Tarihçi’den yeni kitap... İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı: HASAN FEHMİ ATAÇ

Sevim Dabağ’ın kaleminden “İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı HASAN FEHMİ ATAÇ” Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

KÜLTÜR-SANAT 22.04.2019, 15:18 22.04.2019, 16:12
Tarihçi’den yeni kitap... İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı: HASAN FEHMİ ATAÇ

İstiklal Savaşı’nın mali kahramanı olan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç, Milli Ordu’nun kurulmasında büyük katkı ve çaba göstermiş bir isimdir. Cumhuriyetin kurulması ve kurumlaşması sürecinde de önemli görevler üstlenen Hasan Fehmi Ataç, savaş yıllarında Maliye’nin düzene girmesinde etkin olur. Maliye Bakanlığı döneminde devlet gelirlerinin azlığına rağmen ordunun tüm ihtiyacını karşılar. Orduya kaynak bulur. Doğu ve Batı cepheleri için iki ayrı ordu defterdarlığı kurarak, subay maaşlarının düzenli ödenmesini ve masraflarının belgelendirilmesini sağlar. Büyük Taarruz’un mali kaynaklarını bulup organize eder ve gerekli yerlere ulaştırır. Bu başarısından dolayı TBMM tarafından yeşil ve kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.
 
Gümüşhane’den sekiz dönem CHP milletvekili seçilen Hasan Fehmi Ataç, aynı zamanda Mustafa Kemal’in aldığı bazı kararlarda danıştığı önemli bir isimdir.
Torunu Uluhan Ataç, dedesi Hasan Fehmi Ataç ile ilgili aile içinde konuşulan şu sözleri aktarır: “Atatürk akşamları sofrasında maliyeyi ilgilendiren ya da başka konularda alınan kararlarla ilgili, ‘ben yarın bunu bir de Hasan Bey’e sorayım’ dermiş. Dedemin yokluğunda sofrada konuşulan bazı kararları vermeden önce dedemin fikrini sorarmış. Aile içinde konuşulurdu. Ben o evde bunları duyarak büyüdüm.”

Gazeteci-yazar Sevim Dabağ’ın hazırladığı “İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı HASAN FEHMİ ATAÇ” kitabında; Ataç’ın Osmanlı’nın son, cumhuriyet’in ilk kuruluş dönemindeki görevleri, ailesinin Osmanlı döneminden günümüze tarihsel süreci, TBMM dönemi gelişmeleri ve askeri ve siyasal alanda ilk yasal düzenlemeler, Ataç’ın Meclis İkinci Başkanvekilliği döneminde Milli Mücadele öncesi ve Milli Mücadele sürecinde askeri, siyasal alanda faaliyetler ve alınan kararlar, bütçe görüşmeleri, Ataç’ın Maliye Bakanlığı döneminde bütçe ve mali tedbir uygulamaları, Düyun-u Umumiye notlarının yanı sıra Ataç’a verilen rütbe, madalya, berat, kutlama telgrafları ile fotoğraflar ve belgeler yer alıyor.

İstiklal Savaşı’nın Mali Kahramanı HASAN FEHMİ ATAÇ, Sevim Dabağ, Tarihçi Kitabevi, 256 sayfa


http://www.tarihcikitabevi.com/kitaplarimiz/istiklal-savasinin-mali-kahramani-hasan-fehmi-atac 

Yorumlar (0)