banner758

Rum liderin Madrid’e gelişine ‘evet’ diyen AKP’ye CHP’den sert tepki

CHP’li Çakırözer, Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devrine ilişkin, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ‘mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız’ değerlendirmelerine de, “Kaşıkçı davası hukukun değil, siyasetin verdiği karar! Bu iş resmen siyasetin yargı üzerindeki etkisi, baskısıdır! Bu karar hukukidir diyerek bu işin içinden çıkamazsınız!” dedi.

GÜNÜN HABERLERİ 27.06.2022, 17:45
Rum liderin Madrid’e gelişine ‘evet’ diyen AKP’ye CHP’den sert tepki

Türkiye’nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum yönetiminin 29 Haziran gecesi Madrid’de düzenlenecek NATO üyeleriyle AB ülkelerini bir araya getirecek gayriresmi nitelikli Transatlantik akşam yemeğinde masada yer alacağı ortaya çıktı. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Güney Kıbrıs Rum Lideri’nin yemeğe katılacak olmasına onay veren AKP iktidarına tepki gösterdi. Çakırözer, “Türkiye NATO’nun asli üyesi, NATO’da Türkiye ‘evet’ demeden yaprak kıpırdayamaz. Rum kesimi liderinin Madrid zirvesine katılmasına Saray yönetimi, Dışişleri Bakanlığı nasıl ‘evet’ demiştir? Bir taraftan Yunan Rum ikilisi Türkiye aleyhinde her şeyi yapacak, siz de hiçbir şey olmamış gibi Rum lideri yemeğe davet edeceksiniz. Böyle bir ilkesizlik, böyle bir itibarsızlaşma hiçbir zaman yaşamadı Türk Dış politikası. Bu kabul edilemez!” dedi.

CHP’li Çakırözer, Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devrine ilişkin, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın ‘mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız’ değerlendirmelerine de, “Kaşıkçı davası hukukun değil, siyasetin verdiği karar! Bu iş resmen siyasetin yargı üzerindeki etkisi, baskısıdır! Bu karar hukukidir diyerek bu işin içinden çıkamazsınız!” dedi.

ANKARA’DAN RUM LİDERİN MADRİD’E GELİŞİNE ‘EVET!’

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında iktidarın dış politikasını eleştiren CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Madrid’de 29 Haziran gecesi İspanya Başbakanı Pedro Sanchez tarafından verilecek ve NATO üyeleriyle AB ülkelerini bir araya getirecek gayriresmi nitelikli Transatlantik akşam yemeğine Güney Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in davet edilmesine onay veren AKP iktidarına tepki gösterdi.

Çakırözer, şunları söyledi:

NATO zirvesinde ilginç bir olay yaşanacak. Herkes dikkatini İsveç-Finlandiya tartışmasına çevirirken dün bir gazetede Rum liderin Madrid zirvesine katılacağı haberi çıktı. Yani Rum lider Nikos Anastasiadis Madrid’de NATO’nun yemeğine katılacak. Türkiye NATO’nun asli üyesi, NATO’da Türkiye ‘evet’ demeden yaprak kıpırdayamaz. Nasıl ki İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusunda Türkiye’nin onay vermesi gerekiyorsa, Rumlar için de böyledir. Türkiye’nin bugüne kadar Rumlar konusundaki tavrı bellidir. Rumlar resmi olarak hiçbir NATO toplantısına, yemeğine katılamazlar. Gayri resmi olarak yapılacaksa da Türkiye’nin her seferinde olmak üzere görüşü sorulur, rızası istenir. Rum kesimi liderinin Madrid zirvesine katılmasına Saray yönetimi, Dışişleri Bakanlığı nasıl ‘evet’ demiştir? Bu kabul edilemez!”

HEM ELEŞTİRİYORSUNUZ, HEM DE RİCAYI KIRMIYORSUNUZ”

GKRY liderinin katılacağı NATO-AB gayri resmi yemeğine Türkiye’nin İspanya’nın talebi üzerine onay verdiği haberlerine dikkat çeken Çakırözer, şöyle devam etti:

İspanya’nın ricası deniliyor. Bizim de ricamız var! Ne zamandan beri? 1974’ten beri! Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ricası! Rumların elçisi olarak İspanya’nın ricasını kabul eden Dişleri Bakanlığı’na, Saray yönetimine soruyorum: siz de aynı ricada bulunacak mısınız? Bir Avrupa Birliği Liderler Zirvesine KKTC Cumhurbaşkanının katılması ricasında bulunacak mısınız? Neden bulunmuyorsunuz? Yunanistan Adaları silahlandırıyor. Rumlar Kıbrıs Türkünün hakkını, hukukunu yok sayıyor. Erdoğan’ın açıklamaları var. Micçatakisi, Rumları eleştiriyor. Bir taraftan Yunan-Rum ikilisine her şeyi söyleyeceksiniz, bir taraftan Anastasiadis’ı yemeğe davet edenlerin ricasını kırmayacaksınız. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Bu kabul dilemez!”

AYNI MASAYA NASIL OTURACAKSINIZ!”

Geçmişte NATO ile AB arasında bu şekilde liderler seviyesinde bir toplantının gerçekleştirilmediğini belirten Çakırözer, “Burada da Rum-Yunan ikilisinin Türkiye ve KKTC karşıtı eylemleri, söylemleri ortadayken bu toplantıya neden hayır denmedi? Ya da daha alt düzeyde bir toplantı yapılması istenmedi. Elinizde hak varken, buna ‘hayır’ deme imkanınız varken Anastasiadis ile aynı masaya nasıl oturursunuz?” dedi.

BÖYLE MİLLİ DIŞ POLİTİKA OLMAZ”

AK Partili ve MHP’li yurttaşlara da seslenen Çakırözer, şöyle devam etti:

Selman’ın ziyareti böyle, Kaşıkçı davasının kapatılması böyle, darbenin arkasında dediğiniz Birleşik Arap Emirlikleri ile swap kucaklaşması böyle… İşte Milliyetçiyiz diyen, Milli politika izliyoruz diyen Saray yönetiminin izlediği politika bu. İki akşam sonra Rum lideri NATO yemeğinde olacak ve bu Türkiye’nin rızasıyla olacak! Dış politika ulusal çıkarlar konuşur. Ulusal çıkarınızaysa ‘evet’ dersiniz, ulusal çıkarınıza değilse ‘hayır’ dersiniz. Bugün gayri resmi toplantıya oturan yarın resmi toplantıda sandalye ister. Madem rica üzerine Rum kesimi oturtuyorsunuz NATO yemeğine o zaman aynı ricayı Avrupalı dostlarımızdan istemek bizim hakkımız. AB Zirvesi’ne KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı oturtun biz de helal olsun size diyelim. Böyle bir ilkesizlik, böyle bir itibarsızlaşma hiçbir zaman yaşamadı Türk Dış politikası. İnformal bile olsa Rumların bizim onayımızla bu yemeğe katılıyor olması kabul edilemez. Rum kesiminin Madrid’deki yemeğe davet edilmesine Ankara’nın onay vermesi büyük aymazlıktır. Berlin Plus Anlaşması’na göre katılamazlar. Türkiye Berlin Plus ilkelerinden geri dönemez. Milli dış politika böyle olmaz! Gayri resmi toplantıların hepsinde Türkiye’nin görüşü alınmıştır. Dış politikada artık bu itibarsızlaşmaya son vermemiz gerekiyor. Millet ittifakı iktidara geldiğinde Türkiye yeniden onurlu, itibarlı dış politikasına geri dönecektir. Yurtta sulh, cihanda sulh temel ilkemizdir. Ama bize düşmanlık yapanlara karşı bir gün öyle, bir gün böyle olmaz!”

KAŞIKÇI DAVASI SİYASETİN YARGI ÜSTÜNDEKİ BASKISIDIR”

Kaşıkçı Davası’nın devrine ilişkin ‘mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız’ değerlendirmelerinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ı da eleştiren Çakırözer, şu tepkiyi gösterdi:

Kalın hukukun verdiği kararlar diyor. Bir nevi yargının kararı demek istiyor. Oysa Kaşıkçı cinayetinde verilen karar hukukun değil, siyasetin verdiği bir karar. Resmen mahkemeye bu davanın dosyasının önce Suudi Arabistan’a devri talimatı verildi. Daha sonra mahkeme dosyayı kapattı. Tüm takvim AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile daha önce Kaşıkçı cinayetinde parmağı olmakla itham ettikleri Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile ilişkinin düzelmesi için yargıya baskı kuruldu. Yani yargının kararı değil, tam anlamıyla siyasetin kararıydı. Adalet Bakanı önce Suudi Arabistan’dan gelen talebi mahkemeye gönderdi, ardından savcının talebi üzerine de dosyanın devri yönünde görüş bildirdi. Jet hızıyla bu dava kapatıldı. ‘Hukukun verdiği kararlar vicdanları rahatlatmayabilir’ diyor sayın Kalın. Bu iş resmen siyasetin yargı üzerindeki etkisi, baskısıdır! Siyasetin yargıyı etkisi altına alarak verdiği karardır.”

GEÇMİŞTEKİ U DÖNŞLERİNDEN, HATALARDAN DERS ÇIKARILMALI”

Çakırözer, dış politikada geçmişteki hatalardan ders alınması gerektiğinin altına çizerken, “İsveç ve Finlandiya konusunda Türkiye’nin talepleri haklıdır, yerine gelmesi gerekir. Ancak iktidara da şunu hatırlatmak isteriz. Bir kaç meselede hep sonrasında geri adım atmak zorunda kaldınız. Örnek veriyorum Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği için de gerekçeniz aynıydı. Genel sekreter olamaz dediniz, pazarlık yapıldı, oldu. Türkiye Genel Sekreterlik Yardımcılığı aldı ama o kadar. Şu an Genel Sekreter Yardımcılığı yok artık Türkiye’nin. Ayrıca Baltık Eylem Planı hazırlandı Türkiye’de. Türkiye ne dedi, bu ülkeler teröre desteğini kesmezse biz Baltık Eylem Planı’nı onaylamayız dedi. Ama sessiz sedasız o onay verildi! Geçmişteki U dönüşlerinden, bu hatalardan ders çıkaralım. Türkiye’nin hakkını, hukukunu koruyalım” dedi.


 


 


 

Yorumlar (0)