Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Salı günü ülkedeki muhalefeti parlamentoyu kontrol etmekle, Kuzey Kore'ye sempati duymakla ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felç etmekle suçlayarak sıkıyönetim ilan etti.

İşte sıkıyönetim kararı alınan Güney Kore'de yaşanan olayların satır başları:

Güney Kore'deki askeri darbeye dair haberleri bu flood'un altında görebilirsiniz Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol kendisi ve eşinin yolsuzluk araştırması talebinde bulunan muhalefetin Meclis çalışmalarını kitlediğini söyleyerek ederek sıkı yönetim ilan etti

Başkan Yoon, Yongsan'daki başkanlık ofisinde acil durum açıklaması yaparak, "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum." dedi.

Savaş uçakları da dahil olmak üzere beklemede olan hava gücünün çoğunun şu anda konuşlandırıldığı ve hava gözetimi ve gözetleme görevleri gerçekleştiriyor.

Sıkıyönetim komutanı, bir general olan Kara Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Park An-soo oldu. Komutan Park An-su, Ulusal Meclis ve yerel meclislerde tüm siyasi faaliyetleri yasaklayan içeriklere dayalı olarak 'Sıkıyönetim Komutanlığı Bildirgesi'ni duyurdu.

Güney Kore'deki sıkıyönetim sonrası halk sokağa indi.

Güney Kore Eski Devlet Başkanı Moon, "Halkın demokrasiyi korumak için birlik olmasını umuyorum" diyerek halka çağrıda bulundu. Moon, "Milli Meclis sıkıyönetim ilanına hızla müdahale etmeli ve demokrasiyi korumalı" dedi.

Sıkıyönetim kararı sonrası askeri birlikler, Seul'deki Ulusal Meclis Ana Binasına girdi. Meclis üyelerinin Ulusal Meclis binasına girişleri polis tarafından engellendi

Seul Büyükşehir Polis Teşkilatı 31 polis karakoluna acil durum ilan etti. Acil durum ilanı ile birlikte polis memurlarının yıllık izinleri askıya alınabilecek ve mevcut polis güçlerinin %50'sine kadar seferber edilebilecek

Seul'de bankalardaki işlemler durduruldu. Sıkıyönetim ilanı borsayı sarsacak kötü bir haber olduğundan, sabah yurt içi borsa açıldığında büyük bir düşüş bekleniyor.

Güney Kore Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Lee Joo-ho eğitimin aksamadan devam edeceğini söyledi. Güney Kore Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Choi Sang-mok, mali durumu kontrol için sabah bir toplantı yapacak

Ulusal Meclis Başkanı Woo Won-sik sıkıyönetimi sona erdirmek için oylama yaptı. İktidar ve muhalefet partilerinden 300 üyenin 190'ı tarafından onaylandı. Woo Won-Sik, parlamento binası içindeki tüm askeri personele binayı terk etme emri verdi

Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-hoon: "Bu sıkıyönetim ilanı, Ulusal Meclis'in sıkıyönetimin kaldırılması kararı nedeniyle pratikteki etkisini kaybetmiştir. Bu nedenle ordunun ve polisin sıkıyönetim temelinde kamu gücü kullanması yasa dışıdır." dedi.

Kore Demokratik Partisi lideri Park Chan-dae : "Meclis Sıkıyönetim geçersiz kıldı. Başkan Yong, sıkıyönetim derhal kaldırılsın" dedi.

Başkan Yoon Seok-yeol'un sıkıyönetim ilan etmeden hemen önce bir kabine toplantısı düzenlediği ortaya çıktı. Kabine toplantısına Başbakan Han Deok-soo ve diğer Devlet Konseyi üyelerinin de katıldığı bildirildi.

Ulusal Meclis'in sıkı yönetimin kaldırılması kararı sorası, orduya ait araçlar Millet Meclisi otoparkından ayrılıyor

Sıkıyönetimin kaldırılması talebinin kabul edilmesi üzerine sıkıyönetim güçleri Ulusal Meclis'ten çekildi. iktidar ve muhalefet partilerinden milletvekilleri Ulusal Meclis'te kaldılar ve şöyle dediler: "Başkan Yoon, sıkıyönetimin kaldırıldığını resmen ilan edene kadar

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülke parlamentosunun sıkıyönetimi engelleme kararının ardından sıkıyönetimi kaldıracağını duyurdu.