Oya Ersoy:Bergen filminin Adana Kozan'da engellenmesi kadına yönelik şiddetin başka bir örneğidir!

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, Bergen filminin Adana Kozan’da gösteriminin engellenmesini Meclis gündemine taşıdı. 

KÜLTÜR-SANAT 11.03.2022, 11:14
Oya Ersoy:Bergen filminin Adana Kozan'da engellenmesi kadına yönelik şiddetin başka bir örneğidir!


Bergen filmi gerçekte yaşanmış kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin somut örneğidir!
Terk ettiği kocası Halis Serbest tarafından yüzüne kezzap atılan ve daha sonrasında 30 yaşında katledilen Bergen isimli sanatçının hayatını konu alan ve kadına yönelik şiddetin en somut örneği olan 'Bergen' filmi 4 Mart itibari ile vizyona girmiştir. Ancak filmin, sanatçıyı öldüren eşi Halis Serbest'in yaşadığı Adana'nın Kozan ilçesinde gösterime girmeyecek olması bir filmin kadın katili bir kişinin gösterime müdahale etmesi kapsamında tarihe geçecek ilklerden birisi olmaktadır diyen Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından derhal bu duruma müdahale de bulunmalıdır ifadesinde bulundu. 
Kadınların uğradığı şiddet, istismar yüksek sesle her perdeden söylenmelidir!


Ersoy, ayrıca Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan’ın filmde şiddet içeriği olması dolayısıyla yayınlanmasına izin vermeyeceği açıklamasının akılalmaz bir açıklama şeklinde yorumladı. Bu ülkede kadınlar uğradıkları şiddeti, istismarı kendilerinin söylemesi ya da başkaları tarafından yüksek sesle görünür kılması kimseyi rahatsız etmemelidir şeklinde konuştu.

Bu bağlamda;
1.Kozan Belediye Başkanı tarafından, “Bergen” filminin Kozan İlçesinde gösterimini engelleme hakkı var mıdır? Şu ana kadar kaç filmin gösterimini engellemiştir? 
2.Kültür Bakanlığı olarak, Kozan Belediye Başkanı tarafından yapılan bu açıklamanın karşısında filmi Kozan İlçesinde gösterime sokmak için bir çalışmanız olmuş mudur?
3.Filmde yaş sınırı olmasına rağmen, şiddet görüntülerinin olmadığı biliniyorken, gösteriminin engellenmesinin nedeni Bergen’i katleden kişinin Kozan ilçesinde yaşıyor olması mıdır? 
4.Kültür Bakanlığı sinema ve sanat alanında getirilen yasakların karşısında nasıl bir tutum alacaktır?
 

Yorumlar (0)