'Rus titan saadet zinciri'nin ilk duruşmasında sanıklara tahliye

Rus titan saadet zinciri olarak faaliyet gösteren MMM’nin Türkiye yapılanması olan ‘TurkeyMMM.net’ sitesinin yönetici ve üyeleri olduğu iddia edilen sanıklar hakim karşısına çıktı. Örgüt lideri olduğu iddia edilen Elvira Egorova, sitenin tercümesini yaptığını söyleyerek, “Dolandırıcılık sitesinde çalıştığım aklıma geldi” dedi. Diğer sanıklar ise sistem içinde para kaybettiklerini öne sürdü. Mahkeme, örgüt lideri olduğu iddia edilen Egorova dışındaki tüm sanıkların tahliyesine karar verdi.

GÜNÜN HABERLERİ 19.10.2018, 14:54 19.10.2018, 14:54
'Rus titan saadet zinciri'nin ilk duruşmasında sanıklara tahliye

Rus titan saadet zinciri olarak faaliyet gösteren MMM'nin Türkiye yapılanması olan ‘TurkeyMMM.net' sitesinin, 9 yöneticisinin “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık” suçundan 486'şar yıla kadar, 21 kişinin ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak” suçundan ise 3'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya 7'si tutuklu 21 sanık ile avukatları katıldı.

‘BEN DE KAYBETTİM' DEDİ

Örgüt yöneticisi olduğu iddiasıyla hakim karşısına çıkan tutuklu sanık Bekir Aydın, örgütten söz edilemeyeceğini öne sürerek, “Hepimiz katılımcıyız. Buradaki yönetici semboliktir. Bu sistemi internet üzerinden gördüm. Yurt dışı kaynaklı bir sistemdi. Para kazananları görünce ben de küçük bir rakamla sisteme girdim. Daha sonra kazandıkça rakamları artırdım. Kaybettikçe kazanmak için sisteme tekrar girdim. Paramın tamamını kazanmış olsaydım 85 bin lira para kazanmış olacaktım. Ancak bunun tamamını kaybettim. İlk restartta sistem paralarımızı geri ödedi. Sistem bize kendi kendine üye göndermeye başladı. Ben de kendi akrabalarımı üye yaptım” dedi.

‘DOLANDIRICILIK SİTESİNDE ÇALIŞTIĞIM AKLIMA GELDİ'

Örgüt lideri olduğu iddia edilen tutuklu sanık Elvira Egorova MMM sisteminin marka tercümesini yaptığını ve sisteme katılmadığını söyleyerek, “Türkiye'de kullandığım ismim Leyla'dır. Bana ‘Türkiye koodinatörüne yardımcı olman lazım' dediler. Kendilerine gelen mektupları çevirmem için gönderiyorlardı. Ben de gelen mektupları çevirip onlara gönderiyordum. Daha sonra insanlar aracıları bırakıp, dertlerini doğrudan bana yazmaya başladılar. Benim yaptığım tercüme etmek bu beni sorumlu yapmaz. Dolandırıcılık sitesinde çalıştığım aklıma geldi. Sitede kocaman uyarı yazıyordu. Hatta ben tercüme etmiştim. ‘Yedek paranızla katılın' yazıyordu. Yardımlaşma kurumu gibi çalıştığı söylendi” ifadelerini kullandı.

SİSTEMİN YÖNETİCİ YAPTIĞINI İDDİA ETTİ

 

‘Yüksek risk ve yüksek kazanç' olduğu inancıyla siteye girdiğini söyleyen tutuklu sanık Uğur Zaman da, “Bin 150 dolarla başladım. Bu dönemde 4-5 üye katmışımdır. Benim altımda 15-20 kişi olunca sistem otomatik yönetici haline getirdi. Restart olunca kar gidip geriye ana para kalıyor. Uydudan yayın yapan kanalda kişilere sistemin risklerini anlatıyordum. Vasfımı sorduklarında 1000+ danışman olduğumu söyledim” dedi.

Diğer sanıklar da savunmalarında, müştekileri tanımadıklarını anlatarak, kimseyi dolandırmadıklarını ve sistem içinde kendilerinin de para kaybettiklerini söyledi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Bekir Aydın, Bilal Çığtay, Derşah Nur, Halil İbrahim Küçük, Sinan Kızılaslan ve Uğur Zaman’ın savunmalarının alındığı ve sabit ikamet adresleri bulunduğu gerekçesiyle tahliyelerine karar verdi. Öte yandan mahkeme, tutuklu sanık Elvira Egorova'nın kaçma ve delilleri değiştirme şüphesi bulunduğunu belirterek, tutukluluk halinin devamına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, örgütün lideri ve yöneticileri olduğu gerekçesiyle 9 şüpheli hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından 146 yıldan 486 yıla kadar hapis cezası istendi. Suç örgütünün üyeleri olduğu belirtilen 21 şüphelinin ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma” suçundan 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Yorumlar (0)