Uyuşturucu timi semti temizledi

Uyuşturucu yatağı haline gelen Bahçelievler’de iki zabıta memuru ve altı polisten oluşan sekiz kişilik sivil tim, parkları ve sokakları tek tek gezerek uyuşturucu satıcılarını kovalıyor. Uyuşturucu tacirlerinin ilçeyi transfer merkezi gibi kullandıklarını dile getiren Bahçelievler Yeşilay Şube Başkanı Dr. Hakan Bahadır, uyuşturucu kullanımını yüzde 30 azalttıklarını dile getirdi.

GÜNÜN HABERLERİ 07.12.2018, 09:36 07.12.2018, 09:36
Uyuşturucu timi semti temizledi

Milliyet'ten Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre, İstanbulluların son yıllardaki en büyük sorunlarından biri uyuşturucu. Hemen her mahallede büyük bir sorun olan uyuşturucudan kurtulmak için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri ve halk el ele verip mücadele yürütüyor. Uyuşturucuyla hummalı mücadele yürüten ilçelerden biri de geçtiğimiz yıl uyuşturucu çetelerinin silahlı kavgasında Müzeyyen Telli’nin (24) hayatını kaybettiği Bahçelievler.

İstanbul Bahçelievler ilçesi sakinleri, özellikle son 7-8 yıldır uyuşturucu satıcılarıyla mücadele ediyor. Bir türlü önüne geçilemeyen tehlike nedeniyle endişelenen semt sakinleri, uyuşturucu satıcılarını mahalleden uzaklaştırılmasını ve mahalledeki uyuşturucu kullanımının önüne geçilmesini istiyor. İlçede iki yıldır uyuşturucu ile mücadele eden “park polisi” adı altında sekiz kişilik bir ekip bulunuyor. İki zabıta ve altı polisten oluşan beş sivil, her gün bölgedeki parkları kontrol ediyor. Özellikle okul çevresindeki parklara ağırlık veren ekip önceki yıla göre parklarda uyuşturucu kullanan ya da satanlarda yüzde 80’e kadar bir azalma olduğunu söylüyor.

Beş kişilik ekip içerisinde yer alan zabıta memuru Ömer Pala çevrede yaptıkları çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı:

ALICI KILIĞINDA

“Görevli olduğumuz ilçede 11 mahallemiz var fakat 11 mahalle arasında iki mahallemiz çok sıkıntılı. Bunlardan biri Siyavuşpaşa Mahallesi, diğeriyse Zafer Mahallesi. Özellikle bu mahalledeki parklara yoğunluk veriyoruz. Çünkü bu mahallede bulunan parklarda çok fazla uyuşturucu içen var. İçmiş insana pek bir şey yapamıyoruz ama eğer üzerinde uyuşturucu maddesi çıkmışsa en yakın karakola götürüp teslim ediyoruz. Satıcı biriyle karşı karşıya kaldığımızda da doğrudan müdahale etmiyoruz. Emniyet’e bildiriyoruz. Kimi zaman da bu satıcılardan emin olmak için, aramızdan biri alıcı gibi şahıslara yaklaşıyor, satıcı olduğundan emin olduğumuzda da emniyetle bağlantıya geçiyoruz. Bunun dışında okul saatleri içerisinde parklarda öğrenci gördüğümüzde götürüp direkt okuluna teslim ediyoruz ve ailesini arayarak çocuğun o gün derse girmediği ya da okuldan kaçtığı bilgisini aileye veriyoruz.”

'ZAFER TACİRLERİNİN TRANSFER MERKEZİ'

İlçede dört yılı aşkın bir süredir bağımlılıkla mücadele eden Bahçelievler Yeşilay Şube Başkanı Dr. Hakan Bahadır ise, dört yıllık çalışmaları sonucu ilçede uyuşturucu kullanımda yüzde 30 azalma olduğunu hedeflerinin bu sayıyı yüzde 100’lere çekmek olduğunu aktardı. Bahadır, Bahçelievler’de uyuşturucu satışının yüksek olmasının da konumu ile ilgili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Avrupa yakasının orta noktası denilebilecek bir güzergahtayız. E-5 kenarında, metrobüs, metro, otobüs ve minibüs hatları mevcut ve en Türkiye’nin en kalabalık üst geçti burada. Uyuşturucu tacirleri burayı transfer merkezi olarak kullanıyor. Bahçelievler uyuşturucu tacirlerinin transfer merkezi durumunda. Çünkü ulaşımı çok rahat. Bölgede, Şirinevler, Siyavuşpaşa ve Zafer Mahallesi oldukça sıkıntılı. Uyuşturucu ticareti daha çok bu noktalarda yapılıyor. Bunların önüne geçilmesi için ailelere, devlet memurlarına, imamlarımıza ve velilere bağımlılık tehdidine yönelik eğitimler veriyoruz. Bu konuda bilinçlenme sağlıyoruz. Esnaf ziyaretlerimiz oluyor. Bunların yanı sıra okullarda seminer veriyoruz. Beni günde 3-4 aile arayıp, ‘Benim oğlum uyuşturucu kullanıyor ve beni dövüyor, ne yapabilirim’ diyor. Böyle ailelerle, çoğu zaman doğrudan iletişime geçip aile ziyaretlerinde bulunuyoruz. Ailelerin ne yapması gerektiği konusunda aileleri bilinçlendiriyoruz. Daha sonra aileleri Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne (YEDAM) yönlendiriyoruz ve YEDAM da gerek duyuyorsa bu bağımlıları AMETEM’e yönlendiriyor.”

MÜNEVVER, ZULA KAVGASINDA ÖLDÜ

Bahçelievler Zafer Mahallesi’nde Mart 2017’de apartmanlarının alt katındaki kömürlüğü uyuşturucu zulası olarak kullanmak isteyen bir kişi ile apartmanın önünde bulunan Rıfat Telli arasında tartışma çıkmış, tartışmanın büyümesi üzerine Telli ile tartışan şahıs ve yanındaki kişi, apartmanın önünden ayrılıp bir süre sonra aynı yere yanlarında dört kişi ile gelmişti. Çevrede bulananlara gelişigüzel ateş eden şahıs, Telli’nin yanında bulunan 24 yaşındaki kızı Müzeyyen Telli ile komşusu Suriye uyruklu Muhammed Yusuf’u yaralamıştı. Genç kız kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Telli’nin ölümünün ardından yaklaşık iki yıl geçmesine rağmen mahallede benzer sıkıntılar hala devam ediyor.DHA

Yorumlar (0)