CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, psikolojik sorunların artmasının sebeplerinin araştırılması için Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

Psikolojik rahatsızlıkların toplumsal düzeni, ekonomiyi ve güvenliği etkilediğini söyleyen Deniz Demir, meclisi göreve çağırdı ve şöyle konuştu:

RUH SAĞLIĞINA AYRILAN BÜTÇE YETERSİZ, KİŞİ BAŞINA DÜŞEN PSİKİYATRİ UZMANI SAYISI AVRUPA ORTALAMASININ GERİSİNDE

“İpsos’un yaptığı araştırmaya göre Türkiye, dünya üzerindeki diğer ülkelerle kıyaslandığında ruhsal sorunlardan mustarip insanların oranı yüzde 38 ile ABD'nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Üstelik ülkemizde depresyon anksiyete ve yeme bozukluğu gibi ruhsal hastalıklarla mücadele eden insan sayısı sadece 2024’te yüzde 8 oranında artmış. Ruh sağlığına ayrılan bütçe yetersiz, ülkemizde kişi başına düşen psikiyatri uzmanı sayısı, Avrupa ortalamasının çok çok gerisinde. Yapılan çalışma ortaya koyuyor ki Sağlık Bakanlığının Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı oldukça yetersiz. Ülkemizde artan psikolojik rahatsızlıklara önlem alınmazsa toplumsal düzen ciddi derecede etkilenecek.

Araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“Dünya Sağlık Örgütü, ruh sağlığı politikasını; ruh sağlığını geliştiren ve ruhsal bozuklukların toplumsal yükünü azaltmak için düzenlenmiş prensipler, değerler ve amaçlar bütünü olarak tanımlamaktadır. Ruh sağlığının insan gelişimi ve yaşam kalitesi ile sıkı bir biçimde ilişkili olması, ruhsal bozuklukların dünya genelinde belirgin bir hastalık yükü oluşturması ve ruh sağlığı ile ilgili girişimlerin yaşama geçirilmesi için pek çok farklı sektörün katılımının gerekmesi sebebiyle ülkelere ruh sağlığı politikası, eylem planları ve programları oluşturmalarını önermektedir. Bu sebeple Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planının sonuçlarının tespiti, ülkemizde artan psikolojik hastalıkların neden ve sonuçlarının araştırılması ve toplumsal sağlığı iyileştirecek çözümlerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.”

CHP’li Demir sözlerini söyle sürdürdü:

YOKSULLUK RUH SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

“Yoksulluk ve işsizlik ruh sağlığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Yoksulluk ve işsizlik; depresyon, intiharlara bağlı ölüm, alkol ve madde kullanım bozuklukları, anksiyete bozuklukları gibi birçok psikiyatrik hastalık riskini önemli oranda artırıyor. Ayrıca işsizlik ve yoksulluk, ruhsal sorunları olan kişilerin tedavi alabilmesinin önünde büyük bir engel. Devlet hastanelerinde psikiyatrist ve psikoloğa ulaşmak çok zor, halkın ücretsiz ruhsal sağlık hizmeti alabilmesi için yetersiz. Psikoloji mezunları işsiz gezerken, istihdam oranları da oldukça yetersiz. Özel klinikler ve hastaneler ise ateş pahası. Adli olayların arka planına baktığımızda da bu sorunları görebiliyoruz. Bu konuda gereken adımları atamazsak daha büyük trajedilerle ne yazık ki karşılaşacağız.”