Kiralarda elden ödeme için kesilecek cezada alt limit 5 bin TL olurken, üst limit ise 20 milyon TL’ye çıkarıldı.

Kira gönderirken açıklama kısmına kira yazılması gerekiyor.
Mülk sahipleri banka transferlerinde ‘izahat’ kısmının boş bırakılmasını veya ‘kira ödemesi’ yazılmasını istemeyebiliyor. Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:
“Kira ödemelerini elden yapanlara ceza artırımı getiren tebliğ yürürlüğe girdi. Düzenlemeye gore kira ödemeleri banka yada PTT üzerinden yapılacak. İnternet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar, çek, banka ve kredi kartı benzer biçimde enstrumanlar kullanılmak suretiyle meydana getirilen tahsilat ve ödemeler tevsik edici belge kabul edilecek. Elden kira ödemelerinde hem kiracıya aynı zamanda ev sahibine ceza kesilecek. Cezanın tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Ceza üst sınırı ise 20 milyon liraya terfi etti."

Bu kapsamda kira ödemelerini banka ve PTT vesilesiyle yapmayan, elden gerçekleştirenlere her bir tespit için kira meblağının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.


Örneğin 20 bin TL’lik bir kira bedeli elden ödenmiş olsun bunun yüzde 10 meblağı 2 bin TL eder. Sadece ceza alt sınırı 5 bin TL olduğundan hem kiracı bununla birlikte mal sahibine 5 bin TL ceza kesilecek.


Kiracılar kira bedelini öderken açıklamaya ‘kira bedeli’ diye yazıyorlar. Yazmamış olmasının tebliğde geçen bir karşılığı bulunmuyor. Aslında düzenli yapılan ödemeler bu kapsamda değerlendirilir. Mal sahipleri bunu kontratta yazmamış olsalar bile mutlaka kiracılar, mal sahiplerinden banka hesap bilgilerini isteyip bedeli mutlaka banka yolu ile göndermelidir. İlk kiralamalarda meydana getirilen peşin kira ödemesi dahil tüm ödemeler banka üzerinden yapılmalıdır.

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirmesi halinde, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Kira ödemelerinin mutlaka belgelendirilmesi gerekiyor. Daha önce bu kısımda mal sahiplerinin bir tek bildirim yükümlülüğü kısmında sorumluluğu vardı. Kiracı da bu sürece dahil edildi ve cezai şartlar artırıldı. Ödeme ispatı banka, posta yolu, kredi kartı ile ödendiyse kredi kartı vb. ödeme müesseselerinin belgeleri ile de ibraz edilebiliyor olmalıdır.