Sanatçıların Telif Hakları Hakkında Detaylar

Sanatçıların telif hakkı genel ifadelerle, o ürünün kullanılmasından çoğaltılıp yayılmasına kadar olan tüm süreci içinde barındırmaktadır.

KÜLTÜR-SANAT 09.06.2021, 20:00 09.06.2021, 20:09
Sanatçıların Telif Hakları Hakkında Detaylar

Telif hakları sanatçıların korunması için oldukça önemlidir. Yasalar sanatçıları çeşitli alanlarda koruma altına almaktadır. Bu korumayla sanatçının hakları tam anlamıyla güven içerisine alınmış olur. Öncelikle telif hakları hukukuna biraz bakmakta yarar vardır. Böylece sanatçıların haklarını daha iyi anlayabiliriz. Siz bir sanat eseri ortaya koyduğunuz takdirde bu eserin sahibi olmuş olursunuz ve haklarınız başlar. Yani herhangi bir tescil gerekmemektedir, siz ürünü ortaya koyduğunuz zaman haklara sahip olmuş olursunuz. Telif hakları her ülkenin kendi mevzuatına göre düzenlenir. Bu yüzden hangi ülkede eser için koruma isteniyorsa o ülkenin mevzuatına uygun bir koruma alınacaktır.

Sanatçıların telif hakkı genel ifadelerle, o ürünün kullanılmasından çoğaltılıp yayılmasına kadar olan tüm süreci içinde barındırmaktadır. Ürün hakkında bütün yasal haklar sanatçıya aittir. Sanatçı eserini istediğini gibi çoğaltır, satar.  Yine hakları arasında eserini teşhir etmek, adını belirlemek gibi haklar da bulunmaktadır. Bir başkası bu hakları kullanmaya çalıştığında ise sanatçının hakkına tecavüz edilmiş olur ve yasal süreç başlatılabilir. Yasal süreç neticesinde tazminat da alınabilir, kısacası sanatçılar eserine dair geniş haklara sahiptir. Telif haklarını çok daha detaylı öğrenmek ve hakkınıza tecavüz durumunda destek almak isterseniz avukatlarla görüşebilirsiniz. Avukatlar bu konuda size çok daha yeterli bilgi sağlarlar. Hukuk bürolarına giderek avukat desteği alabilirsiniz. Kendi bulunduğunuz yere göre bir hukuk bürosuna gidebilirsiniz. Nişantaşı bölgesindeyseniz Nişantaşı hukuk bürosu size bu konuda destek sağlar. Nerede bulunuyorsanız kendi bulunduğunuz yere göre bir hukuk bürosuna giderek haklarınızı savunmada veya öğrenmede destek alabilirsiniz.

Telif Hakkı Süreli Midir?

Telif haklarının belirli bir süresi bulunmaktadır. Bu süre geçtikten sonra telif hakkı artık bulunmaz. Bu süre kişinin ölümünden itibaren sayılmaya başlanır. Yani sanatçı yaşıyorken hiçbir şekilde telif hakkı ortadan kalkmaz. Ancak sanatçı ölürse, ölümünün üzerinden geçen 70 yıl sonrası telif hakları ortadan kalkar.

Telif hakkı bittikten sonra eser üzerindeki kısıtlamalar yani korumalar ortaya kalkar. Telif haklarının sanatçıya o eseri istediği gibi basma, çoğaltma hakkı verdiğini ve bir başkasının bunu yapamayacağını belirtmiştik.

Telif Hakkı İhlal Edilirse Nasıl Bir Süreç İzlenir?

Telif hakları ihlal edildiğinde yani haklarınıza tecavüz edildiğinde bu durumda ceza veya hukuk davası açabilir ve hakkınızı alabilirsiniz. Bu durumda haklarınızla ilgili sorun yaşadığınız yerin savcılığına giderek başvuru yapabilirsiniz. Yine detaylı bilgi almak ve size destek olması için avukatlarla iletişim kurabilirsiniz. Nişantaşı bölgesinden yola çıkmıştık, Nişantaşı avukat büroları vb. bürolar hak ihlallerinde size yardımcı olacak avukatlara sahip olur. Bürolarla iletişime geçerek avukatlardan yardım alabilirsiniz. Böylece sorununuzu en doğru yoldan çözersiniz.

Açabileceğiniz davalardan birisi de hukuk davasıdır. Hukuk davası açarak haklarınızın ihlali neticesinde ortaya çıkan kaybı alabilirsiniz. Sizin eserinizi kullanarak bir gelir elde ettiklerinde siz gelir kaybına uğrayabilirsiniz. Bu basit örnekten yola çıktığımız zaman ortada bir kayıp söz konusudur ve eserin haklarına sahip olduğunuz için bu zarar karşılanmalıdır. Şunu da belirtelim, tazminatı sadece maddi kayıp için açmak zorunda değilsiniz. Manevi anlamda zarara uğradığınız için yine tazminat açabilir ve haklarınızı alabilirsiniz.

Telif Haklarını Devretmek Mümkün Müdür?

Telif hakları kişilerin veya kurumların sahip olduğu ve istediği zaman satabileceği, devredebileceği haklardır. Bir sanatçı ürettiği ürünün telifini aldıysa daha sonra bu telif haklarını kendisi için uygun olan bir fiyata satabilir. Satmak istemiyorsa ücretsiz olarak telif haklarını vermek de mümkündür. Ayrıca haklarını komple kaybetmek istemeyen bir sanatçı eserinin telifini belirli bir süreliğine verebilir. Bu da sınırlı süreyle o eseri kullanma hakkı doğurur. Süre bittikten sonra yine tüm haklar sanatçının kendisine ait olur. Hakların devrinin parayla, parasız, sınırlı süreyle veya tamamen olabileceğini söyleyebiliriz.

Telif Hakkı İhlali Sebebiyle Hapis Cezası Alınır Mı?

Eser sahibi dışında birisi eseri çoğaltırsa, yayarsa bunlar haklara tecavüz olmaktadır. Bu tecavüz örneklerini çoğaltabiliriz. Nihayetinde bir suç işlenmiş olur ve bu suç için açılan davalar sonucu hapis cezası alınabilir. Telif hakkı ihlali sebebiyle 4 yıla kadar hapis cezasının alınması mümkündür. Yine ihlale göre bir tazminat da ödenebilir. İhlaller durumunda hem tazminat ödenmesinin hem de hapis cezası alınmasının mümkün olduğunu da söylemek mümkündür. Haklarınızın ne kadar iyi savunulduğu da alınacak cezada etkilidir. Avukatlar bu konuda sizin hakkınızı en iyi şekilde savunacaklardır. Hukuki işler zor görünse de aslında zor değildir çünkü sürecin önemli kısmını avukatlar yürütür. Tabii ki süreç taraflar için kimi zaman yorucu olabilir ancak avukatlar olabildiğince destek sağlar. Avukat bulmak istediğiniz zaman istediğiniz bir hukuk bürosuna gitmeniz yeterli olacaktır. Nişantaşı örneklerimizle Nişantaşı'ndaki hukuk büroları avukat bulmak için adresiniz olabilir dedik. Sizin konumunuz neresiyse oradaki hukuk bürosuna gidebilir ve haklarınızın en doğru şekilde savunulmasını isteyebilirsiniz.

Yorumlar (0)