Katarakt Ameliyatı Neden Yapılır?

Katarak tedavisi ilaçla olmadığı için cerrahi yöntemler ile göze iki ya da 3 milimlik alet ile girilerek saydamlığını kaybetmiş olan yere yapay lens ile değiştirilerek hastanın görüş kalitesini yükseltme tedavisidir.

İçerik 19.02.2023, 00:22
Katarakt Ameliyatı Neden Yapılır?

Katarakt Ameliyatı Neden Yapılır?

Yaşlılık hastalığı olarak da kabul edilen katarakt göz sağlığının beraberinde yaşam kalitesine ciddi bir şekilde etkileyen göz problemidir. Katarakt göz içinde bulanık halde ise göz geneline dağılabilir. Bu şekilde bir problem ile karşılaşıldığı zaman kör olma durumuna engellemek için katarakt ameliyatı olmak gereklidir.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarak tedavisi ilaçla olmadığı için cerrahi yöntemler ile göze iki ya da 3 milimlik alet ile girilerek saydamlığını kaybetmiş olan yere yapay lens ile değiştirilerek hastanın görüş kalitesini yükseltme tedavisidir.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Hastanın görmeyi rahatsız edici bir durum gerçekleşmesi ve kataraktın belli bir evreye ulaşması durumunda araba kullanmada zorluk çekilmesi durumunda katarakt ameliyatı gerekli olan bir müdahaledir.

Genel olarak kataraktta bağlı görme düzeyi %60'a düşmüş olan kişiler katarakt ameliyatı olmalıdır. Hasta muayene olduktan sonra ameliyata karar verilir.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Katarakt erişkin olan kişilerde yaşlanma ile beraber lensin içinde meydana gelen değişiklikler nedeniyle oluşur. Çocuklarda ise metabolik hastalıklar akraba evliliği ve anne karnında geçirilmiş olan hastalıklar gebelik döneminde ilaç kullanımı katarak oluşumuna sebep olur.

Görme düzeyinde düşüklük ve bulanık görme gibi belirtileri vardır. Bunların beraberinde farklı belirtileri de olabilir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Yaşlılık dolayısıyla karşılaşılmış olan katarakt en yaygın görülen katarakt çeşitlidir. Ayrıca doğumsal katarakt travmatik katarakt komplike katarakt nükleer katarakt gibi türleri vardır.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Sarı nokta hastalığı genel olarak kalıtımla geçmiş olan 55 yaş sonrası bireylerde ve sigara kullananlarda yetersiz gıda alanlarda görülen artış olması durumunda görme kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır.

Sarı Nokta Hastalığı Kimlerde Görülür?

Yetersiz beslenme yaşayan kişilerde sarı nokta hastalığı görülür. Ayrıca sigara kullanan kişilerde, yetersiz beslenme veya kalıtsal hastalıklar durumlarında kişilerde hastalıklar görülmeye başlar.

Sarı Nokta Hastalığının Farklı Tipleri Var Mıdır?

Sarı nokta hastalığının tiplerine göre farklı tedavi yöntemleri vardır. Sarı nokta hastalığı iki tipi vardır. Bunlar yaş ve kuru tip olarak meydana gelmektedir. Bu tipler kişilerde farklı nedenlerden dolayı hastalarda görülmektedir.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sarı nokta hastalığının belirtileri görmede bozulma düz olan çizgilerin eğri bir şekilde görülmesi ve bir gözde ya da iki gözde merkezi görme kaybının yaşanması gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler kişiden kişiye göre değişim gösterir.

Sarı Nokta Hastalığı Tanısında Hangi Tetkikler Yapılır?

Sarı nokta hastalığının tanısında göz anjiyografisi ve optik köhnersen ve beraberinde tomografi tetkiki uygulanır. Rahatsızlığın durumuna göre tetkikler belirlenir. Kişiden kişiye göre bu tetikler değişir.

Makula Deliği Nedir?

Görme merkezinin tam orta kısmında oluşan delinmedir. Bu rahatsızlık genellikle kadınlarda sık görülür. Yaşlanmanın sonucunda oluşan maluka deliği vitreus yapısının bozularak meydana gelen sonuçlardan birdir.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Yaşlanmanın doğal sonucunda oluşan maluka deliği genel olarak 50 yaşın üstünde olan kişilerde görülür. Bu rahatsızlığı geçirenlerin çoğunluğu kadınlardır.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Makula deliğinin belirtileri görme merkezinde çarpık görme ve bulanık görme şeklinde belirti verir. Gelişen deliğin hafta ve aylar içerisinde artması ile merkezi görme ciddi şekilde etkilenir.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Bu rahatsızlığın tanısı için hastaya göz tomografisi olarak bilinen ışık dalgaları kullanılarak retinanın ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesi sağlanır. Yan etkisi olmayan optik koherans tomografi oct uygulanarak tanı konur.

Makula Deliğinde Tedavi Yöntemi Nelerdir?

Maluka deliğinin tedavi yöntemi sadece cerrahi işlemdir. Yapılmış olan bu cerrahi işlemin başarı oranı oldukça yüksektir. Fakat tam olarak fonksiyonel iyileşmenin gerçekleşmesi için uzun bir süre gerekebilir. Vitroktami olarak da isimlendirilmiş olan makula deliği cerrahide göz içinde viterus boşaltılır ve ardından gelişen deliğin kapanması için arka göz boşluğuna gaz enjekte etilerek tedavisi tamamlanır.

Hasta makula deliği ameliyatı sonrasında ortalama olarak 5 gün boyunca yüzüstü yatar. Bu şekilde gazın makuleye baskı yapması ve deliğin tam olarak kapanması sağlanır.


 

Yorumlar (0)