Eğirdir Gölünün sadece bizleri değil; daha doğmamış çocuklarımızı bile ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Yalım Halıcı, gölün 454 kuş türünden 225'ine ev sahipliği yaptığını kaydetti.

Eğirdir Gölünün güneş ışığının gün içerisindeki yansıması ve gölün yapısı nedeniyle tam 7 renge sahip olduğunu da belirten CHP’li Vekil “Gölde su seviyesi azaldığından ve göl iki ayrıldığından su daha hızlı buharlaşmaya başladı. Bu da, göl çok daha hızlı bir şekilde kuruyor demektir” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE BAKANI MURAT KURUM VE AKP’LİLERE GÖL ÇAĞRISI

CHP’li Halıcı, bir yıl önce, 20 Kasım 2023’te Meclis Başkanlığına Eğirdir Gölü’nün kurumasını önlemek, gerekli tedbirleri almak ve konuyla ilgili çalışmalar yapmak amacıyla bir araştırma önergesi verdiğini belirterek “Gelin bunu birlikte genel kurulda kabul edelim. Hepimizin ortak değeri olan gölümüzü kurtaralım. Gölümüz çöl olmasın” dedi.

GÖLÜN KURUMAMASI İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Hikmet Yalım Halıcı, Plan ve Bütçe Komisyonunda sorunun çözümü için atılması gereken acil adımlardan bahsetti. Halıcı, gölün bu hale gelmesinin nedeninin iklim krizi olmadığını, ihmaller olduğunu aktardı. CHP’li Vekilin sıraladığı önerilerden bazıları şu şekilde;

“İlk önce acilen Su Bakanlığı kurulmalı; bununla birlikte de göllerin beslendiği kaynakların korunması ve çiftçilerin mağdur edilmeden teknolojik sulama imkanına sahip olması için bir Su Kanunu çıkarılmalı.

Suyu havzasıyla düşünmek lazım. Suyu korumanın yolu havzayı korumaktan geçer. Havzaya bitki ekmemiz; yani az su tüketen bitki örtüsü oluşturmamız lazım. Biyoçeşitliği geliştirmemiz lazım. Sanayi atıklarını mutlaka denetlemeli ve engellemeliyiz.

Dip çamuru her yerden temizlenmeli. Çünkü içerisinde zehirli madde dolu. İçme suyunun kokmasının nedeni bu. Göle ulaşan bütün derelerin temizlenip önlerinin açılması lazım. Eğiridir gölünü besleyen kaynaklara durmadan baraj yapılması da gölü kurutan başka bir etken.

Vahşi sulama hemen durdurulmalı. Mevcut sulama acilen kapalı sisteme alınmalı ve konuyla ilgili kaynak ayrılmalıdır. Bu sayede su kullanımını %60'a kadar azaltabileceğiz. Bölgede tarım alanlarında aşırı gübre kullanımına son verilmeli ve iyi tarım ve hayvancılık uygulamasına geçilmeli”