Yarın bankalar, eczaneler, kargolar, hastaneler açık mı?

Atatürk'ün "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz." demesinin ardından tam 95 yıl geçti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yarın tüm yurtta coşku içinde kutlanacak. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları gururla anılacak. Öte yandan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bütün resmi daireler kapalı olacak. Peki yarın bankalar, eczaneler, kargolar, hastaneler açık mı? İşte ayrıntılar...

GÜNÜN HABERLERİ 28.10.2018, 19:36 28.10.2018, 19:36
Yarın bankalar, eczaneler, kargolar, hastaneler açık mı?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye’yi çağdaş uygarlık seviyesine taşımak için büyük bir adımdı. Bir enkazdan Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal Atatürk,  29 Ekim 1923’te Cumhuriyeti ilan etti. O günden bu yana bu özel gün yurdumuzda coşku, sevinç ve minnetle kutlanıyor.

29 EKİM’DE BANKALAR, ECZANELER, KARGOLAR, HASTANELER AÇIK MI?

29 Ekim’de, kamu kuruluşları, devlet daireleri ve bankalar resmi tatil dolayısıyla kapalı olacak. Kargo şirketlerinin açık olup olmayacağını, ilgili şubeleri arayarak öğrenebilirsiniz. 29 Ekim tarihinde nöbetçi eczaneler ve hastanelerin acil servisleri hizmet verecek.

CUMHURİYET’İN İLANI

Mustafa Kemal Paşa, yönetim biçiminin Cumhuriyet olması için İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırlayarak 29 Ekim 1923’te Meclis’e sundu.Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu.

Cumhuriyetin ilanı, Ankara’da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.

bayram-iha

Yurtta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için hazırlıklar başladı. Fotoğraf: İHA

Cumhuriyet’in ilk yıllarında, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yıkılan bir devletin enkazından genç Türkiye Cumhuriyeti’nin doğduğu vurgusu yapılmıştır. Bu ilk zamanlarda kutlamalar, günübirlik yapılan törenler şeklindeydi. Aynı gün içinde törenler, sabah resmikabul ile başlar daha sonra devlet erkanı önünde resmî geçit düzenlenir ve akşamda fener alayı gerçekleştirilerek program üç kısımda tamamlanmış olurdu. Ayrıca bayram akşamları şehrin idareceileri ve ileri gelenlerinin katıldığı “Cumhuriyet Baloları” düzenlendi.

Yorumlar (0)