Mahkeme hayatını kaybeden gazeteciye hapis cezası verdi

Dicle Haber Ajansı’nın kurucusu Kadri Kaya’ya ölümünden 8 ay sonra hapis cezası verildi

GÜNÜN HABERLERİ 01.06.2019, 16:45
Mahkeme hayatını kaybeden gazeteciye hapis cezası verdi

Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, tedavi gördüğü hastanede 29 Ekim 2018’de yaşamını yitiren Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) kurucusu Kadri Kaya’ya ölümünden 8 ay sonra hapis cezası verdi. Kaya’ya verilen cezada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, yerel mahkemenin aynı suçlamayla verdiği 2 yıl 1 ay cezası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından “yetersiz ve eksik gerekçe” ile 2014 yılında verdiği bozma kararının ardından Batman 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, gazeteciler Kadri KayaErdoğan Altan ve Mehmat Karabaş ile İhsan BilayakMehmet Kayave Musa Balur’a yine aynı suçlamayla aynı hapis cezası verildi. 

Savcılık İhsan BilayakMehmet Kaya ve Musa Balur’un ise Roj TV’yi ve Mezopotamya Radyosu’na bağlanarak “devleti aşağıladıkları, vatandaşları devlete karşı kin ve nefret duygularını beslemelerini sağladıkları, örgüt üyeleri ve örgüt liderlerini övdüğü”, böylelikle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlarını işlediklerinin sabit olduğunu ifade ederek, hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Sanıklardan İbrahim Kaya’nın üzerine atılı suçları işlediğine dair somut yeterli delil bulunmadığından beraatını istedi. Avukatlar ise müvekkillerinin üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep etti.

Mahkeme, ölümü Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) işlenmesine rağmen 8 ay önce yaşamını yitiren Kadri Kaya’ya ile gazeteciler Erdoğan Altan, Mehmet Karabaş ve diğer 3 sanığa “örgüte bilerek ve isteyerek yardım yardım etmek” suçlarından 2 yıl 1’er ay hapis cezası verdi. Mahkeme, 29 Ekim 2018’de kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Kadri Kaya ve diğer sanıklara verilen cezanın hükmünün açıklanmasının geriye bırakılmasına yer olmadığın karar verdi.  Mahkeme tutanağı UYAP’a yüklendi.

Yorumlar (0)