Dikkat Edilmesi Gereken Aort Kapak Hastalıkları
Kalp kapakları, kalp içerisinde kan akışının tek yönlü olmasını sağlamaktadır.

Kalp kapakları, kalp içerisinde kan akışının tek yönlü olmasını sağlamaktadır. Bu sayede kalbe gelen kan gitmesi gereken yere tek yönlü bir şekilde ulaşmaktadır. Bir kalp içerisinde ikisi sol, ikisi de sağda olmak üzere toplamda 4 adet kapak bulunmaktadır. Bunlar: pulmoner kapak, triküspit kapak, aort kapağı ve mitral kapak olarak adlandırılmaktadır. Mitral kapak 2, diğer kapaklar ise 3 yaprakçıktan meydana gelmektedir.
Aort kapak hastalıkları İstanbul başta olmak üzere diğer illerimizde de sıklıkla tedavi gerektiren hastalıklar arasında yer almaktadır. Alanında deneyimli ekibi sayesinde profesyonel bir hizmet sağlayan Macit Bitargil, sektörün önde gelen isimlerinden biridir. Her hastayı özel olarak muayene eden ve tedavi planı çıkartan Macit Bitargil, ortaya koyduğu başarılar sayesinde hem aort kapak hastalıkları hem de aort anevrizmaları için İstanbul ve diğer illerde hastaların umudu olmuştur. Uzman bir ekip ile tedavi olmak isteyen hastalar Macit Bitargil ile iletişime geçebilir.
Aort Kapak Hastalıkları Nedenleri?
Bazı hastalıklarda hastanın kalp damarları daralır. Bu durum da kanın ileri doğru gitmesine engel olmaya başlar. Ayrıca kapanması gereken kapanması gereken yerler de tam olarak kapanmaz. Bunun sonucunda kanın bir kısmı kalbe geri gelir. Bu tür durumlar ise kapak hastalıkları olarak adlandırılmaktadır. Kalbin içerisinde yer alan dört kapaktan her birine ait darlık ve yetmezlik görülebilir. Hatta bazı hastalarda aynı kapakta hem darlık hem yetmezlik görülebilmektedir.
Doğumsal Kapak Hastalıkları Nedir?
Konjenital olarak da adlandırılan doğumsal kapak hastalıkları genel olarak aort ya da pulmoner kapağı etkilemektedir. Bu kapaklarda olan şekil bozukluğu, darlık ya da 3 yaprakçık yerine 2 yaprakçıktan oluşması gibi yapısal sorunlar olabilir. En sık görülen doğumsal kapak hastalığı ise aort kapağının 3 yerine 2 kapakçıktan oluşmasıdır. Bunun sonucunda aort kapağı yeterince açılıp, kapanmaz. Dolayısıyla tedavi edilmesi gerekmektedir.
Sonradan Gelişen Kapak Hastalıkları
Doğumsal kalp kapak hastalıklarının yanı sıra sonradan gelişen kapak hastalıkları da mevcuttur. Bazı hastaların normal olan kalp kapaklarında, sonrasında hasar oluşur. Bunun sonucunda ise Bunun sonucunda yapısal bozukluklar, darlık ya da yetmezlik görülebilir. Özellikle çocuk yaşlarda geçirilen akut eklem romatizması, kalp kapaklarını etkileyebilir. Bu tür rahatsızlıklar hassas kişilerde A grubu beta hemolitik streptokok adlı bakteriden kaynaklanan boğaz enfeksiyonunu takiben eklemlerde iltihapla devam eden bir sağlık sorunudur. Hastaların çoğuna kalp eklenebilse de ilerleyen senelerde genellikle 20 ila 40’lı yaşları arasında kapak şikâyetleri kendini gösterir. Romatizmal kapak hastalığında çoğunlukla birden fazla kapakta sorun çıkar.
Diğer Nedenlerden Dolayı Oluşan Kapak Hastalıkları
Kalp kapak hastalıklarının en sık görülen nedenlerinden biri kalp iç zarı iltihaplanması olarak bilinen endokardittir. Çeşitli cerrahi müdahaleler, damardan uyuşturucu madde kullanımı, diş çekimi gibi nedenlerden dolayı bakterin kana karışması ve kapaklara zarar vermesi söz konusudur. Tedavi edilmesine rağmen daha öncesinde kapak hastalığı geçirmiş kişilerde endokardit oluşması soranı yüksektir. Bundan dolayı kapak hastalığı için tedavi olan kişilere cerrahi müdahalelerden önce koruyucu antibiyotik verilmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde mitral valf prolapsusu, mitral kapak yetmezliğinin en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır. Kalp kapak hastalıklarının diğer nedenleri arasında ise koroner arter hastalığı, kalp krizi, kardiyomiyopasti, hipertansiyon, bağ dokusu hastalıkları ve göğüs bölgesine denk gelen künt darbeler sayılabilmektedir. Ayrıca ilerleyen yaşlarla birlikte kapaklarda kalsiyum birikmesi de kapak hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Kalp Kapak Hastalığının Semptomları Nelerdir?
Aort kapak hastalığının en karşılaşılan belirtileri arasında nefes darlığı, yorgunluk, göğüs ağrısı gibi semptomlar sayılabilmektedir. Kalbin dinlendiği zamanlarda duyulur şekilde üfürüm sesi çıkar. Bayılma ya da aritmi gibi şikâyetleri olan hastalarda da aort kapak problemi ile karşılaşılabilmektedir. Aort kapak problemleri, kalp yetmezliğine ve hayati riske sebep olduğundan dolayı müdahale edilmesi gerekmektedir.
Bu semptomlar ile hastaneye gelindiğinde genel muayenenin yanı sıra ekokardiyografiden faydalanılarak bir tanı konur. Ekokardiyografi sayesinde kalbin içyapısı ve işlevselliği görülür. Kalp fonksiyonları, kalbin boyutları ve kasılma derecesi ile ilgili veriler sağlanır. Hastanın şikâyetlerine bağlı olarak ekokardiyografik inceleme sonuçları değerlendirilir ve bir tedavi şekli belirlenir. Tedavi şekli tamamen hastanın durumuna bağlı olarak doktorlar tarafından verilmektedir.