Mahçupyan'a göre Türkiye'deki yeni iktidar yapısı: Dejenere olmuş ittihatçılık

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, AK Parti Genel Başkanı Tayip Erdoğan'a cumhurbaşkanlığı önerisi getirdiği andan itibaren iktidar yapısının değiştiğini ve farklı bir rejime geçildiğini savunan Etyen Mahçupyan, söz konusu yeni rejimi 'dejenere olmuş ittihatçılık' olarak niteledi.

GÜNÜN HABERLERİ 01.05.2019, 18:42

Etyen Mahçupyan, Yıldıray Oğur'un TV5'te sunduğu Medya Analiz programında Türkiye gündemini yorumladı. Adil yargılanma hakkını değerlendiren Mahçupyan, Türkiye'nin son derece hızlı bir şekilde belirsizliğe doğru yol aldığını ve seviyesizliğin bir değer haline geldiğini belirterek yargının da 'trolleştiğini' söyledi.

Yargı trolleşiyor

Cumhuriyet gazetesinin eski yazarlarının cezaevine gönderilmesine değinen Mahçupyan "Bugün trollerin yaşadığı macera neyse yargı da aynı macerayı yaşıyor. Başka türlü söylemek gerekirse aslında yargı trolleşiyor. Yani herhangi bir delile, gerçek suçluyu bulmana ihtiyacın yok, kafanda suç yarat, o suçu herhangi birisiyle bağlantılı hale getir, herkesi istersen 'FETÖ'cü yapabilirisin... Hele 'Cumhuriyet' davası hakkında gördüğümüz şey tamamen mizahi" dedi.

Mahçupyan: Bu çiğliği ve pespayeliği siyasi ortam üretiyor

'Beka' söyleminin 'seviyesizliği daim kılmak' için işlevselleştirildiğini belirten Mahçupyan şöyle konuştu:

"...Böyle ortamlar, kendi kariyerin ya da bir takım hedeflerin için adam harcamaya çok müsait. Üniversitelerde gördük bunları. Hiç ilgisiz insanlar'FETÖ'cü ithamıyla tasfiye edildi; dolayısıyla birine çamur atmanın çok kolay olduğu, çamur temizlemenin de bu yargı nedeniyle imkansız hale getirildiği bir durum. Dolayısıyla her türlü ihbarcılığın ve pespaye bir şekilde insan kullanımının yolunu açan şeyler bunlar. Şu andaki iktidarın da tıynetini gösteriyor bir yerde; çünkü iktidar, sadece tepede sizin yaptığınız konuşmalar veya aldığınız kararlar değil sizin yarattığınız siyasi ortam ve o siyasi ortamın neye yol açtığı, siyasi ortamda nelerin yetiştiği, yeşerdiğiyle ilgili. Şu anda üretilmiş olan siyasi ortam, iktidarı da Tayip Erdoğan'ı da çok aşan bir şey. Bu (siyasal ortam) çiğliği ve pespayeliği üretiyor... Birçok analist Türkiye'de Tayip Erdoğan üzerinden gidiyor. Her şeyi yapan cumhurbaşkanı, bütün yetkiler ona bağlanmış vs. Gerçekten Türkiye'yi anlamak isteyenler varsa, bence Tayip Erdoğan'ı unutmaları lazım. Tayip Erdoğan sıradan biri...

Dejenere İttihatçılık

Bakıyoruz Tayyip Erdoğan'ın kendisi de çok zayıfladı. Burayı yönetme şansı yok, Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı önerisini getirdiği andan itibaren aslında Türkiye'de iktidar yapısı değişti. Başka bir rejime geçti. Bunun cumhurbaşkanlığıyla ilgisi yok. Bence bunu tarihsel bir yere oturtacaksak 'dejenere olmuş ittihatçılık' gibi bir şey. İttihatçı dönemin iktidar anlayışını alın, olabildiğince dejenere hale getirin, buradan neler çıkabilir, neler olabilir diye sonuna kadar götürün, şu andaki duruma benzer bir durumla karşılaşırız. O yüzden bu insanları aşan bir durum.

Tayyip Erdoğan'a yüklenmesi gereken olay şu: Tayyip Erdoğan, kendi kariyeri ya da kendisiyle ilgili hayali nedeniyle, bu yeni dengeyi yürütebilecek bir kadroyu iktidara getirmedi. Tam aksine hiçbir şekilde yönetemeyecek bir kadroyu iktidara taşıdı. Öyle bir kadro getirdiğiniz zaman da şu anda ortaya çıkan sonuçları engellemeniz çok zor. O yüzden de yeni seslere ihtiyaç var. O yüzden de Ahmet Davutoğlu'nun yazdığı şey (manifesto), bence çok kritik ve önemli. O nedenle de başkalarının da yazması ve söylemesi çok önemli. "

Yorumlar (0)