T24'ten Cansu Çamlıbel'in  "İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na talip olmak için temel motivasyonunuz nedir?" sorusuna Ümit Özlale, şu cümlelerle açıkladı:

İZMİR İYİ YÖNETİLMİYOR

Milletvekilliğimden, partideki Genel Başkan Yardımcılığı'mdan, Divan üyeliğimden… Tüm bunlardan vazgeçmeye hazır olacak kadar İzmir'i seviyorum ve İzmir'i yönetmeyi adayım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı bana yerelde hayalini kurduğum projeleri hayata geçirme fırsatı verecek. Elbette, başka bir sebep daha var. 2023 seçimlerinde sonra milletvekili yemini ettim ve hemen ardından sokağa çıktım. Sokak sokak, mahalle mahalle gezdim İzmir'i. Hem Ankara'dan gelen kaynakların kısıtlı olması nedeniyle hem de iyi bir belediyecilik yapılmamasından dolayı çok ciddi problemler olduğunu gördüm. Bu ikinci sebep çok daha ağır basıyordu. Bu yüzden de bildiğim, gerekli liyakata sahip olduğum bir alanda aday olmak istedim. Bu "bildiğim ve liyakate sahip olduğum alan" meselesi önemli. Ben zaten 20 sene boyunca kalkınma ekonomisi çalışırken, iktisat çalışırken, kentsel kalkınma konularına kafa yorarken, kaynakların nasıl daha iyi kullanılabileceği konusunda kafa yorarken oldukça önemli bir deneyime ve donanıma sahip oldum. İşte şimdi onu tam kullanma zamanı diye düşünüyorum. 28 Mayıs'tan sonra oluşan tablo, bize yerel siyasetin her zamankinden daha önemli olabileceği konusunda çok önemli ipuçları verdi. Mecliste oluşan tabloya bakınca önümüzdeki dönemde yerel siyasetin çok daha ön plana çıkacağını görüyorum.

"İzmir'in önce açıklanmasının sebebi benim; Meral Hanım'a baskı yaptım"
- Ama bugüne kadar çok pazarlık yaptı ve "asla dönmem" dediği bazı kararlardan döndü. Sanırım en büyüğünü, mart ayında masadan kalkma şeklini ve sonrasında masaya dönüşünü hatırlatmaya dahi gerek yok.

Bakın İzmir'in önce açıklanmasının sebebi biraz da benim. Ben baskı yaptım Meral Hanım'a. Cumhuriyet Halk Partisi hala kendi adayını açıklamadı. AK Parti de açıklamadı. Bizim maddi kaynaklarımız iki partiye oranla da kısıtlı. Şunu da biliyoruz AK Parti kamu kaynaklarını kullanıp bol bütçeli bir seçim ekonomisi izleyecek. Kaynaklarımız kısıtlı olduğu için İYİ Parti için tek kazanma yöntemi önceden sahaya inerek adaylarımızı halka iyi tanıtmak.
- İzmir adaylığınız geri çekilirse İYİ Parti'den istifa edeceksiniz. Bunu söylemenizin ardından Meral Hanım'dan size bir geri dönüş oldu mu; müspet ya da menfi?

Sadece şunu konuştuk; şu ana kadar iyi parti üst kurullarında alınan hiçbir karar geri çekilmedi.

İZMİR ADAYLIĞIM GERİ ÇEKİLİRSE İSTİFA EDERİM
- Belki parti üst kurulu kararı değildi ama Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki partiniz içindeki genel teamül olumsuzdu, ki bu durum hem Meral Akşener tarafından hem de partinizin diğer yetkilileri tarafından çeşitli vesilelerle detaylandırıldı. Şunu sormaya çalışıyorum; genel teamül ya da parti kararı…sonuçta Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını onaylama noktasına gelen Meral Akşener talepleri karşılık görürse İstanbul, İzmir ve Ankara'da CHP'nin adaylarını destekleme noktasına neden gelemesin ki?

Kararlılığımı ve kararlılığımızı netleştirmek ve o bakımdan kamuoyunda tekrar bir soru işareti oluşturmamak için dedim ki; "Bu adaylık çok ciddi ve eğer önümüzdeki dönemlerde İzmir bir müzakere konusu edilirse ve benim adaylıktan çekilmem istenirse o zaman ben de bütün görevlerimden ayrılırım."