Engelli bireylerin toplumda dezavantajlı gruplar arasında yer aldığını belirten Yanıkömeroğlu, engellilerin hem fiziksel hem de psikolojik şiddet riski ile karşı karşıya kalabildiklerine dikkat çekti. 

Yanıkömeroğlu yaptığı açıklamada, engelli bireylerin şiddete uğramaları durumunda adalete erişimlerinin güç olmasının şiddetin bildirilmesini ve cezalandırılmasını zorlaştırdığını ifade etti. Bu konuda yapılan çalışmaların ve istatistiklerin de sınırlı olduğunu bu nedenle, devletin bu sorunun çözümüne yönelik politikalarının ve uygulamalarının gözden geçirilmesi büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Yanıkömeroğlu, Bakan Göktaş'a şu soruları yöneltti:

Bakanlığınız tarafından engelli bireylere yönelik şiddetle mücadele konusunda yürütülen çalışmalar nelerdir?

Engelli bireylere ve özellikle Otizm-Nöro Çeşitliliği olan bireylere yönelik şiddet vakalarına dair Türkiye genelinde 2020-2024 yılları arasında kaydedilen istatistikler nelerdir? 

Şiddet mağduru engelli bireyler için özel olarak hazırlanmış bir destek mekanizması var mıdır? Eğer varsa bu mekanizmaların etkinliği nasıl ölçülmektedir?

Bakanlığınızın, şiddete uğrayan engelli bireylerin hukuki, psikolojik ve sosyal destek hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için yürüttüğü projeler ve programlar nelerdir?

Şiddetin önlenmesine yönelik eğitim, farkındalık ve toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yapılmakta mıdır? Eğer yapılıyorsa, bu çalışmalarda engelli bireylerin aktif katılımı sağlanmakta mıdır? 

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında (örneğin, Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi) şiddet mağduru engelli bireyler için alınan önlemler nelerdir ve bu önlemler hangi aşamada uygulanmaktadır?