CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bakanlığın sanayi politikalarını ve teşvik sistemini sert ifadelerle eleştirdi. “Sanayinin kadim şehri Denizli'nin adı sadece 1 kere geçiyor, 45'inci sayfada” diyen Arpacı, bütçe sunumunda Denizli’nin ihmal edilmesine tepki gösterdi.

“Bir Koyundan İki Post Çıkarmışsınız”

Arpacı, Denizli Bilim Merkezi projesinin hem Bakanlık hem de Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından sahiplenildiğine dikkat çekerek, “Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi ‘Biz yaptık.’ diyordu, şimdi siz ‘Yaptık.’ diyorsunuz, yani bir koyundan iki post çıkarmışsınız” ifadelerini kullandı. Denizli gibi sanayiye katkı sağlayan bir şehrin projelerinin sahiplenilme yarışında olmasının, şehrin kalkınmasına yönelik ilgisizliği gözler önüne serdiğini belirtti.

"AR-GE'ye 16 Milyar Dolar Harcadık Diyorsunuz, Bu Çok Yetersiz”

Arpacı, Türkiye’nin AR-GE yatırımlarında yetersiz kaldığını belirterek, “2023’te bir Çinli firmanın AR-GE’ye harcadığı para yaklaşık 20 milyar dolar, siz ise 16 milyar dolar harcadığınızı söylüyorsunuz” dedi. Türkiye’nin küresel rekabette geri kaldığını ifade eden Arpacı, “AR-GE’ye böyle çok yatırım yapmış gibi yapıyorsunuz ama aslında bu paraların bu ölçekte gerçekten az olduğunu vurgulamak istiyorum” diyerek Türkiye’nin teknolojik gelişime katkı sunmada zayıf kaldığını belirtti.

"Yanlış Teşvik Politikaları Denizli’de Sanayiyi Zora Soktu"

Bölgesel teşvik politikalarının sanayicilere yarardan çok zarar verdiğini savunan Arpacı, “Bölgesel teşvik sistemiyle yarattığınız haksız rekabet sebebiyle özellikle bölgem Denizli’de tekstil sanayisi zor durumdadır” ifadeleriyle bu politikanın sektörlere yönelik adaletsizlikler doğurduğunu söyledi. "Bir bölgeyi kalkındıracağız diye sektöre yıllarını vermiş, bilgi birikimi sağlamış şehirleri de feda ettiniz” diyerek Denizli’nin sanayideki emeğinin karşılığını alamadığını vurguladı.

“Enerji Maliyetleri Sanayiciye Ağır Darbe Vurdu”

Arpacı, son yıllarda enerji maliyetlerindeki artışın sanayiye büyük darbe vurduğunu belirterek, “Bu ülkede bir fabrikanın kullandığı doğal gaz fiyatı tam 12 kat arttı, elektrik fiyatı ise 8 kat arttı” dedi. Artan maliyetler nedeniyle sanayi üretiminde ciddi bir daralma yaşandığını belirten Arpacı, “Tüketici enflasyonu yüzde 85 iken üretici enflasyonu yüzde 150 oldu, bu durum ülke ekonomisinde stagflasyona neden oldu” şeklinde konuştu.

"Sanayide Sürdürülebilirlik İçin Somut Adımlar Atılmalı"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çevre ve sürdürülebilirlik hedeflerinde yetersiz kaldığını belirten Arpacı, “2025-26 öncesinde sıfır karbon hedefi için ne yapıyorsunuz Sayın Bakanım?” diyerek, karbon ayak izinin azaltılması ve ihracatın artırılması için altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyledi. Arpacı, “Bu ülkede henüz doğal gazı olmayan, fiber internet hattı olmayan sanayi bölgeleri var. Biz ihracatı nasıl geliştireceğiz, karbon ayak izimizi nasıl azaltacağız?” diyerek sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda somut projelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Arpacı, konuşmasını “Bakanlık olarak sanayiye daha kapsamlı ve adil bir destek sağlanması gerekiyor” diyerek tamamladı.