunun ve gerçek kalkınmanın köylünün desteğiyle olacağının farkındayız!” diyerek sözlerini noktaladı. 

Yorumlar (0)