FERHAT TUNÇ:SAVAŞ DÜNYAYI TEHDİT EDEN EN BÜYÜK VİRÜS

Ferhat Tunç, 40. yıl konserlerinin üçüncüsünü Almanya’nın Frankfurt kentinde verdi. Sahnede kendisine eşlik eden sanatçılar ve sürgün gazeteci Can Dündar barış çağrısı yaptı.

KÜLTÜR-SANAT 03.03.2020, 12:43
FERHAT TUNÇ:SAVAŞ DÜNYAYI TEHDİT EDEN EN BÜYÜK VİRÜS

Sanat hayatında 40 yılı geride bırakan Ferhat Tunç, 40. yıl konserlerinin üçüncüsünü Almanya’nın Frankfurt kentinde verdi. Sahnede kendisine eşlik eden sanatçılar ve sürgün gazeteci Can Dündar barış çağrısı yaptı. Titus Forum salonundaki buluşmaya cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da bir mesaj gönderdi.

Konser öncesinde sanatçının hayatından önemli kesitlerin aktarıldığı ve Can Dündar’ın seslendirdiği Tarih Bize İyi Davranmadı adlı belgesel gösterildi. Ardından ise Ferhat Tunç ve kendisine eşlik eden opera sanatçısı Pervin Chakar, Mikail Aslan ve Cemil Koçgiri Türkçe ve Kürtçe eserler seslendirdi.

‘BİR ARADA DURMA VAKTİ’

Can Dündar, konser öncesinde yaptığı konuşmada, “Bu savaşlar, bu ölümler, bu şehadet türküleri bitecekse, analar daha fazla ağlamasın, ülkeye barış gelsin, hepimiz kardeşçe yaşayalım diyorsak bir arada durma vakti. Savaşa karşı koyma, barışın yanında saf tutma, birbirimizin elinden tutma vakti…” dedi.
Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sesi çıkarmazsak, barışı savunmazsak, savaşa karşı çıkmazsak bu toprak çok kan kaldırır. Korkarım ki o kan hepimizin eline bulaşır. Zannetmeyin ki yalnızca iktidarın sorumluluğu bu. Buna ortak olan, savaş politikalarına imza atan muhalefet de ağır sorumlu. Uzaktan bakanlar varsa onların da büyük sorumluluğu var. Biz bakmamak, karşı çıkmak zorundayız. Bir arada durmak zorundayız. Ferhat’ın söylediği gibi savaşa hayır, analar daha fazla ağlamasın demek zorundayız.”

‘SAVAŞ DÜNYAYI TEHDİT EDEN EN BÜYÜK VİRÜS’

Tunç da konserine Suriye’de hayatını kaybeden askerlerin ailelerinin acısını paylaştığını belirterek başladı. Savaşın dünyayı tehdit eden en büyük virüs olduğunu belirten sanatçı, “Bundan kurtulmanın tek yoku barışta ısrar etmektir.” diyerek şunları söyledi:

“Onlar iktidarlarını uzatmak için daha çok genç insanın ölmesini istiyor. Asker annelerinin babalarının, ailelerinin yaşadığı acı hepimizin ortak acısıdır. Rahmet diliyorum ve o anaların acısını paylaştığımı buradan belirtmek istiyorum.


‘ANA YÜREĞİ YANIYOR, SARAY YANMIYOR’

Suriye’nin geleceğine ancak Suriye’de yaşayan halklar karar verebileceğini kaydeden Tunç, “35 askerin ölümünden bahsediliyor, belki bu rakamlar çok daha fazladır, bu rakamlar gizleniyor bir şekilde. Ama inanın ki ben bu ölümleri gözyaşları içinde karşıladım. Çünkü o yoksul çocukların, gariban annesinin babasının bizim annemizden babamızdan farkı yok. O ateş düştüğünde ana yüreği, baba ocağı yanıyor. Saray yanmıyor ya da o sarayın palazlandırdığı, şatafat içinde, varlık içinde yaşayanların çok da umursamadıkları bir olayla karşı karşıyayız. Bu ölümlerin arkasından çıkıp da gülerek, dünyanın karşısında kahkaha atarak konuşan bir lider gördük.” ifadelerini kullandı.


‘GRUP YORUM YAŞASIN’

“Bize cehennemi yaşatıyorlar, sanatçıların özgürce şarkılarını söyleyemeyeceği bir ülke yarattılar.” diyen sanatçı, “Grup Yorum üyesi arkadaşlarımız kendilerini ifade edebilmek adına açlık grevine başladılar. Yetmedi Grup Yorum’un iki üyesi neredeyse ölümle yüz yüze kalacak bir noktaya geldiler. Dilerim ölümle sonuçlanmaz. Onlar hepimiz için direniyorlar. Hepimiz için hayatlarını ve canlarını ortaya koymuşlar. Her şeye rağmen biz onların yaşamasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.


PERVİN CHAKAR SÜRPRİZİ!

Aliekber Koç’un organizasyonunda sahne alan sanatçılar Ferhat Tunç’un “Bıko” , “Memleketim”, “Ma Çhi Di”, “Vurgunum Hasretine”, “Adı Özgürlük Olan”, “Vuruldu”, “Bir Şehir”, “”Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor”, “Bahtiyar” ve daha birçok eseri salondakilerle birlikte seslendirdi.

Önceki günün sürprizi ise opera sanatçısı Pervin Chakar’dı. Tunç, “İki yıl önce seslendirdiği bir Kürtçe ezgide dinlemiştim kendisini. Sonra Berlin’de bir Newroz resepsiyonunda konserini izleme şansını buldum. O bütün imkansızlıklara rağmen sesini dünyaya duyurabilmeyi başarmış bir Kürt opera sanatçısı artık.” sözleriyle takdim ettiği sanatçı ile düet yaptı.

Yorumlar (0)